• Informacje na temat:

    wielkanoc cholesterol

Przepisy na temat: wielkanoc cholesterol
  • Cenne żółtko

    Jajka powinniśmy jeść nie tylko z okazji Wielkanocy. Sprawdź, dlaczego są takie cenne i co zawiera zwykłe jajko?

  • Smakowite jajka dla smyka

    Jajko jest jednym z głównych symboli Wielkanocy, a także prawdziwą gwiazdą wśród produktów spożywczych. Dziecko znajdzie w nim wszystko, co jest mu potrzebne do rozwoju, m.in. najlepszej jakości białko (budulec organizmu) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (ważne dla układu nerwowego). Jajka zawierają też wiele witamin i żelazo. Dlatego, choć czasem uczulają, w menu zdrowego malca...

Artykuły na temat: wielkanoc cholesterol
  • W Wielkanoc jedz na zdrowie!

    Przesąd głosi, że spróbowanie każdego z produktów znajdujących się w wielkanocnym koszyczku zapewni smakoszowi szczęśliwe i długie życie. W tym twierdzeniu jest ziarno prawdy, bo niektóre wielkanocne przysmaki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

  • Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej....

  • Świętuj bezpiecznie

    Koronawirus skazał nas na Wielkanoc w domowym gronie. Przeżyjmy ją zdrowo!

  • Jeśli badania krwi wskazują na podwyższony cholesterol, powinna zapalić nam się ostrzegawcza lampka. Jeśli taki stan rzeczy będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, może doprowadzić m.in. do zawału. Oto lista 10 produktów, które pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Podwyższone ciśnienie oraz cholesterol, są najczęstszymi przyczynami zawałów serca wśród Polaków. Niestety, tylko 1/3 osób, mających zbyt wysoki poziom cholesterolu, robi cokolwiek, aby zmienić ten stan rzeczy....

  • Chrzan i jajka są super

    Warto jeść i chrzan, i jajka. Z rozmowy z dr Martą Mańczuk z Centrum Onkologii dowiesz się, czemu jajeczny cholesterol nie szkodzi, ile prawdy jest w reklamach jaj kur zielononóżek i wielu innych ważnych spraw dotyczących świątecznego stołu.

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • Fakty i mity o jajkach

    Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Jak obchodzić się z jajkiem?

    ....  Naturalnie farbowane Jajka na Wielkanoc ufarbuj w naturalnych barwnikach, aby potem można było je zjeść. Na zielone zabarwisz, gotując w młodym zbożu. Na czerwono - w suszonych kwiatach(...) skorupek wymieszaj z dwoma łyżkami żelu pod prysznic lub balsamu i używaj zamiast peelingu. Dlaczego warto jeść jajka?  Nie podwyższają poziomu cholesterolu, jak do niedawna sądzono. Przeciwnie...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...