• Informacje na temat:

    wędliny własnej produkcji

Przepisy na temat: wędliny własnej produkcji
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Żywności, najczęściej wyrzucamy pieczywo. W tym roku zmieniła się kolejność wędlin i warzyw - wędliny wyrzucamy częściej niż warzywa. Potem są owoce, nabiał. Dlaczego właściwie pozbywamy się(...) "odpada" na etapie produkcji, transportu czy dystrybucji. Czytałam np. o absurdalnych normach dotyczących ogórka dopuszczonego do sprzedaży. Pod uwagę brane były nawet kąt nachylenia czy długość. Dlatego...

  • Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Obecnie jest bardziej modna niż nowoczesna i trendy, taki odgrzewany kotlet. Warto jednak się nią zainteresować ponieważ można ją zastosować do wyroby domowych wędlin, a to coś nowego.

  • ABC letniej diety

    ...wypoczynku na wsi, np. w gospodarstwie agroturystycznym. Gospodarze proponują wędliny własnej roboty, miód z prywatnej pasieki, ryby ze swojej wędzarni. Jeśli maluch ma więcej niż 3 lata, może(...)Wyjazdy często wiążą się ze zmianą jadłospisu. A to nie zawsze korzystnie wpływa na zdrowie dziecka. Dlatego - choć poza domem trudno przygotować takie same posiłki jak we własnej kuchni - opłaca się...

  • Kilka razy w roku przygotowuję takie domowe wędliny,sa bardzo smaczne.

  • przypadkowo natrafiłam na szynkowar, który oczywiście kupiłam i to jest moja pierwsza "produkcja". Nawet nie wiedziałam, że taka mała rzecz może tak cieszyć. Moja koleżanka powiedziała, że ona szynkowar to ma już z 20 lat i jest zadowolona. Szynka i karczek już się peklują więc jak będą gotowe to też tu zamieszczę :)

  • Takie t proste połączenie dwóch składników. Żadne święta nie mogą się obejść bez tego dodatku. Smak jest wyśmienity.

  • Znowu mięsko? Ano mięsko, zima jest, trzeba jeść konkretnie. A kanapka z takim domowym baleronem to za niezły lunch wystarczy. Bez chemii, oczywiście! Z kilograma (około) karkówki - (około) 80 dag pysznego baleronu. Jak chce UE - bez wędzenia, parzony!

  • Kupując w sklepie szynkę czy inną wędlinę mamy do wyboru 100 gatunków od 100 producentów. Wszystkie śliczne, różowiutkie, pachnące, soczyste... aż kapie od chemii! Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce - zrobię sobie sam szynkę i baleron. Bez chemii!

  • Znany i używany przez wszystkich. Najlepiej jednak smakuje ketchup własnego wyrobu.

  • Zdrowy bez konserwantów napój dla naszych pociech i nie tylko.

Artykuły na temat: wędliny własnej produkcji
  • Marnując żywność niszczymy przyszłość naszych dzieci

    Dlaczego nie chcemy przyznać się do marnowania żywności? Problem nie dotyczy tylko mojego czy twojego portfela, ale całej planety. Wyrzucasz zepsuty ser? Teoretycznie zmarnowałeś swoje kilka złotych. Praktycznie do jego produkcji zużyto wodę, energię i inne surowce będące ogromnym kosztem dla Ziemi, na której żyjemy wszyscy. Od nas zależy, w jakim stanie zostawimy ją naszym dzieciom.

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Antyrakowe parówki

    Już za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają naukowcy z Politechniki Gdańskiej(PG), na rynku mają pojawić się wędliny zawierające korzystne dla organizmu substancje pochodzące z kapusty.

  • Tę książkę napisało dwóch praktyków – entuzjastów wyrabiania domowych wędlin – i zrobili to po męsku, w krótkich, oszczędnych słowach: nie ma w niej ani grama zbędnych treści, są za to użyteczne metody, przepisy, z których wszystko zawsze się udaje, a także zachęty, by w żadnym razie nie obawiać się, że to trudne. Stanisław Klimaj i Henryk Rajchert wprowadzają w tajniki domowej produkcji wędlin i przedstawiają proste, sprawdzone rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli się cieszyć smakami...

  • Dietetyk: Wegetarianizm to dieta dla osób świadomych

    ...z toksyn. Zapominamy o tym, że mięso na każdym etapie produkcji - od okresu wzrostu do procesu przetwarzania go na wędliny, kotlety i inne wyroby - jest faszerowane antybiotykami, hormonami wzrostu(...) o to chodzi. Namawiam jednak do urozmaicenia swojej diety i spróbowania alternatywnego sposobu odżywiania, który pozwoli przekonać się na własnej skórze, czy to nam służy, czy też nie. Jednym...

  • Czy biorąc do ręki torebkę żelków zastanawiacie się, skąd się wzięły w niej te wszystkie pyszności? Jeśli tak, to zdradzimy Wam tajemnicę produkcji żelków. Wszystko zaczyna się od projektu. Czy to będzie kształt misia, dżdżownicy czy butelki z colą, każdy żelek powstaje najpierw jako szkic na papierze. Odręczny rysunek jest skanowany do komputera, a program graficzny tworzy z niego dokładny trójwymiarowy obraz. Dane z rysunku technicznego przekształcane są za pomocą frezarki w gipsowy model,...

  • Marnowanie żywności. Chleb powszedni Polaków

    ...głośno powiedzieć, że marnuje jedzenie? Chyba nikt.  Pomyśl, zanim kupisz Nieprzemyślane zakupy kończą się podobnie w wielu domach. W Polsce wędliny są trzecim najczęściej wyrzucanym produktem. Co jeszcze ląduje w koszu? - Ofiarą marnowania padają najczęściej te produkty, które mają najkrótszy żywot: pieczywo, owoce oraz wspomniane wędliny, na czwartym miejscu warzywa oraz ziemniaki. Okazuje się...

  • Chcesz poznać fantastyczne przepisy na domowe wędliny i pasztety? Weź udział w naszym konkursie i zgarnij przepięknie wydaną książkę Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta. Chcesz zacząć samodzielnie produkować wędliny, które nie będą zawierać zbędnych chemikaliów i ulepszaczy? Chcesz odżywiać się zdrowo i etycznie? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na powyższe pytania, oznacza to, że koniecznie powinieneś wziąć udział w naszym konkursie. Do wygrania jest znakomita książką Stanisława Klimaja i...

  • Jedzenie, które truje

    ...był znacznie wyraźniejszy. Konserwy, suchą kiełbasę czy zupy w proszku zabierało się na wakacje pod namiotem, na co dzień jadaliśmy świeże produkty. Dziś wędliny, twarożki, sery mają wielomiesięczne(...). Etykiety - najlepsze źródło informacji Na każdej etykiecie powinna znajdować się nazwa produktu, data produkcji, data ważności, waga netto, warunki przechowywania, producent oraz skład. – Tu zasada jest...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...