• Informacje na temat:

    warzywne puree

Przepisy na temat: warzywne puree
  • Trójkolorowy pasztet warzywny

    .... Obrane marchewki kroimy w grube plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy na parze przez 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W osobnych miskach miksujemy każde warzywo na puree. Dodajemy jajka, do każdego puree po jednym, śmietanę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy. W foremce-keksówce, wysmarowanej masłem, układamy puree: najpierw marchwiowe, potem kalafiorowe i na koniec...

  • Zapiekane puree z ziemniaków i cukinii!

    ...dodaj do niej bulionu warzywnego lub odrobinę masła. Jeśli nie masz bulionu możesz użyć przegotowanej wody. Składniki: 1 ziemniak łyżeczka oliwy z oliwek kilka łyżek bulionu warzywnego mała cukinia (jeśli jest młoda nie musisz dodawać do dania bulionu warzywnego)  10 g mięsa z indyka (dla starszego dziecka może być więcej) Sposób przygotowania: Mięso z indyka opłucz i ugotuj...

  • Zamiast ziemniaków

    Gdy nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zaskoczyć domowników nowym smakiem, zapraszamy do wykorzystania naszego przepisu. Warzywne puree może być dodatkiem do mięs albo sadzonego jajka. Smakuje naprawdę wyjątkowo.

  • ...utrzeć mikserem na puree, następnie dodać resztę octu i ziarna gorczycy, jeszcze raz zagotować. Natychmiast wymieszać z niemiksowanymi warzywami. Doprowadzić do wrzenia, od razu włożyć relish do...

  • Pasztet marchewkowo-brokułowy

    ..., fluor, chlor i jod. Jak wiele innych warzyw, kalafiory te są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Do przygotowania trójkolorowego pasztetu warzywnego potrzebujemy: 500 g brokułów, 500 g kalafiora(...) gotujemy na parze przez 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wszystkie warzywa blendujemy w trzech różnych misach. Dodajemy jajko do każdego puree, rozprowadzamy śmietaną, dodajemy sól, pieprz...

  • Marchewkowe gnocchi - wiosennie po włosku

    Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, mąki gryczanej. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla(...), następnie dodajemy wodę i sól, gotujemy aż będą miękkie. Z ugotowanych marchewek przygotowujemy jedwabiste puree. Upieczone wcześniej ziemianki wkładamy do praski do ziemniaków. Zmielone ziemniaki...

  • Ketchup brzoskwiniowy?

    ...wyczuć, co też podkreśla smak. Też, dlatego, że to ma być coś bardziej na wzór ketchupu, a nie dżemu czy puree z owoców, z których planujemy zrobić owocowy ketchup - tłumaczy PAP Life znany kucharz. I tak...

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...rozwiązaniem jest też chleb warzywny, który zawiera błonnik i można do niego dodać resztki warzyw z obiadu, jak gotowana marchewka czy puree ziemniaczane. Zrównoważona i odpowiednio zbilansowana dieta...

  • Pięć przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków

    ...umieść w blenderze, dodaj masło, śmietanę oraz przyprawy i wymieszaj wszystko razem. 8. Podawaj policzki wołowe posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z dodatkiem puree z batatów i brokułów(...) rozdrobnij. 3. Uformuj burgery z masy z soczewicy, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym ok. 2 minuty z każdej strony. Burgery podaj z puree z bobu. Sok z mango, pomarańczy i truskawek...

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    ...tj. topinambur czy skorzonera, zwana dawniej wężymordem.  - Z topinamburu, który ma bardzo orzechowy smak, robi się świetne puree. Może być ono znakomity dodatkiem do ryby albo do mięsa...

Artykuły na temat: warzywne puree
  • WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY

    Kaszę jaglaną ugotować (przed ugotowaniem dwukrotnie przepłukać). Marchewkę obrać, ugotować i zblendować do konsystencji puree z dodatkiem przypraw. Rzodkiewkę pokroić, koperek poszatkować. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Liście botwiny lekko obgotować przez 2 minuty. Liście botwiny lekko osuszyć (ręcznikiem papierowym) i nakładać farsz, porządnie zawijając każdy z nich...

