• Informacje na temat:

    wegierskie kluska

Przepisy na temat: wegierskie kluska
  • Węgierski kociołek

    Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ubij je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i wystudź.

  • Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., tradycyjne węgierskie danie z wołowiny z kapustą, zazwyczaj podawane z galuskămi- kluskami zamiast chleba. Bawiąc w okolicach Klużu warto spróbować potrawy o nazwie varză călită - szatkowanej kapusty...

  • Pyszny gulasz który pasuje zarówno do ziemniaczków jak i klusek śląskich, kaszy bądź też placka węgierskiego.

  • Moja ulubiona wersja wieprzowego mięsa ... gulasz, uwielbiam podawany zarówno z kaszą gryczaną jak i w formie placka po węgiersku. Sycący, rozgrzewający, aromatyczny :-)

  • Smaczny pomysł na "Węgierski kociołek"

  • Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż smaków do kraju, gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów....

  • Szpinakowe kluski śląskie to tradycyjne kluski śląskie w wersji z jajkiem z dodatkiem mrożonego szpinaku. Kluski mają ładny lekko zielony kolor i fajne ciapki. Są też trochę zdrowszą formą tradycyjnych klusek bo zawierają warzywo. Jest to fajny sposób na przemycenie odrobiny witamin do jedzenia dla dzieci.

  • Wypróbowany przepis na "Węgierskie leczo z pieczarkami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Gulasz węgierski z karkówki"

Artykuły na temat: wegierskie kluska
  • Smaczna Polska

    ...jest nazywany roladą. Podaje się go z modrą (czerwoną) kapustą oraz kluskami śląskimi (z ziemniaków i mąki). Imprezy kulinarne: 12 lipca - Zbóje i zbójnictwo (Chorzów); 7-19 września Jarmark Śląski...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Gorąca zupa to jest to!

    Idealnie doprawione, na ostro lub łagodnie, po jarsku, z mięsem i grzybami!

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Modowe i kuchenne rewolucje królowej Bony

    ...octowym; francuskie ciasto nadziewane serem; dziczyzna gotowana z przyprawą węgierską; paszteciki mięsne; pawie duszone we własnym sosie; ciasteczka florenckie; pieczeń z dziczyzny z białymi kluskami...

  • Turyści chętnie odwiedzają Węgry w czasie wakacji. Kraj ten przyciąga swoim niezwykłym klimatem i pyszną, niepowtarzalną kuchnią, w której królują kiełbasy, salami i różne odmiany papryki. Oto kilka tamtejszych dań, które naprawdę warto poznać. Fot. 123RF/Picsel Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię, która obfituje w syte...

  • A przyszlo mi do glowy, kiedy zaserwowalam sobie poranna porcje " wiadomosci dziennikowych ". Generalnie znowu chodzi o Stefane, bo chociaz pomysl przyblizenia...

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • Menu polityków

    ...(według przepisu jego babci), pizzę (sam wyrabia ciasto). Lubi również kuchnię z kresów, zupę grzybową z suszonych prawdziwków i kluskami z ciasta naleśnikowego (specjalność żony), barszcz ukraiński...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...