• Informacje na temat:

    wiejski garnek

Przepisy na temat: wiejski garnek
  • Smalec domowej roboty

    Nie ma nic lepszego, niż prawdziwy, wiejski smalczyk ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Można spróbować odtworzyć te smaki w domowym zaciszu - efekt będzie zachwycający.

  • pyszny wiejski bigos

  • Dynia nie tylko do garnka

    Zajrzyjmy w akta dyni Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy trafiła dzięki Hiszpanom w XVI wieku. W Polsce przed laty uważana była za jarzynę przeznaczoną dla ludu wiejskiego lub dla bydła. Całe szczęście, że choć późno jednak doceniliśmy jej walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze, zdrowotne i wspomagające naszą urodę. Dynia doczekała się nawet swojego święta. Podczas dni...

  • Swojski wyrób, często wyżej ceniony od innych wędlin. Dajesz czyste mięso, żadnych konserwantów i dodatków, wiesz co jesz. A jaki zapach !

  • Ciasto z awokado i bazylią

    .... Odsącz nadmiar wody. Zagotuj niewielką ilość wody i rozpuść w niej żelatynę. Wyłącz gaz i odstaw garnek, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Przetnij awokado na pół i usuń pestkę. Przełóż miąższ do blendera. Dodaj jogurt, serek wiejski, cukier, bazylię i rozpuszczoną żelatynę, miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Ubij śmietanę i dodaj do niej zmiksowane owoce. Dodaj wanilię i dokładnie...

  • Kapusta kiszona w wersji na ostro.

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ..., czyli pytlową. Jaką kiełbasę wybrać do żurku? W tradycyjnej wersji żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Zamienie można też użyć kiełbasy wiejskiej, śląskiej, myśliwskiej lub jałowcowej...

  • Mój szybki i smaczny obiad.

  • Górska polewka z serem

    Składniki: 20 dag oscypka 4 małe bochenki wiejskiego chleba 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 750 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka 1 jajko 5 dag mielonych orzechów laskowych 4 łyżki oleju 4 plasterki wędzonego boczku albo szynki 1/4 pęczka szczypiorku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cebule obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło...

  • Chłopski garnek to dosyć szybki i bardzo prosty sposób na syty i smaczny obiad. Kilka prostych składników, które łączą się ze sobą idealnie, w rezultacie dając pyszne danie. Wypróbujcie! :)

Artykuły na temat: wiejski garnek
  • Horiatiki, czyli wiejska grecka zupa

    Wiele diet odchudzających jest bardzo restrykcyjnych. Właściwie z dnia na dzień wymagają one od nas ograniczenia kalorii do minimum i przyjmowania głodowych porcji jedzenia. Tymczasem, żeby schudnąć, paradoksalnie... musimy spożywać również tłuszcz, bo inaczej nasz organizm wpadnie w "panikę" i zacznie go jeszcze bardziej kumulować. Dlatego dobrze jest zrezygnować ze smażenia, ale dodawać do gotowych potraw zimno tłoczone oleje. Dzięki temu dostarczamy organizmowi nienasyconych kwasów...

  • OSM Piątnica powiększa swoją ofertę o nieznany dotąd na polskim rynku produkt - serek twarogowy z probiotykiem, doskonały jako uzupełnienie pełnowartościowej i dobrze zbilansowanej diety. Z myślą o wszystkich, którzy przykładają wagę do zdrowego odżywiania oraz trybu życia, OSM Piątnica wprowadza pod logo Piątnica plus+ innowacyjny Serek Wiejski wzbogacony o dobroczynne, specjalnie wyselekcjonowane bakterie probiotyczne. Nowy produkt Piątnicy jest pierwszym tego typu serkiem twarogowym w...

  • Smalczyk sezamowy

    Proszę również spróbować mojej ulubionej wersji tego tłuszczu, wytapianego z całych, dużych połaci słoniny, z dość niecodziennymi (jak na smalec) dodatkami. Na pół kilograma słoniny potrzebować będziemy pół kilograma podgardla wieprzowego, do tego kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego, wiejskiego razowca, suszone morele, cebulę, czosnek, kiełbasę chorizo, mieloną słodką paprykę, świeży...

  • Nasza redakcja nieustannie poszukuje nowych produktów, które mogłyby ułatwić codzienne gotowanie. Dzisiaj testujemy dla was kilka ciekawych produktów marki Ambition. Aby gotowanie było czystą przyjemnością, nie możemy polegać wyłącznie na własnych umiejętnościach oraz dokładnie wyselekcjonowanych przepisach. Wiele osób zapomina, że o końcowym sukcesie może zadecydować jakość wykorzystywanego przez nas sprzętu. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt nasze gotowanie może stać się...

  • Moja baranina

    Jagnięcina jest mięsem delikatnym i jako takie nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Z baraniną sprawa już jest nieco bardziej skomplikowana. Moją pierwszą baraniną była pieczeń, przyrządzana przez mamę.

  • Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co...

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    ...w nich dużo wody i błonnika. 1 średniej wielkości jabłko ma 50 kcal. Jakie najlepsze: z zimowych odmian gloster, goldstar, ligol, reneta (dużo błonnika!). Najskuteczniejsze połączenie: serek wiejski...

  • Obejrzyj film, odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jeden z trzech Multicookerów firmy Philips! Multicooker to wspaniałe, wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastępuje garnek, piekarnik, parowar i patelnię. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotować smaczne i zdrowe dania główne oraz desery bez najmniejszego wysiłku. O zaletach Multicookera dowiesz się więcej czytając nasz Temat specjalny. Obejrzyj poniższy film, a następnie za pomocą formularza konkursowego odpowiedz na...

  • Są rzeczy, których nie jadam!

    ...wybiegu, a zobaczycie różnicę. Różnicę zauważą też z łatwością ci, którzy spróbują sernika z prawdziwego wiejskiego odciskanego twarogu, a potem wezmą do ust wyrób sernikopodobny z walcowanego sera...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Fot. 123RF/Picsel Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają...