• Informacje na temat:

    wielkanocny pasztet z jaj

Przepisy na temat: wielkanocny pasztet z jaj
  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...się prażnica, czyli jajecznica przygotowana na boczku lub świeżo wędzonej rybie od lokalnego dostawcy. Na Pomorzu lubianym wielkanocnym daniem jest także gotowana szynka w cieście na ciepło i na zimno(...) polskim wielkanocnym stole muszą pojawić się kurze jajka ugotowane na twardo. Bez względu na to, czy podane zostaną saute czy w galarecie, powinien towarzyszyć im pyszny sos. Szczególnie dobrze wiedzą o tym...

  • Wielkanocne przysmaki

    W każdym domu świąteczne menu wygląda nieco inaczej, jednak faszerowane jajka, żurek czy pasztet pojawią się na większości stołów. Aby brzdąc mógł poznać ich smak - wystarczy je dostosować do wymagań(...) na twardo, może spróbować już 7-miesięczny brzdąc, a całe jajko nie zaszkodzi zdrowemu, 11-miesięcznemu smykowi. Jednak na wielkanocnym stole zwykle goszczą jaja faszerowane ciężkostrawnymi pastami...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę. Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą(...), ryż, surowe jajko. Wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na 1/2 cm, część odłóż do nakrycia, resztą wyłóż natłuszczoną formę. Włóż pasztet, nakryj ciastem, posmaruj żółtkiem, ponacinaj. Piecz 20 min w 220

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.

Artykuły na temat: wielkanocny pasztet z jaj
  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...tłuszczy w wielkanocnych potrawach jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i sosów. Tymczasem, nawet wytrawni kucharze uważają, że połowa majonezu zastąpiona lekkim naturalnym jogurtem nie tylko obniża(...) bakaliami. Pasztet nie musi być taki tłusty Upieczony z wieprzowiny, obłożony boczkiem, z dodatkiem jajek stanowi potężną porcję cholesterolu! Tymczasem wyborny pasztet można przygotować z chudego mięsa...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Wielkanocne śluby

    ...odbywało się święcone dla ponad stu zaproszonych gości kazała podarować m.in. 8 szynek, 6 pieczonych prosiąt, 6 baranków, 10 półmisków kiełbasy, 6 pasztetów i 10 talerzy jaj. A do tego 12 mazurków, 4 torty(...)Ślubna Wielka Niedziela Jeśli ktoś wybrał jako datę zaślubin Wielkanocny Poniedziałek, goście zjeżdżali się już w Wielką Sobotę przed południem, aby wziąć udział w wieczornej rezurekcji i po...

  • Wielkanoc coraz bliżej, więc najwyższa pora zastanowić się nad świątecznym menu. Uroczyste spotkania w domowym gronie zasługują na szczególną oprawę. Fot. materiały prasowe Faszerowane jajka to nie wszystko, co powinno znaleźć się na odświętnie udekorowanym stole. Obowiązkowym punktem wielkanocnego jadłospisu, obok efektownych babek i mazurków, są domowe pasztety. Temat wydaje się trudny i pracochłonny? Nie ze wskazówkami szefa kuchni Knorr!Święta to doskonała okazja do zaprezentowania pełni...

  • Wielkanocne przysmaki

    W każdym domu świąteczne menu wygląda nieco inaczej, jednak faszerowane jajka, żurek czy pasztet pojawią się na większości stołów. Aby brzdąc mógł poznać ich smak - wystarczy je dostosować do wymagań(...) na twardo, może spróbować już 7-miesięczny brzdąc, a całe jajko nie zaszkodzi zdrowemu, 11-miesięcznemu smykowi. Jednak na wielkanocnym stole zwykle goszczą jaja faszerowane ciężkostrawnymi pastami...

  • Na wielkanocnym stole, obok domowej roboty wędlin i kiełbas, bardzo często pojawiają się pasztety. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Jakie mięso na pasztet wybrać? Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość...

  • Wielkanocna awanturka

    ...w poście nawet ciastka, bo do ciasta dodaje się jajka, a tego zasady postu prawosławnego zabraniają. Marzena Rogalska: Poszczenie to pierwszy symboliczny porządek, jaki zaczynamy robić(...) wielkanocny też musi być! Dla makowego albo kajmakowego zawsze zrobię wyjątek. Jestem fanką mazurków. Jem je bez opamiętania. Do dzisiaj wydawało mi się, że to wyższa szkoła jazdy. Ale Aniu, drożdżowa baba...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Nasi użytkownicy mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je naszym bliskim. Fot. 123RF/Picsel 1. Jajka koguciki Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Takie urocze koguciki będą bez wątpienia uroczą ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.   2. Jajka faszerowane pastą krabową Fot....

  • Chrzan i jajka są super

    Warto jeść i chrzan, i jajka. Z rozmowy z dr Martą Mańczuk z Centrum Onkologii dowiesz się, czemu jajeczny cholesterol nie szkodzi, ile prawdy jest w reklamach jaj kur zielononóżek i wielu innych ważnych spraw dotyczących świątecznego stołu.

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...