• Informacje na temat:

    warzywa smażone z boczniakiem

Przepisy na temat: warzywa smażone z boczniakiem
  • Lekkie sałatki z fasolką i kalafiorem

    ...imbir. Wymieszaj i dołóż kalafior. Smaż 3-4 minuty, ciągle mieszając, by imbir się nie przypalił. Orzechy grubo posiekaj, dodaj do kalafiora, podgrzewaj, aż zaczną intensywniej pachnieć. Warzywa(...) z boczniakiem Sposób przygotwania 1. Sos: szalotkę obierz i drobniutko posiekaj lub zetrzyj na drobne wiórki. Wymieszaj ją z octem, pieprzem i miodem. Ew. posól do smaku. Utrzyj z olejem na jednolity sos...

  • Naleśniki wytrawne

    ...godziny Szpinakowe z mięsem i warzywami Składniki dla 4 osób: Ciasto: szklanka mleka niepełna szklanka mąki pszennej pół opakowania mrożonego szpinaku łyżka oleju 2 jajka...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...ma takiej potrzeby. Dajmy sobie czas, wrzućmy na luz i powoli delektujmy się prostymi przepisami. Można je znaleźć między innymi w mojej ostatniej książce "Warzywa górą! Od korzeni po liście". To aż(...), bardziej zróżnicowane (zawiera różne aminokwasy). Znajdziemy je w produktach sojowych, zbożowych (makaron pełnoziarnisty, ryż), warzywach strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola), a także orzechach...

  • Leśna zupa grzybowa

    .... Marchewkę i selera pokroić w julianne. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć, dodać warzywa a następnie grzyby i dalej smażyć na złoty kolor. Zalać wszystko wodą i dodać przyprawy . Gotować ok. 0,5 h, po...

  • Danie jak maska

    ...od głowy, osiągniemy wtedy okazalszy wygląd po usmażeniu. Warzywa umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wedle uznania tak jak lubimy - proponuję kukurydzę wzdłuż na pół, boczniaki w paski(...) i pieprzem grubo mielonym, skrapiając delikatnie sokiem z limonki, smażymy chwilę z obu stron do momentu zmiany koloru, na drugiej patelni na masło wsypujemy wszystkie warzywa doprawione nieco solą...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Filet z sandacza z warzywami i ryżem Składniki: - 400 g zielonej fasolki, - 350 g marchewki, - 160 g ryżu z dodatkiem dzikiego ryżu, - sól, - 8 filetów z sandacza, - sok z jednej cytryny(...), imbir i szalotkę włożyć do garnka i zagotować. Dodać marchewki i dusić pod przykryciem 12-15 minut. W innym garnku zagotować 50 ml bulionu, dodać brokuły i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Warzywa...

  • 10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

    ...: Warzywa i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, zalać bulionem, i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Dodać pokrojony szczypior. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru...

Artykuły na temat: warzywa smażone z boczniakiem
  • Faszerowane warzywa

    Zapieczone, podajmy na obiad lub kolację

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Zupa z boczniaków

    Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, boczniaki pokroić w paski. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę,...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Grzybowy Stroganow

    Tego dania nie przywiozłam z podróży. Powstało dzięki temu, że pewnego razu towarzyszyłam przyjaciółce na wyjątkowo niewegetariańskim weselu — na stole nie było żadnej sałatki, warzywa ozdabiające deski wędlin zalane były dodatkowo galaretą, a co chwilę wjeżdżały półmiski pełne parujących kotletów. Nawet ziemniaki podawano wyłącznie ze smażonymi kiełbaskami.

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Orientalna potrawka

    ...imbirem, sosem sojowym, pieprzem, solą, mieszamy. Następnie zalewamy bulionem, dusimy, aż warzywa będą miękkie.  Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy niewielką ilością wody i dodajemy do mięsa z warzywami...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    ...ciecierzycą, bigos z boczniakiem czy pyszne zapiekanki ryżowe z warzywami. Wegańskie wypieki świąteczne Stosunkowo największy problem mogą stanowić tradycyjne wypieki świąteczne w wersji wegańskiej, bo...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...