• Informacje na temat:

    wątróbka pieczona z warzywami

Przepisy na temat: wątróbka pieczona z warzywami
  • Wątróbka na trzy sposoby

    Gulasz z warzywami i winem Sposób przygotowania 1. Wątróbkę wymocz, opłucz, oczyść i pokrój na kawałki. Szalotki obierz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Pomidory umyj(...).  3. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wrzuć kawałki wątróbki. Smaż je 2-3 minuty. W środku wątróbka powinna pozostać różowa. Dolej wino. Smaż jeszcze 3-5 minut.  4. Natkę opłucz...

  • Pasztet w sezamie

    Sprawdzi się jako idealny dodatek do pieczywa

  • Menu na cały tydzień

    ...faszeruj mięsem z sosem. Układaj w naczyniu, zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z natką i pomidorami.  Wątróbka z wiśniami 1. Wątróbkę umyj i dokładnie oczyść. Obtocz w mące. Rozgrzej olej na...

  • Dieta bogata w żelazo

    Najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza jest mięso, szczególnie ciemne gatunki, jak wołowina, cielęcina, dziczyzna, a także wątróbka, pasztet, schab pieczony czy szynka. Z kolei kwas foliowy znajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak sałata, kapusta, szpinak. Do prawidłowego wchłaniania żelaza potrzebna jest też witamina C, obecna w warzywach, owocach i sokach. Aby...

  • Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

    ..., sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną.  Dynia pieczona Sposób(...), przykryj i piecz w temp. 180°C ok. 40 minut, aż dynia zmięknie.  Wątróbka z orzechami na gorąco Sposób przygotowania 1. Wątróbkę opłucz, oczyść, pokrój, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej...

  • Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami

    Po 3 udka z indyka i z kurczaka umyj, obsmaż, zalej wodą, dodaj 2 marchewki, jedną pietruszkę, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i ugotuj do miękkości. 2 większe cebule pokrój i zeszklij na kopiastej łyżce masła. Dodaj do niej 50 dag wątróbki drobiowej i podsmaż. Ugotowane, przestudzone mięso oddziel od kości i razem z warzywami i wątróbką przepuść dwa razy przez maszynkę. Dodaj...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...serem i oprósz solą. Piecz jeszcze 10 minut w temp. 180°C. Podawaj skropione sosem balsamicznym.  Pieczona wołowina Sposób przygotowania 1. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem(...). W brytfannie rozłóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym. Ułóż kilka warstw. Górę polej beszamelem i posyp startym serem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 200°C. Posyp bazylią. Wątróbka...

  • Mięso w menu brzdąca

    ...skończy rok, częściej). Mimo że wątróbka zawiera dużo żelaza, nie jest zdrowa Prawda. Chociaż mięso z wątróbki to rzeczywiście bogate źródło żelaza, witaminy A, witamin z grupy B oraz cynku, nie powinno ono często gościć na talerzu malucha. Podobnie jak inne podroby (np. serce, żołądek) wątróbka zawiera dużą ilość cholesterolu (np. w 100 g wątróbki drobiowej znajduje się aż ok. 380 mg, a w 100

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...na Cyprze i rozkochuje w sobie każdego, kto go spróbuje), grzyby, wątróbka jagnięca i cypryjska kiełbaska loukanika  z dodatkiem aromatycznej kolendry, a także klopsiki mięsne i rybne oraz danie...

  • Przyjęcie bez kalorii

    ...wówczas najwspanialszy aromat i kolor łososia. Wątróbka na różowo Składniki: 0,5 kg wątróbki cielęcej, pęczek liści szałwii, 2 pomidory, 1 papryka, garść truskawek, 1 ząbek czosnku, 5 gałązek...

Artykuły na temat: wątróbka pieczona z warzywami
  • Co zamiast mięsa?

    ...twarogowego półtłustego.  Aby dostarczyć żelaza Wołowina 110 g = ½ szklanki suchej kaszy gryczanej = 9 łyżek nasion słonecznika.  Wątróbka kurczaka 35 g = 3 płaty solonego śledzia = 275 g czarnych(...), szpinak, fasolka szparagowa, ziemniak) z grzankami, gulasz z czarnej fasoli z warzywami (papryką, pomidorami i ziemniakami).  Kolacja:  kanapka z pastą z bobu lub białej fasoli z dowolnymi warzywami...

