• Informacje na temat:

    wielkanocny babciny

Przepisy na temat: wielkanocny babciny
  • smak mojego dzieciństwa

  • Dzisiaj zdradzę Wam rodzinny przepis na udany placek drożdżowy. Jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest bardzo wilgotne, doskonale smakuje ze świeżymi owocami, a najlepsza w nim jest kruszonka. Doskonale pamiętam jego smak, gdy piekła go moja Babcia. Teraz to moja Mama go pieczę, gdy przyjeżdżamy na weekend. Ostatnio i mnie nawet się zdarzyło. Najlepszy jest jeszcze cieplutki. Zapraszam :)

  • Zapewne od czasu do czasu w każdej kuchni znajdzie się czerstwy chleb. Moja babcia mówiła, że jest to smażony chleb. Dzisiaj dla nas to grzanki.

  • Taki żurek waśnie robiły nasze babcie, Jest najlepszy

  • Przepis wart wypróbowania: "Babciny makowczyk z bakaliami"

  • ...zamiast wielkanocnej baby ;-)

  • Zachwyt domowników i gości :)

  • koszyczek z ciasta drożdżowego , ozdoba wielkanocnego śniadania

  • Podkreśla smak wielu wielkanocnych potraw. Zaostrza apetyt.

  • Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Podstawą jego jest domowy zakwas, który jest już gotowy i czeka cierpliwie w lodówce, aż go użyję. Już nie mogę się doczekać smaku tej świątecznej zupy. Zapraszam!

Artykuły na temat: wielkanocny babciny
  • Wiekanocne wspomnienia Luci - czesc I- sza

    Jednak ten chrzan wielkanocny przywolal wspomnienia. Niby te Swieta nie maja takiej magii, jak Boze Narodzenie ale przeciez dla mnie tez maja moc pieknych...

  • Na prośbę użytkowników serwisu przedłużamy okres trwania konkursu do dnia 26.03.2008.Zbliżają się Święta, czas cukrowych baranków, srebrnych bazi, kolorowych pisanek i tęczowych mazurków. Jesteśmy pewni, że tegoroczna Wielkanoc będzie również kulinarnym świętem. Przygotuj coś niezwykłego i zamieść na Smakerze. Możesz wygrać wspaniałą książkę kulinarną. "Cecylka Knedelek i Wielkanoc" to ponad 20 przepisów na świąteczne potrawy - pyszne, kolorowe, kuszące wspaniałymi smakami i zapachami. Aby...

  • Łapówki do wzięcia

    Odkąd pamiętam były w babcinym domu. Złote koszyczki, ze złotą tacą, schowane w kredensie obok serwisu wyciąganego na wigilię i śniadanie wielkanocne. Bawiłam się tymi koszyczkami bez przerwy. Dla mnie były piękne i bardzo cenne - w końcu złote. Dopiero po latach przekonałam się, że to zwykły pseudoplastik - bo w czasach głębokiej komuny, to nawet plastiku porządnego nie było - polakierowany...

  • W dniu 28.04.2011 zakończył się konkurs Wielkanocny zając. Nagrody w postaci blenderów oraz gadżetów serwisów czateria.pl, deccoria.pl oraz smaker.pl powędrowały do: Pan Mariusz - Żelazków Pani Patrycja - Chrzanów Pani Ania - Warszawa Gorąco gratulujemy!

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...najmilsze wspomnienia. Pielęgnuję je dla moich dzieci. Dla nich też będą cudownymi wspomnieniami. Babcia często opowiada, jak kiedyś w czasie wielkanocnym chodziło się po domach i śpiewało religijne pieśni. Kto dziś to robi? Mieszkamy w blokowiskach i nie znamy sąsiadów. Dlatego chcę ocalić od zapomnienia przynajmniej niektóre tradycje. - Do dziś pamiętam, jak w Poniedziałek Wielkanocny w domu...

  • Na wielkanocnym stole bezsprzecznie królują jajka oraz domowe wędliny. Jednak powinniśmy znaleźć na nim miejsce także dla odrobiny słodyczy. Jakie? Na to pytanie najlepiej odpowiedzą użytkownicy Smakera. Fot. 123RF Święta wielkanocne to doskonały pretekst do wypróbowania nowych przepisów. W końcu różnego rodzaju babki, mazurki i serniki smakują wtedy jak nigdy. Jakich wypieków nie może zabraknąć na waszym wielkanocnym stole? Spośród przepisów naszych użytkowników wybraliśmy kilka, które...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Jedne różnią się rodzajem użytego sera, inne dodatkami, obecnością spodu lub jego brakiem, a także temperaturą, w jakiej jest podawany. Miłośnicy tego ciasta z pewnością nie raz delektowali się śląskim kołaczem serowym, dekadenckim sernikiem nowojorskim...

  • W kioskach i salonach prasowych możecie już znaleźć najnowszy numer Magazynu Pyszne. Jak zwykle, znajdziecie w nim mnóstwo przepisów i inspiracji kulinarnych, które ułatwią wam codzienne gotowanie. Najnowsze PYSZNE już szykują się do świąt wielkanocnych. Na tapetę wzięliśmy jajko - z pozoru zwykłe i nudne, ale my udowadniamy, że można z niego stworzyć bardzo urozmaicone menu: na słodko i na wytrawnie, na co dzień i od święta. Poza tym w naszych warsztatach kulinarnych przygotowujemy...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...