• Informacje na temat:

    wielkanocne galareta

Przepisy na temat: wielkanocne galareta
  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

  • Galareta wielkanocna to warzywa, szynka i jajka zalane galaretą. Idealna na wielkanocny stół ale również na inne uroczystości w ciągu całego roku. Możemy ją przygotować w małych pojemnikach /"porcja na raz"/ lub w jednej dużej salaterce i kroić na porcje.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Galaretki z kurczakiem w kształcie jajek będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • jedna z moich ulubionych potraw

  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Genialna, polska przystawka

  • Wyjątkowa wielkanocna przekąska

    ...na przekąskę z jajek, sięgnijmy do autorskiego pomysłu Szefa Kuchni Zamku Topacz, Rafała Borysa. Dzięki temu nasze wielkanocne śniadanie będzie z pewnością wyjątkowe. Składniki: jajko kacze(...) kiełki rzeżuchy. I nasze wielkanocne danie gotowe. Smacznego! Jeśli chcielibyście spróbować innych wyjątkowych dań autorstwa Szefa Kuchni Rafała Borysa, zapraszamy do nowej, wykwintnej Restauracji...

  • szybkie i łatwe w wykonaniu

Artykuły na temat: wielkanocne galareta
  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    ...zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu. Galareta wzmocni włosy i paznokcie Dzięki długiemu gotowaniu nóżek kurzych lub wieprzowych, z których przygotowuje się wielkanocną galaretę, wytwarza się...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, żurek i pasztety. Warto zadbać o to, aby na świątecznym stole pojawiły się również drobne przekąski, które uprzyjemnią nam biesiadowanie w gronie rodziny i bliskich Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie potrawy zaserwować gościom. Co oczywiste, na naszych stołach pojawią się tradycyjne, świąteczne potrawy takie jak żurek, pasztety lub...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...tym jajka i kwaszanina, czyli galareta z mięsem, koniecznie z czosnkiem, którą podaje się z octem lub z chrzanem. Bo i chrzan musi być, koniecznie domowej roboty. Babcia sama go uciera, a mama robi(...) zmielonym, ciężkim. Z kolei nasze baby wielkanocne to bardziej takie ogromne buły z cynamonem, rodzynkami, wypełnione makiem, serem albo konfiturami. Zawsze piekły je moje babcie. Niedawno jedna...

  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Jajko bez niespodzianki

    Są kwintesencją Wielkanocy, symbolem życia.

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...

  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    ..., czosnek i mnóstwo majeranku. W środku duże kawałki mięsa z podgardlem w roli głównej, całość zaparzona i podana z sosem cebulowym na białym winie. Śniadanie wielkanocne zawsze było przygotowane idealnie...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Święta przyszłej mamy

    Tradycja jest ważna. Ale maluch w twoim brzuszku - ważniejszy. Dlatego nie wahaj się zmienić utarte Bożonarodzeniowe obyczaje.

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....