• Informacje na temat:

    węgorz pieczony

Przepisy na temat: węgorz pieczony
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony, ale w całości położony. Pieczeń, kiedyś zające były... Jak ja bym zająca zjadła, ale dziś nie dostaniesz. Zupa z węgorza Z włoszczyzny ugotować bulion. Dodać liść i ziele. Kiedy warzywa będą...

  • W tym roku wypoczywaliśmy na Mazurach. Trochę zwiedzaliśmy, próbowaliśmy lokalnych potraw i wpatrywaliśmy się w jezioro. Do domu przywieźliśmy wędzone i marynowane rybki, po których dzisiaj zostało już tylko wspomnienie ;) Mając kawałek wędzonego węgorza postanowiłam zrobić sałatkę z jego dodatkiem. Wyszła bardzo smaczna więc Wam gorąco polecam ten przepis.

  • Czas na dobrą rybę

    ...małych dzieci są łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj i sola. Spośród słodkowodnych zaleca się karpia, węgorza i pstrąga. Nie dajmy się zwariować Jeśli nie jesteśmy znawcami ryb...

  • Pracochłonna ta zupka. Węgorz sam w sobie jest trudną rybką, ale warto było się pomęczyć.

  • Wakacyjna ryba

    ...małych dzieci są łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj i sola. Spośród słodkowodnych zaleca się karpia, węgorza i pstrąga. Nie dajmy się zwariować Jeśli nie jesteśmy znawcami ryb, warto...

  • Łatwy sposób na pyszny, pieczony schab. Minimum pracy, a efekt wspaniały - ciepły na obiad, zimny do chleba.

  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...miejscem, gdzie powinno się karmić malucha. Zalecane dla małych dzieci są łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj i sola. Spośród słodkowodnych zaleca się karpia, węgorza i pstrąga. Ryba...

  • Soczyste, miękkie i smaczne.

  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    ..., solę, łososia. Z gatunków słodkowodnych: karpia, pstrąga i węgorza. Nasza rada Jeżeli kupujesz rybę w sklepie, zawsze zwracaj uwagę, czy jest świeża. Powinna mieć szkliste oczy, niezbyt intensywną...

  • taki łosoś po prostu rozpływa się w ustach

Artykuły na temat: węgorz pieczony
  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    Jedzenie w Szwecji jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju: chłodnej i długiej zimy, jasnego i krótkiego lata. Szwedzka kuchnia to smak prostych potraw i bogactwo darów natury pochodzących z pól, lasów i morza. Z jakimi potrawami kojarzy się Szwecja? Śledź (również ten kiszony!), łosoś, węgorz, owoce morza, grzyby, owoce jagodowe, chrupkie pieczywo, kulki mięsne oraz... gęsina.

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ..., leszcz w galarecie, sielawy smażone z cytryną, lin w sosie cebulowym, śledzie wędzone faszerowane, jazgarze, szczupak i leszcz pieczony. "Wilije wystawniejsze" składać się mają z jeszcze większej liczby gatunków ryb (oprócz wymienionych wcześniej jeszcze łosoś, śledzie-uliki, węgorz, miętus, sardynki i okoń). Takiej różnorodności "Centrala rybna" działająca w warunkach ciągłej odbudowy kraju...

  • Masz nadciśnienie? Uważaj na wędzone ryby

    ..., płastugi, pstrągi, sieja, sielawa, sum, szprot, śledź, troć, turbot, węgorz.

  • Dieta w kamicy nerkowej

    ...powstaje również przy nadmiernym spożyciu witaminy D, która zawiera mięso niektórych ryb, przede wszystkim węgorza, śledzia, dorsza i łososia. Do powstania kamicy nerkowej dorzuca swoje trzy(...) wszelką cenę unikać potraw pieczonych czy smażonych. Lekarze zwracają uwagę na ograniczenie puryn, ponieważ są one metabolizowane do kwasu moczowego i ostatecznie zwiększają jego stężenie. Dlatego...

  • Rewolucja na talerzu

    ..., paszteciki we francuskim cieście z rakami, szparagami lub móżdżkiem, majonez z łososia lub węgorza (majonez oznacza tu potrawę z takim sosem), comber cielęcy z truflami bądź cielęcina zwijana...

  • 10 zasad zdrowego stylu życia

    ..., makrela, sardynka, szprotki, śledź, węgorz - ponad 5 proc. Rekordzistą jest węgorz - jest w nim prawie 25 proc. tłuszczu! W rybach oprócz kwasów nasyconych znajdują się też (w znacznych ilościach...

  • Pomysłowa pani domu

    ...1. Niewielki dodatek suszonych lub świeżych listków szałwi wzbogaca smak pieczeni cielęcej i baraniej, a także potraw z ryb, szczególnie smażonego węgorza. 2. Plamy na ciemnym dywanie możemy wyczyścić kiszoną kapustą lub wyparzonymi listkami herbaty. 3. Ślady po muchach na meblach usunąć można sokiem z cebuli. W tym celu trzemy cebulę, a następnie wyciskamy. 4. Do czyszczenia naczyń...

  • Ryby mają głos

    ...zasada brzmi: wybieraj raczej ryby mniejsze niż większe. Bo o ile mięso śledzia, makreli czy sardynki zawiera śladowe ilości rtęci, o tyle tuńczyk, rekin, miecznik, szczupak czy węgorz mogą mieć jej(...), siei/ sielawy, soli, tuńczyka błękitnopłetwego, turbota dzikiego, węgorza (pełna lista oraz wyjaśnienia na: ryby.wwf.pl) Dobra wiadomość jest taka, że nawet jeśli ryba znajduje się na liście żółtej lub...

  • Jod: Skąd się bierze i dlaczego jest potrzebny

    ...i wodzie pitnej. Nie tylko powietrze i sól... Źródłem jodu są ryby morskie Dobrym źródłem jodu są ryby morskie, m.in. łosoś, makrela, sardynki, węgorz. Np. 100 g mintaja pokrywa dzienne zapotrzebowanie...

  • ...z cielęciny i warzyw (150 g) 180 kiełbasa zwyczajna (150 g) 300 szprot smażony (100 g) 430 węgorz pieczony (100 g) 281 flądra smażona (100 g) 265 kotlet mielony z dorsza (100 g) 260 pstrąg pieczony w folii (100 g) 120 paszteciki francuskie z mięsem (1 szt.) 450 paszteciki z mięsem (1 szt.) 320 pizza z mięsem (150 g) 530 pizza mięsno-warzywna...