• Informacje na temat:

    węgierska potrawa

Przepisy na temat: węgierska potrawa
  • Leczo

    Węgierska potrawa idealna na domową imprezę...

  • Składniki na 2 osoby: 4 grubsze plastry szerokiej kiełbasy, cebula - plastry, pomidor, 4 jajka, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek - granulki.

  • Składniki: 1,5 kg papryki czerwonej, 250 gram cebuli, 4 małe ostre papryczki, 1 łyżka stołowa soli, 1/4 szklanki octu 10 proc., pól szklanki wody.

  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    ...nieskazitelności oryginalnego przepisu. Każdy, kto chce we Włoszech swoją pizzę nazwać autentyczną neapolitaną, musi się upewnić, że potrawa spełnia określone reguły, m.in. ma średnicę 30- 35 cm, uniesione brzegi...

  • Gulasz hajducki

    Z kuchni węgierskiej

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Na początek musimy zmartwić wszystkich, którym wydaje się, że w końcu nauczą się świetnie gotować . Nie istnieją uniwersalne zasady stosowania przypraw, których wystarczyłoby się nauczyć na pamięć, żeby każda potrawa smakowała wyśmienicie. Nie możemy postępować według schematów z prostej przyczyny: każdy z nas ma inny gust kulinarny. Jeśli więc chcemy osiągnąć perfekcyjny dla siebie smak...

  • Odkryj kaszkę kukurydzianą!

    ...potrawa, którą pierwotnie przygotowywano z kaszy gryczanej. Dawniej nazywana była potrawą biedoty i spożywano ją na śniadanie lub kolację jako główne danie oraz na obiad - jako dodatek. Obecnie Rumuni spożywają mamałygę z gołąbkami. Potrawa ta znana jest także w kuchni węgierskiej, gdzie jest dodatkiem do paprykarza z kurczaka, a także w Bułgarii i na Ukrainie. Jako samodzielne danie podaje się ją...

Artykuły na temat: węgierska potrawa
  • Węgierski langosz z żółtym serem

    Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odcedź i obierz ze skóry. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem.  Wlej do miski połowę ciepłego mleka. Dodaj cukier, drożdże oraz...

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Leczo to chyba najpopularniejsza potrawa jednogarnkowa świata. I jak wszystkie ulubione dania - wywodzi się z kuchni biednych ludzi, którzy do jednego kociołka wrzucali wszystko, co mieli - rozmaite warzywa a czasem także okrawki mięsa.  Tajemnica dobrego leczo tkwi w świeżych składnikach - nie wolno ich rozgotować, warzywa powinny zachować swój kolor i sprężystość. Ważne są też przyprawy...

  • Leczo według Andrzeja Polana

    Leczo to węgierska potrawa, która w Polsce popularna jest od kilkunastu lat. Polskie gospodynie dawniej podawały do niej... parówki! Na szczęście od tamtych czasu sporo się zmieniło.  Andrzej Polan zaproponował cztery różne rodzaje lecza z innych regionów Węgier. Tłuste z Budapesztu, nieco lżejsze, a może na ostro? Wybór jest duży.  Jakie warzywa są podstawą tego pożywnego dania i które mięso...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • Dobieramy menu weselne

    ...mieszkańców Kraju Tysiąca Jezior nie je flaków ze względu na składniki, z jakich ta potrawa jest przygotowana. Niektórzy Finowie nie jedzą również grzybów. Hindusi z powodu zakazów religijnych nie jedzą potraw...

  • Odkryj kaszkę kukurydzianą

    ...potrawa, którą pierwotnie przygotowywano z kaszy gryczanej. Dawniej nazywana była potrawą biedoty i spożywano ją na śniadanie lub kolację jako główne danie oraz na obiad - jako dodatek. Obecnie Rumuni spożywają mamałygę z gołąbkami. Potrawa ta znana jest także w kuchni węgierskiej, gdzie jest dodatkiem do paprykarza z kurczaka, a także w Bułgarii i na Ukrainie. Jako samodzielne danie podaje się ją...

  • Z jednego garnka

    ...gulasz - danie węgierskich pasterzy bydła (bydło nazywano gulya). Z kolei dodatek sporej ilości papryki i ostrych przypraw tworzy paprykarz. Potrawa jednogarnkowa ma konsystencję pół zupy, pół dania...

  • Jaki jest smak wakacji?

    ..., potem drobno pokrojony kurczak, sok z lemonki, cukier palmowy i sos rybny, żeby było słone i się je. Potrawa której byś nie tknął to... - W Wietnamie podają serce węża, jeszcze bijące, na znak...

  • Menu polityków

    .... Jej szczegóły okryte są jednak tajemnicą. Wiemy, że prezydent uwielbia sprawdzać się w kuchni, zwłaszcza przy bardziej wymyślnych i skomplikowanych potrawach. Przyrządza m.in. ziemniaczaną babę(...) potrawa to baranina (jagnięcina) z warzywami lub kapustą. Najmniej lubi potrawy Dalekiego Wschodu. Ulubionym trunkiem jest piwo. Najmniej lubi wódkę. Marian Krzaklewski Ulubioną kuchnią jest włoska...

  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...kapusta lekko zmięknie. Dodaj paseczki papryki oraz posiekaną natkę. Dopraw do smaku. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną. Węgierska zupa gulaszowa Składniki: • po 75 dag mięsa wołowego i wieprzowego(...), a gdy cebula stanie się szklista, wlej 2 litry gorącej wody. Dodaj także umyte gruszki (w całości i ze skórką) oraz tymianek. Gdy potrawa się zagotuje, zmniejsz ogień tak, by zawartość garnka tylko...