• Informacje na temat:

    warzywo puree

Przepisy na temat: warzywo puree
  • Jarzynowe puree

    Puree z jarzyn? Dlaczego nie!

  • Pulpeciki z puree marchewkowym

    ...puree: 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości pietruszka 1 duży ziemniak 1 łyżka oliwy z oliwek 50ml wody Jak robimy? Krok 1: Pierś z indyka pokrojoną w drobne kostki wrzucamy do(...) wraz 30ml wodami oraz łyżką oliwy z oliwek miksujemy ma jednolite puree.

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    ...tj. topinambur czy skorzonera, zwana dawniej wężymordem.  - Z topinamburu, który ma bardzo orzechowy smak, robi się świetne puree. Może być ono znakomity dodatkiem do ryby albo do mięsa. Skorzonera zaś to warzywo, które ma dużo ziemistego smaku i można je także łączyć z rybą i z mięsami. Oczyszczona i obrana, później pogotowana chwilę, a następnie bardzo szybko skarmelizowana na patelni...

  • Smażone śledzie z puree

    Składniki: 600 g świeżych filetów śledziowych 75 g gruboziarnistej musztardy 75 g mąki żytniej sól PUREE: 350 g białej kapusty 300 g ziemniaków 500 ml wody łyżka masła skórka starta z cytryny sól Przygotowanie: 1. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Umyj kapustę i pokrój. Zalej wodą, posól. Przykryj i gotuj, aż woda się wygotuje, a warzywa rozpadną się do purée (ok. 20

  • Ziemniak - powrót króla warzyw

    ...i więcej błonnika niż te tradycyjne, co ważne dla diabetyków. Puree Ziemniaczane purée to idealne danie dla osób na diecie lekkostrawnej. Dzięki wysokiej zawartości lekkostrawnej skrobi ziemniaki...

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Zimowe warzywa w roli głównej

    .... mrożonych buraków puree 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier waniliowy Krokiety z ziemniaków, salatka z sera feta i warzyw 300 g sera feta 200 g kukurydzy z puszki 200

  • Puree ziemniaczane na 9 sposobów

    Puree ziemniaczane z fetą i oliwkami Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków sól 100 g zielonych oliwek bez pestek 200 g sera feta 250 ml mleka 4 łyżki oliwy z oliwek(...) zawiera: 1680 kJ/401 kcal   Puree ziemniaczane z buraczkami i jabłkiem Składniki na 4 porcje: 400 g buraków 500 g ziemniaków sól 1 jabłko 150 ml mleka 50 g masła gałka...

  • Oryginalne pomysły na dania z warzyw i owoców

    Aktorka Joanna Koroniewska oraz szef kuchni Andrzej Polan przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy składające się z samych warzyw i owoców: sałatkę z rukoli i kaszy gryczanej, młodą marchew z syropem z płatków róży, ogórka zielonego z pieczonym burakiem oraz truskawki z popcornem z kaszy gryczanej i puree z brokułów. Sałatka z rukoli i kaszy gryczanej 2 łyżki kaszy gryczanej 200 g serka...

  • Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym

    .... Zalać 400 ml wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane warzywa odcedzić i odparować, dodać masło i ubić. Doprawić pieprzem. Roladki podawać z sosem i puree. Dekorować świeżymi ziołami...

Artykuły na temat: warzywo puree
  • Ziemniak – warzywo niepospolite

    ...najlepiej sprawdzą się w zapiekance ziemniaczanej, inne będą doskonałe do przygotowania puree albo frytek. Cztery typy ziemniaków kulinarnych: 1. Typ A - sałatkowy: twardy, charakteryzuje się dużą(...) się do placków, klusek, kopytek, pyz czy puree. 4. Typ D - bardzo mączysty: ziemniaki pastewne - mocno się rozgotowują. Mityczna kaloryczność  Zjadając sto gramów ziemniaków dostarczamy do...

  • Skorzonera – zapomniane warzywo, które powoli zaczyna wracać na nasze stoły. Nie tylko doskonale smakuje, ale również ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chociażby z tego względu warto się wysilić i poszukać jej na lokalnych targowiskach. Fot. 123rf Chociaż nazwa skorzonera brzmi egzotycznie, jest to zimowe warzywo, które już wieki temu pojawiało się w wielu polskich przepisach. Niestety, z nieznanych powodów zapomnieliśmy o nim i dopiero teraz, po wielu latach, odkrywamy je na nowo....

  • Matiasy z kolorowymi warzywami

    Bataty obierz, pokrój i ugotuj w osolonym wrzątku. Ubij na gładkie puree, dodając łyżkę masła. Filety pokrój  w kostkę. Warzywa i rybę nakładaj do salaterek lub ozdobnych słoiczków. Dekoruj natką pietruszki. *** #POMAGAMINTERIA Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne...

  • Autorka bestsellerowego „Warzywa” i „Ziarna” powraca z nową książką! Nie stroni od dobrej jakości mięsa ale właśnie do warzyw pała miłością. W szczególności do tych sezonowych, gdy może z nich stworzyć cuda. Inspiracje przywozi z dalekich wojaży, znajdziemy je również w jej najnowszej książce! W swojej pierwszej książce Dominika wyczarowała pyszne potrawy z buraka, dyni, marchewki, kalafiora... Co jednak z całą gamą pozostałych warzyw? Tak oto powstało „Sezonowe warzywo"! Tym razem autorka...

  • Młode warzywa

    .... Do miski włóż warzywa, dodaj ziemniaczane puree, jajko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę, aby ciasto było dość gęste. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Cordon bleu z ziemniakami puree i pomidorkami

    Składniki: schab wieprzowy - 5 kotletów 5 plastrów szynki 5 plastrów żółtego sera oliwa masło do smażenia sól i pieprz panierka: jajko, mąka bułka tarta puree: 675 g ziemniaków 50 g miękkiego(...) ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy, tłuczemy i doprawiamy masłem, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość zmiksujemy na gładkie puree. Pomidory koktajlowe podsmażamy na maśle lub oliwie...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Ziemniak - powrót króla warzyw

    ...ważne dla diabetyków. Puree Ziemniaczane purée to idealne danie dla osób na diecie lekkostrawnej. Dzięki wysokiej zawartości lekkostrawnej skrobi ziemniaki nie obciążają przewodu pokarmowego, są...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z Ameryki...

Wideo na temat: warzywo puree
  • Purée z pietruszki - jak je zrobić?

    Puree zwykle kojarzy się nam z ziemniakami, które podajemy najczęściej do obiadowych drugich dań. Ciągle jednak nie próbujemy nawet próbować przyrządzać tego półproduktu z innych warzyw czy roślin - a szkoda! To genialny i bardzo prosty sposób na wprowadzenie do swojej diety bardziej zdrowych, świeżych warzyw, których ciągle jemy za mało! Tym razem mamy dla was przepis na pietruszkowe purée