• Informacje na temat:

    wigilijny na zywego karpia

Przepisy na temat: wigilijny na zywego karpia
  • Król wigilijnego stołu

    ...koncentrację i pracę najważniejszego mięśnia naszego organizmu - mowa tu o sercu rzecz jasna.    Trudno dyskutować o smakach, tak jak i o gustach. Są i tacy, którzy twierdzą, że mięso karpia jest muliste(...)  miejscach zakupu.   Najlepiej kupić karpia żywego, z basenu z dobrze natlenioną i czystą wodą. Oczywiście poprośmy od razu o jego zabicie. Duszenie żywego stworzenia w foliowej siatce jest niegodne...

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ..., przed świętami trudno jest mnie wygonić z kuchni... Lubię przygotować wszystko swoimi rękami. Wtedy nie eksperymentuję, lecz przyrządzam tradycyjne potrawy. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć(...) Wigilię mam też słabość do karpia. W ciągu roku normalnie tej ryby nie jadam, więc w czasie świąt smakuje mi szczególnie. Jest tylko jeden problem: ktoś musi mi tego karpia dostarczyć, bo ja nigdy...

Artykuły na temat: wigilijny na zywego karpia
  • Krwawe święta, czyli smutny los polskiego karpia

    Choinka, prezenty, odświętnie ubrani biesiadnicy, a na stole karp - symbol Bożego Narodzenia. Czy jednak na pewno? Ryba, która od lat gości na wigilijnym stole to karp królewski - stosunkowo młoda(...) pamiętali biedę i okrucieństwo wojny. Minister rzucił hasło "karp na każdym wigilijnym polskim stole" i zainicjował tworzenie Państwowych Gospodarstw Rybackich. Karp wydawał się idealną propozycją...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...

  • Grosik w uszku z grzybami i chodzenie wokół domu

    Dzielenie się opłatkiem i zostawienie pustego miejsca przy wigilijnym stole, to dwa bożonarodzeniowe zwyczaje, znane chyba wszystkim Polakom.

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Jak go zrobić, aby smakował naprawdę dobrze? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł...

  • Rewolucja od święta

    ...jej zabrakło. Wigilia u Tyczyńskich ma już swoje tradycje: obowiązkowo sałatka caprese i mintaj w panierce, bo nie lubią karpia. Sporo butelek białego wina. Ryszard, zanim usiądzie przy stole(...) umie sobie wyobrazić, że siadają przy wigilijnym stole, zbyt wiele żalu, pretensji... A jednak na myśl o świętach znowu się uśmiecha. - Do świtu przed Wigilią będziemy z Karolem pakować prezenty, by...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Karp zaczął być symbolem świąt Bożego Narodzenia dopiero w XX wieku. W czasach szlacheckiej Rzeczpospolitej wyżej cenioną potrawą wigilijną był np. łosoś, którego wyławiano z polskich rzek. Nie było jakiejś konkretnej ryby,...

  • Potrawy świąteczne na ostatni moment

    ...z różnymi farszami. Szczególnie przyjrzyj się ofercie pierogarni i barów mlecznych - tam możesz kupić pierogi za kilka złotych za porcję. Jeśli przygotowujesz potrawy z karpia, nie kupuj żywego - stracisz(...) wszystkiego sama. Zaproś do pomocy dzieci i przydziel im zadania, którym sprostają w zależności od swojego wieku. Jeśli przy wigilijnym stole zasiądą goście - zapytaj, czy nie przygotowaliby swoich...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...