  • Co zamiast mięsa?

    ...twarogowego półtłustego.  Aby dostarczyć żelaza Wołowina 110 g = ½ szklanki suchej kaszy gryczanej = 9 łyżek nasion słonecznika.  Wątróbka kurczaka 35 g = 3 płaty solonego śledzia = 275 g czarnych(...), szpinak, fasolka szparagowa, ziemniak) z grzankami, gulasz z czarnej fasoli z warzywami (papryką, pomidorami i ziemniakami).  Kolacja:  kanapka z pastą z bobu lub białej fasoli z dowolnymi warzywami...

  • Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki

    Nie może ich zabraknąć na piknikowym czy grillowym stole. Dostarczają wielu witamin, są przepyszne i świetnie komponują się z pieczonym na grillu mięsem, a bogactwo antyoksydantów niweluje szkodliwy wpływ związków powstałych podczas pieczenia, chroniąc nas przed wolnymi rodnikami.

  • Mamo, jedz dla dwojga!

    ...rozpuszczalnych w tłuszczach i łatwo przyswajalnego żelaza. W ciąży powinno się je jeść dwa razy w tygodniu. Wątróbka? Tak, ale tylko dwa razy w miesiącu, bo gromadzą się w niej toksyny. Żelazo...

  • Na straganie, w dzień targowy

    Dziś proponujemy nadziewane warzywa. O tej porze roku są najlepsze do faszerowania.

  • Na kołatanie serca pomaga kwas foliowy

    ...jadłospis.  Gdzie można go znaleźć?  Bogate w kwas foliowy są: jaja, wątróbka, soja, awokado, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, sałata, brokuły, brukselka, migdały, fasola, groch, otręby pszenne...

  • Pasztet z żurawiną

    Przygotowanie: Mięso ugotuj z dodatkiem marchewki, pietruszki i przypraw. Podsmaż cebulę na oleju i dorzuć wątróbkę. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Gdy wywar ostygnie, wszystkie rodzaje mięsa zmiel 2 razy wraz z cebulą i wątróbką, odciśniętą bułką i warzywami pozostałymi z gotowania. Dodaj jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszaj...

  • Szkodliwe mity: Wiśnie i buraki

    ...momencie! MIT: Ratuje hemoglobinę. PRAWDA : Burak ma inny rodzaj żelaza, niż np. wątróbka. To żelazo niehemowe, słabiej przyswajane przez nasz organizm. Burak ma właściwości wspomagające...

  • Pięć sposobów na pozbycie się bolesnych aft

    ..., które mogą podrażnić. Co jeść, aby afty się nie pojawiały? W diecie powinna się znaleźć wit. B12 - jej źródłem są chude mięso, wątróbka, nerki i serce, ryby, skorupiaki, drób, mleko, sery i jaja(...) dostarczą podroby, chude czerwone mięso, ryby, zielone warzywa, owoce, zioła, groch. Źródłem ważnego cynku jest m.in. wątróbka, fasola i kasza gryczana.  5. Jogurt naturalny Pięć razy dziennie płucz...

  • 5 sprawdzonych sposobów na zdrową krew

    ...  w witaminę C - cebulę, paprykę, czarną porzeczkę, dziką różę. 5. Chleb razowy i wątróbka Pełnoziarniste płatki zbożowe, razowe chleby i ziarna zawierają nie tylko żelazo, ale też kwas foliowy, który sprawia, że ten cenny pierwiastek lepiej się przyswaja. By uzupełnić jego niedobór, sięgaj także po suszone morele, kaszę gryczaną, rośliny strączkowe.    Czerwone mięso Wątróbka, podroby i kaszanka to...

Wideo na temat: wątróbka pieczona z warzywami
  • Piotr Kucharski prezentuje dania z mniej popularnymi warzywami

    Topinambur, skorzonera, salsefia, miechunka - takie warzywa wziął pod lupę Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN". Kucharski przygotował pieczony topinambur z wątróbką wołową, zapiekaną skorzonerę, salsefię z orzechami oraz pannacottę z miechunką.