• Informacje na temat:

    wątróbka wołowa

Przepisy na temat: wątróbka wołowa
  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    Wątróbka nie należy do twoich ulubionych potraw? Daj jej drugą szansę! Wypróbuj przepisy, dzięki którym odkryjesz wszystkie jej zalety!

  • Żelazna dieta na anemię

    ...powinien dostawać co dzień w pożywieniu 5-10 mg żelaza. Sprawdź, ile zawiera go 100 g różnych produktów: ● POLĘDWICA WOŁOWA - 3,1 mg  ● SCHAB - 1 mg ● CIELĘCINA - 2,9 mg ● WĄTRÓBKA WIEPRZ. - 18,7 mg(...) podroby, np. wątróbka, oraz dziczyzna. Jednak tego typu produkty są polecane dzieciom najwcześniej po 1. roku życia i nie częściej niż raz w tygodniu. Na co dzień maluchy powinny czerpać żelazo z indyka...

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    ..., o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek(...)). Zagotuj, podduś, a następnie dopraw. Mięso ponownie włóż do sosu. Podgrzej. Podawaj z kaszą jęczmienną i surówkami. Pieczeń wołowa po kaszubsku Składniki: 1 kg ligawy wołowej; 3 jabłka...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    Zrobiły wielką furorę, choć często tajemnica ich sukcesu tkwi w prostej recepturze. Przedstawiamy oryginalne przepisy na wyjątkowe rarytasy, które podbiły cały glob!

Artykuły na temat: wątróbka wołowa
  • Trzy sposoby na wątróbkę

    Aby wątróbka była jasna, miękka i smaczna, należy pamiętać o kilku zasadach.

  • Codzienna dostawa żelaza

    Dlatego często sięgaj po produkty, które weń obfitują: mięso i jego przetwory. Polędwica wołowa, wątróbka, mięso zająca, podroby, zwłaszcza móżdżek i nerki, kaszanka. Aby jednak żelazo z mięsa zostało właściwie przyswojone, konieczna jest obecność witaminy C, a zatem mięsa trzeba zawsze jeść z surówką. Ryby i owoce morza. Sardynki, małże, ostrygi. Produkty zbożowe. Ciemne pieczywo, graham...

  • Witamina D3 tak wiele potrafi!

    .... maśle i serach żółtych: szwajcarskim, parmezanie, camembercie, edamie. Stosunkowo bogatym jej źródłem są również jajka, szczególnie żółtka oraz wątróbka - wieprzowa i wołowa.

  • Ważna witamina

    ...mlecznych, m.in. maśle i serach żółtych: szwajcarskim, parmezanie, camembercie, edamie. Stosunkowo bogatym jej źródłem są również jajka, szczególnie żółtka oraz wątróbka - wieprzowa i wołowa. 

  • Witamina D3 tak wiele potrafi!

    ...i serach żółtych: szwajcarskim,parmezanie, camembercie, edamie. Stosunkowo bogatym jej źródłem są również jajka, szczególnie żółtka oraz wątróbka - wieprzowa i wołowa.

  • Co jeść, by odbudować złamane kości?

    Zupa jarzynowa z jogurtem, klops z mięsa indyczego z jajkiem, kasza jęczmienna i duszona marchewka, kompot lub zupa krem z dyni, wątróbka wieprzowa z cebulką, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, woda...

  • Trzy składniki, które... powstrzymają migrenę!

    ...sprzyjający atakom migreny, tzw. tyraminę. Są to m.in.: wątróbka z kurczaka i wołowa, ryby wędzone i marynowane, kiełbasa salami, ser żółty, ser pleśniowy oraz ser typu feta. Witamina D sprawia, że...

  • Naturalne substancje zapobiegające chorobom

    Pełnowartościowa dieta to jeden z głównych filarów odporności. Nie powinno w niej zabraknąć witamin (należy codziennie jeść sezonowe warzywa i owoce, które są ich źródłem) oraz minerałów, a w szczególności cynku. Jest on organizmowi niezbędny przy produkcji przeciwciał odpornościowych. Najwięcej tego minerału zawierają owoce morza, ale jego bogatym źródłem jest też wątróbka (cielęca i wołowa...

  • Co zamiast mięsa?

    ...soczewicy suchej (przed gotowaniem).  Pierś kurczaka bez skórki 100 g = 2/3 szklanki nasion białej fasoli (przed gotowaniem) = 3 jajka.  Polędwica wołowa 100 g = 8 łyżek pestek dyni = 110 g sera twarogowego półtłustego.  Aby dostarczyć żelaza Wołowina 110 g = ½ szklanki suchej kaszy gryczanej = 9 łyżek nasion słonecznika.  Wątróbka kurczaka 35 g = 3 płaty solonego śledzia = 275 g czarnych...

  • Nowy trend żywieniowy! Dieta pegan – z czym się ją je?

    ...jadłospis opiera się na żywności, którą spożywali ludzie pierwotni. Zakłada spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak choćby owoce morza, wątróbka wołowa, pozbawione skóry piersi kurczaka oraz...

Wideo na temat: wątróbka wołowa
  • Piotr Kucharski prezentuje dania z mniej popularnymi warzywami

    Topinambur, skorzonera, salsefia, miechunka - takie warzywa wziął pod lupę Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN". Kucharski przygotował pieczony topinambur z wątróbką wołową, zapiekaną skorzonerę, salsefię z orzechami oraz pannacottę z miechunką.