• Informacje na temat:

    wieprzowina cukinia cebula ryż

Artykuły na temat: wieprzowina cukinia cebula ryż
  • Zapiekane łódeczki z cukinii

    Przygotowanie: Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, posiekać, podsmażyć na maśle. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, miąższ posiekać. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do bulionu, poddusić, dodać przyprawy i zioła oraz ryż, dusić pod przykryciem ok. 20 minut, podlać winem, dusić kolejne 10 minut, odstawić do wystygnięcia. Oliwki przekroić wzdłuż. Łódeczki cukinii...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Wzmocnij mięśnie dietą

    ...krem z dyni, gotowana pierś z marchewką i porem, ryż, sałata z pomidorami, kompot. Podwieczorek Sałatka owocowa, woda z limonką lub garść migdałów, sok.  Kolacja  Łosoś pieczony z grzybami...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Zbawienne odkwaszanie

    ...zmęczeni i nerwowi. Ratunkiem jest dieta. Należy jeść 70 proc. produktów zasadotwórczych i neutralnych oraz 30 proc. lekko i umiarkowanie kwasotwórczych. Ogranicz więc biały ryż, mąkę pszenną i jej pochodne, kawę, herbatę, mięso i wędliny. Szczególnie szkodliwe są wieprzowina, sery żółte, cukier i produkty go zawierające, sól oraz sztuczne słodziki. Żywność, która utrzymuje dobre pH Produkty...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Jaglane oczyszczanie

    ...kuracji jemy : owoce: wszystkie oprócz truskawek i śliwek; zboża bezglutenowe: kaszę jaglaną, ryż, grykę, amarantus, komosę ryżową (quinoa); białko zwierzęce: ryby, dziczyznę, kurczaka, indyka; białko...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    ...sernik, jest tam przygotowywany z mleka koziego. Słynna tequila to odpowiednik naszej wódki, produkowana jest z sfermentowanych owoców agawy niebieskiej. Quesadillas z szynką i serem, czerwony ryż z achiote, kokosowy pudding ryżowy, makarony z różnymi gatunkami papryki i fasoli (jak chociażby z pikantną fasolą pinto), zupa z ciecierzycą i kurczakiem czy marynowana czerwona cebula to...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...