• Informacje na temat:

    warzywa z patelni przepisy

Przepisy na temat: warzywa z patelni przepisy
  • Pulpety i klopsy. Przepisy Piotra Kucharskiego

    Do mięsa możemy dodać właściwie wszystko, co lubimy. Sprawdzą się nie tylko aromatyczne przyprawy, ale też drobno posiekane warzywa, jak cebula czy papryka. Do pulpetów czy klopsików można dołączyć sos. Piotr Kucharski poleca sos z dodatkiem powideł śliwkowych. Wystarczy na patelni podsmażyć czosnek, ostrą papryczkę i imbir, następnie podlać sosem sojowym i octem. Na końcu "doprawiamy" całość...

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Sezon na szparagi – wypróbuj te przepisy!

    ...pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Warzywa zapiekane Odetnij twarde końcówki szparagów i pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki, cukinię w talarki. Dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem. Wszystko zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Ułóż produkty na talerzu i udekoruj kawałkami...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

  • Proste przepisy na smakowite potrawy

    ...przygotowania 1. Mięso zamarynuj w sosie. Usmaż na patelni grillowej.  2. Marchew pokrój w cieniutkie słupki. Masło podgrzej, dodaj sok z pomarańczy i limonki oraz miód. Gotuj, aż zgęstnieje. Sos wymieszaj z marchewką. Na półmisku ułóż miks sałat, pokrojone warzywa, marchewkę, mięso.  Mielone pulpeciki Sposób przygotowania 1. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez...

  • Przepis wart wypróbowania: "Warzywa z patelni"

  • Wiosna na talerzu - przepisy na lekkie dania

    Wraz z nadejściem wiosny zmieniają się nasze preferencje kulinarne. Ciepłe i sycące potrawy zastępujemy lekkimi i kolorowymi daniami, w których dominują świeże warzywa. W sezonie wiosennym idealnie sprawdzą się proste i pożywne sałatki. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły? Sprawdźcie nasze menu.

  • Sprawdzony przepis na "Warzywa z patelni"

  • Przepisy na bób, które sprawią, że się od niego uzależnisz

    ...przygotowania wykorzystamy szparagi, bób, szpinak, posiekany por, odrobinę chili, posiekany koperek. Wcześniej gotujemy szparagi i bób. Gdy są gotowe, na patelni na oliwie z dodatkiem masła podsmażamy por i czosnek, następnie dodajemy kumin, i chwilę dusimy. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, szpinak, całość dusząc przez 3-4 minuty. Na koniec wbijamy jajka, całość smażymy do momentu, w którym...

Artykuły na temat: warzywa z patelni przepisy
  • Tajemnice patelni

    Powszechna opinia mówi, że smażenie potraw na patelni nie jest zdrowe. Niemniej jeśli nauczymy się kilku prostych trików i zwrócimy uwagę na jakość patelni, mamy szansę przygotować naprawdę lekki i aromatyczny obiad.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Warzywa strączkowe dobre na nadciśnienie

    ...działają przede wszystkim zielone warzywa liściaste oraz (to dobra propozycja na zimę) rośliny strączkowe - wystarczy jeść regularnie, np. 3 razy w tygodniu ok. 3/4 szklanki ugotowanych ziaren(...) z innymi warzywami. Do strączków pasują (i także obniżają ciśnienie): bakłażany, cukinie, pomidory, papryka, kalafior, czosnek, szpinak. Jak gotować, by uniknąć wzdęć  Wszystkie rośliny strączkowe...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Maia Sobczak: „Przepisy na szczęście”

    Nie można jeść źle i czuć się dobrze. Szczęście zaczyna się na talerzu. Autorka bestsellera "Qmam kasze" - Maia Sobczak powraca z nową książką - "Przepisy na szczęście". Podstawą dań są tym razem ryż, komosa ryżowa i kiszonki. Premiera już 15 lutego.

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...mięsne resztki, dokładnie je mielimy i mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego rozdrobnione pieczarki i warzywa i mamy gotowy farsz, który możemy wykorzystać przy lepieniu pierogów, tworzeniu krokietów(...) wywarem umieszczamy ziemniaki oraz warzywa, których chcemy się pozbyć i gotujemy je na parze. Gdy wywar znacznie się zredukuje, przecedzamy go i dodajemy przecier pomidorowy, gotując aż sos się zagęści...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Tagliatelle z pesto

    Młode liście i warzywa nadają smak wiośnie. Powitaj ją we własnej kuchni, testując nasze przepisy!

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...