• Informacje na temat:

    wieniec z makiem

Przepisy na temat: wieniec z makiem
  • Wieniec z makową posypką

    .... Zwiń je wzdłuż dłuższego boku. Rulony spleć w warkocz. Ułóż go na wyłożonej pergaminem blasze, formując wieniec. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by ponownie podrosło. Żółtko energicznie roztrzep z 2 łyżkami mleka, posmaruj wierzch wieńca. Posyp makiem. Piecz przez 35-40 minut w temp. 200 st. C (góra i dół).

  • Pomysłowy chleb z dodatkiem maku to naprawdę smaczna propozycja dla miłośników domowego pieczywa ;)

  • Wieniec nacinany

    ..., formując wieniec. Piecz 50 minut w 180 st. Ew. posyp cukrem pudrem.

  • Drożdżowy wieniec z makiem, oblany lukrem. Wysoki, puszysty. Idealny do herbaty lub kawy.

  • Kukurydziany wieniec z morelami

    .... Ubij mikserem na gęsty, puszysty  krem.  Wieniec posmaruj kremem. Obłóż cząstkami moreli. Posyp pozostałymi orzechami laskowymi. 

  • Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-)

  • Piaskowy wieniec marchewkowy

    Oto przepis na ciasto marchewkowe. Piaskowy wieniec pięknie się prezentuje, a przede wszystkim wyśmienicie smakuje.

  • Wieniec można zrobić z jabłkami, a także z innymi owocami, masą makową lub masą orzechową.

  • Wieniec rumowy z orzechowymi łatkami

    .... Połóż kulki orzechowe. Przykryj je resztą ciasta. Wierzch wygładź. Wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 70 minut. 3. Upieczony wieniec studź w foremce przez 15-20

  • Pomarańczowe babeczki z makiem i zielonym kremem ozdobione świąteczną dekoracją i ułożone na kształt wieńca to oryginalna i pyszna propozycja na Święta.

Artykuły na temat: wieniec z makiem
  • Ciasto wielkanocne z makiem

    ...i w prawo. Wieniec przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 170°C.

  • Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki. Ciasto parzone90 g masła 180 ml wody100 g mąki pszennej3 jajka Budyń (crem patissiere)6 żółtek150 g cukru700 ml mleka100 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Domowy krem orzechowo-czekoladowy130 g orzechów laskowych90 g cukru pudru100 g gorzkiej czekolady70 g miękkiego masła90 g mleka Krem maślano-pralinowy300 g masła w temperaturze pokojowej300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego500 g wcześniej przygotowanego budyniu Domowa...

  • Wieniec z syropem wiśniowym

    ...w warkocz i zwiń w wieniec. Zlep końce. Wieniec ostrożnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce  na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia. Po upływie tego...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Piękny zapach na święta

    .... Wszystko dodajemy do wody, na którą jest miejsce w górnej części kominka. Wieniec Wystarczy kilka świeżych gałązek choinki, by wprowadzić do domu zapach świąt. Możecie zapleść z nich wieniec...

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Święta w różnych częściach Europy

    ...północy, gdyż wtedy następuje koniec adwentowego postu. Po wieczornej mszy można już rozkoszować podniebienie pieczoną szynką, specjalnie przyrządzoną wołowiną i prawdziwym przysmakiem na Wyspie - sosem...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Kuchnia polska

    ..., mające na krawędziach wyryte imię Trymalchiona i wagę srebra. Przylutowane mostki dźwigały pieczone koszatki, oblane miodem z makiem. Leżały też na srebrnym ruszcie gorące kiełbasy, a pod rusztem(...) potrawę: na Baranie barani groch, na Byku kawał wołowiny, na Bliźniętach jądra i nerki, na Raku wieniec, na Lwie figę afrykańską, na Pannie macicę młodej maciory, na Wadze rzeczywistą wagę, która na...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....