• Informacje na temat:

    wieprzowa na parze

Przepisy na temat: wieprzowa na parze
  • Biała kiełbasa po wielkopolsku

    ...temu w procesie parzenia uzyskujemy kiełbasę o jasnym, szarym zabarwieniu" - wyjaśniała w rozmowie z PAP Life dr Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Do produkcji tego smakołyku(...) na specjalną unijną listę nazw chronionych produktów. "Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi...

  • Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    ...i pokrojoną pomarańczą lub na zimno z chrzanem.  Rolada wieprzowa ze szpinakiem Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyte i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał(...) 1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój wzdłuż. Białka odłóż na bok, żółtka przełóż do miski.  2. Groszek ugotuj do miękkości, najlepiej na parze. Odcedź go i przesyp do miski...

  • Wątróbka z warzywami

    Składniki: 50 dag wątróbki wieprzowej 2 cebule 2 papryki 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju słonecznikowego pól szklanki mąki olej szczypta tymianku sól pieprz Przygotowanie: 1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, pokrój. Możesz też pokrojone w kostkę ugotować na parze. Paprykę pokrój w cząstki. W naczyniu żaroodpornym układaj paprykę...

  • Wan Tan

    ...parze posmarować olejem. Wan Tan nakładać do niego porcjami. Wok lub głęboką patelnię wypełnić w 1/3 wodą, założyć na niego sitko bambusowe (tak, aby nie dotykało wody). Gotować ok 10 minut na parze...

Artykuły na temat: wieprzowa na parze
  • Zielono mi! czyli Poledwica wieprzowa i wiosenne warzywa

    Tak obiad wiosenny dzisiaj... i ciagla chec na "zielone"... Prostota tego dania mnie osobiscie urzekla... Poledwica wieprzowa - 500 g na 4 porcje malutkie...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Anemia to nie tylko skutek złej diety

    Jesteś zdziwiona, gdy słyszysz od lekarza, że masz anemię. Czy to możliwe, że popełniasz aż takie błędy dietetyczne? Niekoniecznie. Niedokrwistość nie musi iść w parze ze złą dietą. Może pojawić się, gdy jesteś w ciąży albo towarzyszyć innej chorobie.

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Chemioterapia. Jak ją przetrwać?

    ...uzupełnisz stracone podczas biegunki elektrolity i zapobiegniesz odwodnieniu. Bogate w potas są także ziemniaki pieczone ze skórką, awokado, polędwiczka wieprzowa. Codziennie zjedz porcję (szklankę purée) marchewki, dyni lub  ziemniaków. Jedną średniej wielkości marchewkę, 1dużego ziemniaka i cząstkę niewielkiej dyni ugotuj w wodzie lub na parze. Zmiksuj na purée, dolewając pół szklanki wody. Wypadanie...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • I Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa rozstrzygnięte!

    ...konkurencję. Oto najlepsi z najlepszych... Pierwsze miejsce zajął Paweł Laśkiewicz pracujący w Hotelu Bohema w Bydgoszczy (zwycięskie danie: polędwica wieprzowa/ boczek/ ślimak/ kasztan/ seler/ czarny bez) Drugi był Grzegorz Miśta z pabianickiego hotelu Fabryka Wełny (danie: polędwiczka wieprzowa/ purée z kalafiora, gruszki i kajmaku/ sos jeżynowo-kawowy/ ślimak marynowany w ziołach/ dynia...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...ani nerek. Pamiętaj tylko, aby pić teraz dużo wody, przynajmniej 2,5 litra dziennie. MENU ● ŚNIADANIE: Jajecznica na parze z 2 jajek, sałatka z cykorii, pomidora i jogurtu naturalnego. ● II(...), pomidor ze szczypiorkiem, chrupkie pieczywo razowe. ● II ŚNIADANIE Odtłuszczony jogurt z owocami (np.: jabłko, mandarynki, arbuz). ● OBIAD Pieczona polędwiczka wieprzowa, gotowana brukselka posypana...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...