• Informacje na temat:

    warzywa po polsku

Przepisy na temat: warzywa po polsku
  • Sushi po polsku

    ...ugotuj tak, by była gęsta i kleista (ok. 15 minut). Domieszaj ocet, cukier i sól. 2. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj, potnij w słupki. Rybę oczyść  z ości, podziel na kawałki...

  • Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń. 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.

  • Ratatuj po polsku

    ...w 180 st. C.  2. Fasolkę i marchewki oczyść, pokrój. Zalej je odrobiną wody ze szczyptą soli i cukru. Dodaj umytą natkę, wsyp rozmaryn. Warzywa ugotuj na półtwardo. Wyjmij gałązki natki.  3. Paprykę i cebulę oczyść, potnij na cząstki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć warzywa, krótko podsmaż. Bulion podgrzej, dodaj pomidorki, kalafior i pozostałe warzywa. Duś...

  • Są to krokiety zrobione na wzór sajgonek, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego używamy usmażonych placków takich jak na krokiety. Farsz zrobiony z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chińskich.

  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    Awokado, smaczliwka wdzięczna (po polsku) Najlepsze jest wówczas, gdy skórka ugina się pod naciskiem palca. Odchudza, bo: dostarcza zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają(...) wchłanianie witamin zawartych w warzywach); zaś bardzo miękkie - do smarowania pieczywa. Ekstrarada: kupiłaś niedojrzałe awokado? Owiń je w papier i pozostaw w temperaturze pokojowej. Dojrzeje w ciągu...

  • Propozycja na smaczny, zdrowy, pożywny oraz szybki w przygotowaniu obiadek z polskimi warzywami i aromatycznym kurczakiem.

  • Ulubiona potrawa gitarzysty Rolling Stones

    To klasyczne brytyjskie danie, które powstało zapewne w XVIII w., po polsku nazywane jest "zapiekanką pasterską". Właśnie shepards pie raczył się gitarzysta Rolling Stones Keith Richards, po koncercie supergrupy w Manchesterze. Kto chętny, niech spróbuje...

  • Sprawdzony przepis na "Minestrone po polsku"

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.

  • Smaczny pomysł na "Chłodnik po polsku"

Artykuły na temat: warzywa po polsku
  • Super żywność po polsku – dieta, która pomoże wygrać z objawami wiosennego przesilenia

    Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. My proponujemy ją w wersji po polsku.

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • Powrót do tradycji, czyli slow po polsku

    ...metropoliach hitem jest hodowanie pomidorów na domowym tarasie czy pietruszki w doniczkach, a w wielu polskich domach wciąż jada się warzywa i owoce z własnej działki, robi się z nich domowe przetwory dla...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    ...przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba(...), "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku", Wydawnictwo Buchmann, premiera 14 marca.

  • Nie spiesz się. Odpocznij. I dobrze zjedz. Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polna Zdrój zapewni nie tylko świetne przepisy na wszelakie okazje i mądre porady, ale sprawi także, że przestaniesz gnać. Kochaj, gotuj, żyj i ciesz się. Ta książka to historia niezwykłych gospodarzy Polnej Zdrój, którzy osiedlili się w XIII-wiecznym miasteczku Wleń niedaleko Jeleniej Góry i odmienili życie małego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Odrestaurowali ponad 200-letnie siedlisko i stworzyli...

  • Grill po polsku

    ...stworzona. Karkówka - krucha i aromatyczna. Pierś z kurczaka zanurzona w marynacie zyskuje na wartości. Białko w czystej postaci z minimalną ilością tłuszczu, zdrowe i dietetyczne. Warzywa, ryby, owoce(...) toksyczne. Te domowej roboty, czyli gazety, dykta, malowane czy lakierowane drewno, wydzielą jeszcze więcej substancji rakotwórczych. Jak grillować, żeby nie chorować? Według zasady: marynata, tacka, warzywa...

  • To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Postanowiłam odczarować resztki. Pokazać, jak bardzo wartościowe produkty wyrzucamy do śmietnika. (...) Bo podróż przez historię kulinarną udowadnia, że najlepsze dania, którymi kuchnie świata dziś się chwalą, gotowane były z odpadków. Zatem resztki na stół. Sylwia Majcher...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    ...pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...