• Informacje na temat:

    wilgotne ciasto kruche

Przepisy na temat: wilgotne ciasto kruche
  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    ...brzegi nie obeschną.  3. Wilgoć jabłka skutecznie ochroni ciasto przed czerstwieniem, zwłaszcza to ucierane, kruche i piernikowe. Ciasteczka, pierniczki, muffinki przechowuj więc w szczelnie zamykanym(...) nawet o pół roku. Przechowuj tak ciasta drożdżowe, ucierane, kruche, serniki, ale bez kremu, polewy, lukru i galaretki. 

  • Jak przygotować formę do ciasta?

    ..., jeśli pieczemy ciasto drożdżowe, pierniki, ptysie, ciasta francuskie i półfrancuskie. Bez smarowania W przypadku ciast z dużą zawartością tłuszczu (kruche, francuskie) blaszki nie musimy niczym(...)Tłuszcz i bułka tarta To idealny sposób w przypadku ciast o wilgotnej, lejącej konsystencji. Foremkę smarujemy masłem, a następnie wsypujemy ok 2 łyżki bułki tartej i przesypujemy w różne strony, tak...

  • Sekrety udanego sernika

    Skorzystaj z naszych wskazówek, a twoje ciasto zachwyci domowników i świątecznych gości, a ty zyskasz miano specjalistki od serowych wypieków!

  • Słodkości z warzywami

    ...przygotowane warzywo dodaj do ucieranych ciast czekoladowych. Dzięki temu będą one delikatniejsze i bardziej wilgotne. Ciasto buraczane warto dodatkowo przyprawić wanilią. 3. Cukinia. Cukinię (np. żółtą) wraz ze skórką grubo zetrzyj i lekko odciśnij. Ale pamiętaj, by wiórki nie były zbyt suche. Cukinią zastąp część bakalii w cieście keksowym. To delikatne warzywo sprawi, że ciasto będzie...

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak przygotowany w urządzeniu Thermomix®, by podczas wielkanocnych świąt zachwycić gości pięknym wypiekiem.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Kulinarne abc

    ...masz jeszcze specjalnej metalowej kratki do studzenia wypieków? Koniecznie się w nią zaopatrz. Ciasto studzone w formie robi się bowiem wilgotne lub, w przypadku kruchych wypieków, przywiera do dna(...) słodkości. Możesz na niej lukrować ciasto, posypywać cukrem pudrem lub fantazyjnie zdobić. Masło czy margaryna Na ogół uważa się, że nie ma większego znaczenia, czy do kruchego ciasta dodaje się...

  • Kąpiel w kuchni

    ..., np. sernik. Dzięki temu, jak przekonuje miłośniczka gotowania, ciasto pozostanie równe - nie wyrośnie, ani nie opadnie. Będzie też wilgotne oraz kremowe. - Tortownicę, w której będzie pieczony sernik(...) przestygnie wylewamy ją do salaterek albo do foremek z ciasta kruchego. Następnie wierzch ozdabiamy owocami, np. borówkami. Tak przygotowane serniczki wkładamy do lodówki. Po godzinie powinny być gotowe do...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się(...) i czekolady, które chyba nie może się znudzić. To proste do wykonania, bardzo kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka.  Sposób przygotowania Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na suchej...

  • Fakty i mity o zmywarce, płycie indukcyjnej i piekarniku parowym

    ...popularnych potraw, gdyż produkty, które są w nim poddawane obróbce, będą zbyt wilgotne i nigdy nie uzyskają chrupkości. To jednak nieprawda: nowoczesny piekarnik parowy składa się z zarówno...

Artykuły na temat: wilgotne ciasto kruche
  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...

  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...

  • Tortowe sekrety

    ...zostanie rozrobiona gorącą wodą. By polewa nie wsiąkała w ciasto, uprzednio posmaruj je cienką warstwą lekko podgrzanej marmolady. O nasączaniu blatów Aby tort był pożądanie wilgotny, biszkopt (przestudzony) przecina się wzdłuż na na 2-3 blaty i nasącza syropem (z cukru i kilku kropli aromatu) lub ponczem (z ochłodzonego naparu kawowego). Blaty bezowe i kruche piecze się każdy z osobna i nie...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Tarta i quiche

    ...jest słodki. Ciasto kruche idealne zarówno na słoną tarte jak i kisz to 250 gram maki wyrobione z zimnym masłem (połową kostki) jednym jajkiem, szczyptą soli i 4 łyżkami letniej wody. Z ciasta(...) wybrzuszać.  Przed nałożeniem wilgotnych składników upieczone ciasto powinno wystygnąć. Quiche ziemniaczana z pomidorkami i papryką Składniki: ciasto kruche (przepis, jak wyżej), cztery ziemniaki...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    ...w sklepach i na targach szparagów, które mają wilgotne końcówki i jędrne, zwarte główki. Kiedy ściśniesz pęczek dłonią, pędy przy pocieraniu o siebie, powinny wydawać skrzypiący dźwięk - to znak że są(...) wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Masło lub margarynę posiekaj. Dodaj sypkie składniki, zagnieć ciasto. Chłodź 1/2 godz. w lodówce. Szparagi umyj, odłam końce, białe obierz. Ciasto rozwałkuj...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...