• Informacje na temat:

    wątróbki drobiowe z warzywami

Przepisy na temat: wątróbki drobiowe z warzywami
  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    Po 3 udka z indyka i z kurczaka umyj, obsmaż, zalej wodą, dodaj 2 marchewki, jedną pietruszkę, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i ugotuj do miękkości. 2 większe cebule pokrój i zeszklij na kopiastej łyżce masła. Dodaj do niej 50 dag wątróbki drobiowej i podsmaż. Ugotowane, przestudzone mięso oddziel od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę. Dodaj...

  • Lekki sposób na wątróbki drobiowe - bez smażenia, bez tłuszczu, a smak wyjątkowy.

  • Podroby z kurczaka i indyka

    Drobiowe żołądki, wątróbki czy serduszka to przysmaki, które dobrze znamy od wielu lat.

  • Wątróbki drobiowe duszone z cebulką podane z ziemniakami i sałatką warzywną z kapusty i papryk.

  • Nadziewana cukinia

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego...

  • Wątróbki drobiowe, smażone z cebulką, podane z chlebem.

  • Cukinie nadziewane wieprzowiną

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego...

  • delikatne, niezwykle soczyste, po prostu pyszna propozycja na szybki obiad.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ...także z wątróbki drobiowej lub serduszek. Świetnie smakują (i są bardzo efektowne) szaszłyki z klopsików: mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe doprawiamy, dolewamy zimną wodę (pół szklanki na pół(...), malutkie ziemniaki lepiej obgotować przez 2–3 min. Owoce: morele, gruszki i śliwki węgierki pasują do drobiu i wieprzowiny, jabłka i świeży ananas do wątróbki, a cytryna do ryb. Zioła: Dodają...

  • Zdrowe, smaczne, duszone z cebulą wątróbki drobiowe podane z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryki.

Artykuły na temat: wątróbki drobiowe z warzywami
  • Na straganie, w dzień targowy

    ...komory nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wątróbki umyj, oczyść z błon i żył. Każdy kawałek namocz w mleku, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż wątróbki. Smaż z dwóch stron. Przełóż do innego naczynia, lekko posól, a gdy wystygną - pokrój je w kostkę. 3. Na tej samej patelni roztop pozostałe masło, przesmaż cebulę, a gdy będzie już szklista...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Siedem składników na wzmocnienie włosów i paznokci zimą

    Witamina A Problem : Włosy matowe i przesuszone. Diagnoza : W diecie mogą być braki witaminy A (wspiera ona produkcję sebum w skórze głowy, co pozwala odpowiednio nawilżyć pasma). Gdzie jej szukać : W pełnotłustym mleku, tranie, tłustych rybach, morelach, marchwi, dyni, zielonych warzywach. Dzienną dawkę pokryje : Żółtko jaja lub porcja (10 dag) wątróbki drobiowej, lub łyżeczka masła...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...? Przyrządź go z mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie zatem mięso z królika, kaczki lub jagnięcina.  Warto także zrezygnować z  dodawania wątróbki drobiowej, która znacznie...

  • Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem,że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają...

  • Marzną mi palce

    ...jest dieta bogata w żelazo. Najbardziej przyswajalne jest to z produktów zwierzęcych: mięsa wieprzowego, wołowego, szczególnie wątróbki. Jedz też warzywa strączkowe: groch, soję, białą fasolę. Ważne są(...) dietę na taką, która będzie ją uzupełniać. Najwięcej jest jej w wątróbce wołowej i drobiowej. Zawierają ją też produkty pochodzenia zwierzęcego: nerki, serce, ryby, jajka, sery. Niskie ciśnienie...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Domowe pasztety

    ..., 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml wody, 2 listki laurowe, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz. Wątróbki opłucz. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na połowie masła. Następnie zwiększ ogień, dodaj wątróbki oraz pozostałe masło. Smaż 7-10 min. Wystudź. Wątróbki przełóż do miski, dodaj serek, ser pleśniowy oraz czosnek...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF/Picsel Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć...