• Informacje na temat:

    wigilijny groch z ziemniakami

Artykuły na temat: wigilijny groch z ziemniakami
  • Kolejność wigilijnych potraw

    Różne są tradycje i zwyczaje dotyczące wigilijnych potraw. Najczęściej podaje się ich 12 ­- symbolizują dwunastu apostołów. Jednak w wielu domach podaje się 7 potraw, które mają symbolizować siedem dni tygodnia, czy też 9 - na pamiątkę dziewięciu chórów anielskich.

  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • ...nieparzysta. Na stole nie mogło zabraknąć potraw z ziemniakami, kapustą, grochem, grzybami i suszonymi owocami. Jedna z najstarszych polskich potraw wigilijnych, spożywaną do dziś we wschodniej Polsce, jest(...) i papierowymi ozdobami zdobiono wiszące nad stołem wigilijnym podłaźniki (jutki, wiechy) czyli uplecione ze słomy lub zdobione zielonymi gałązkami obręcze. Bardzo popularne były też ozdoby ze słomy. Wiązane...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Możemy w ciągu roku - raz na jakiś czas - raczyć się zupą na bazie buraków, ale jesteśmy pewni, że jej smak nigdy nie będzie tak wykwintny, jak w Wigilię. Tradycja przygotowywania barszczu jest bardzo długa - nasi przodkowie...

  • Staropolskie zwyczaje wigilijne

    ...nieparzysta. Na stole nie mogło zabraknąć potraw z ziemniakami, kapustą, grochem, grzybami i suszonymi owocami. Jedna z najstarszych polskich potraw wigilijnych, spożywaną do dziś we wschodniej Polsce, jest(...) i papierowymi ozdobami zdobiono wiszące nad stołem wigilijnym podłaźniki (jutki, wiechy) czyli uplecione ze słomy lub zdobione zielonymi gałązkami obręcze. Bardzo popularne były też ozdoby ze słomy. Wiązane...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Staropolskie zwyczaje wigilijne

    ...nieparzysta. Na stole nie mogło zabraknąć potraw z ziemniakami, kapustą, grochem, grzybami i suszonymi owocami. Jedna z najstarszych polskich potraw wigilijnych, spożywaną do dziś we wschodniej Polsce, jest(...) i papierowymi ozdobami zdobiono wiszące nad stołem wigilijnym podłaźniki (jutki, wiechy) czyli uplecione ze słomy lub zdobione zielonymi gałązkami obręcze. Bardzo popularne były też ozdoby ze słomy. Wiązane...

  • W sklepach od kilku tygodni można znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Smaku młodych ziemniaczków nie da się podrobić. Są wyjątkowo delikatne i właściwie nie potrzebują żadnych dodatków. Najczęściej dorzucamy do nich jedynie koperek i odrobinę masła, aby cieszyć się szybkim i sezonowym daniem. Czasem warto jednak nieco bardziej się wysilić, aby przygotować potrawę, która zaskoczy...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli(...) z suszonymi śliwkami, groch z kapustą, kluski z makiem czy kutia. W zasadzie pominięcie w zestawie wigilijnych potraw ryb spowoduje, że świąteczna kolacja stanie się ucztą dla wegetarian...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...