  • Czy ziemniaki są zdrowe?

    .... Gotowane na parze lub przy użyciu szybkowaru, tracą najmniej witamin i minerałów (tylko 10-25 proc.). Nie poleca się ich osobom z niewydolnością nerek. Puree Ziemniaki gotowane w wodzie, a następnie(...) warzywne z ziemniakami Przygotowanie: Na grubej tarce zetrzyj średniej wielkości surowy ziemniak, surową dużą marchewkę i małą cukinię ze skórką - usuń z niej jedynie gniazda nasienne...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść topinambur

    .... Wlej mleko, dopraw całość solą i cukrem. Wymieszaj, zagotuj. Podawaj zupę w miseczkach, posypaną grzankami. Makaron z puree Topinambur obierz. Ugotuj do miękkości w mleku z solą. Dodaj śmietanę(...). Dopraw pieprzem, wymieszaj. Ugotuj makaron. Wymieszaj z sosem, posyp serem i orzechami. Ciasto warzywne Warzywa umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do...

  • Z pomidorów i awokado

    Składniki 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, 700 ml bulionu warzywnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 40(...) w grube plasterki. Połowę pokrojonej papryki oraz obrane pomidory zblenduj na jednolitą masę. Do garnka z gorącym rosołem dodaj puree z pomidorów i papryki. Dodaj pozostałą paprykę, ocet balsamiczny...

  • Kotleciki jagnięce w musztardzie Dijon i ziołach z zapiekanką z warzyw w sosie rozmarynowym

    ... Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania zapiekanki z warzyw. Dokładnie mieszaj w misce puree z ziemniaków, jarmuż, kapustę i pieczony czosnek. Dodaj niewielką ilość utłuczonego pieprzu. Na patelni rozpuść masło i za pomocą łyżki nałóż na nią warzywną masę. Placek powinien mieć grubość około 2 centymetrów. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, dopóki nie przysmażą się...

  • Młode warzywa

    ...słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min. Warzywne placuszki Ziemniaki obierz, umyj. Wrzuć do wody, posól, zagotuj. Gdy będą miękkie - odcedź. Gorące przeciśnij przez praskę lub ubij(...). Do miski włóż warzywa, dodaj ziemniaczane puree, jajko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę, aby ciasto było dość gęste. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej...

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    ...tego puree z masłem i śmietaną, a jako dodatek warzywny kapusta z zasmażką. Jeszcze tylko deser - kawałek sernika z tłustego twarogu z solidną porcją bitej śmietany. Tak w wielu polskich domach wygląda(...) ziemniakach tkwi problem, ale w dodatkach - maśle, śmietanie, zbyt dużej ilości soli, czasem też podsmażanej cebulce, które hojnie dozujemy do popisowego puree. A wystarczy podać ziemniaki z wody...

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    ...naprawdę każdą zupę (nawet rosół!) możemy podać z puree ziemniaczanym, bądź całymi kawałkami ziemniaka. Żółtka jajek - to dodatek kontrowersyjny, ale stosowany w wielu kuchniach świata. Zupa...

  • Sposób na rybkę

    Najzdrowszym sposobem przyrządzania ryb jest gotowanie (wkłada się je do wrzącego wywaru warzywnego). Dzwonka i filety gotujemy ok. 20 minut, a całe ryby 45-60 minut. Można je przygotować także na(...) bulionu warzywnego, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g czarnych oliwek. Przygotowanie: Filety rybne oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 15 minut. Obierz cebulę...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., faszerowane, w galarecie; niewielkie ilości chudych wędlin; ziemniaki gotowane lub puree; przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól; sok z cytryny; słaba herbata; bawarka; kawa zbożowa z mlekiem; soki owocowe i warzywne niekonserwowane; kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych; napary z rumianku, mięty, kwiatu lipy. Zabronione : mąka żytnia i niskiego przemiału; pieczywo...