• Informacje na temat:

    wątróbka z dzika

Artykuły na temat: wątróbka z dzika
  • Trzy witaminy dla zdrowych oczu

    ..., a nawet rozlana martwica rogówki.  Trzeba doprecyzować, że A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i znajdziemy ją głównie w produktach odzwierzęcych, takich jak: tłuste ryby, drób, wątróbka, jaja(...), a jej ewentualny nadmiar wydalimy z moczem. Wbrew obiegowej opinii to nie cytrusy mają najwięcej witaminy C. Prym wiodą - dzika róża, czerwona papryka, czarna porzeczka, nać pietruszki, jarmuż, kiwi...

  • Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce. Fot.123RF/Picsel W Polsce możemy spotkać około 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w...

  • 5 sprawdzonych sposobów na zdrową krew

    ...  w witaminę C - cebulę, paprykę, czarną porzeczkę, dziką różę. 5. Chleb razowy i wątróbka Pełnoziarniste płatki zbożowe, razowe chleby i ziarna zawierają nie tylko żelazo, ale też kwas foliowy, który sprawia, że ten cenny pierwiastek lepiej się przyswaja. By uzupełnić jego niedobór, sięgaj także po suszone morele, kaszę gryczaną, rośliny strączkowe.    Czerwone mięso Wątróbka, podroby i kaszanka to...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Naturalne metody zapobiegania infekcjom dróg oddechowych u dzieci

    ...pietruszki, papryka, kiszona kapusta, dzika róża, cebula, szpinak. Kwasy tłuszczowe  omega-3 i omega-6  (które zawierają kwasy DHA, EPA i GLA) –występują w tłustych rybach morskich, tranie, jajkach(...): mięso czerwone, wątróbka, jaja, brokuły, szpinak, fasola, groch, buraki czerwone. Selen – jest obecny w pestkach dyni i słonecznika, orzechach brazylijskich, cebuli, kiełkach pszenicy, rybach. Inne...

  • Przełom maja i czerwca pachnie dziką różą. Warto wybrać się na poszukiwanie tych pięknych kwiatów, aby później przygotować z nich wyborne przetwory. Fot. 123RF/Picsel Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu - tracą wtedy kolor i właściwości. Właściwości dzikiej róży Według naukowców,...

  • Gdzie szukać witamin z grupy B?

    ...wątroby oraz ciężarnych mam. Zawierają ją szpinak, rukola, wątróbka i jajka. 4. Łosoś, makrela Tłuste ryby morskie i pstrągi są dobrym źródłem witaminy B2 (ryboflawiny), niezwykle ważnej dla wzroku...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    Taniej mnie ubierać, niż karmić. I - jak już przyznałam się we wstępie - mam raczej słabą pamięć. Jedno za to zawsze pamiętam doskonale: gdzie dobrze zjadłam.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...