• Informacje na temat:

    warzywa po francusku

Przepisy na temat: warzywa po francusku
  • Pieczone pierogi z warzywami

    .... Warzywa opłucz, osusz, potnij w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Wrzuć przygotowane warzywa i smaż je 5 minut. Zdejmij z patelni.  Mozzarellę zetrzyj, dodaj do warzyw. Dołóż ricottę...

  • Moje tartaletki są niezwykle aromatyczne i eleganckie, a zarazem proste i naturalne. Tak według mnie smakuje Francja. Przepyszne kruche ciasto, delikatny serowy farsz z dodatkiem wędzonej ryby, czy pikantnego chilli. Danie prosto z paryskiej restauracji.

  • Wytrawne tarty z warzywami

    ...francuskie rozwałkuj. Żaroodporną formę (16 na 30 cm) posmaruj tłuszczem (ew. wyłóż pergaminem).  Spód i brzegi formy wylep ciastem. Na cieście ułóż różyczki brokułów oraz pomidory. Warzywa zalej masą(...)°C. Na podpieczonym cieście ułóż pokrojone szalotki oraz pomidory. Obydwa sery wymieszaj z jogurtem i jajkami.  Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wylej na warzywa. Wierzch posyp oliwkami. Ponownie...

  • Wyborne i smaczne pieczarki do obiadu.

  • Zapiekany serowy warkocz z ciasta francuskiego z warzywami

    Idealna przekąska na drugie śniadanie

  • Czyli sałatka z tuńczyka z dodatkiem musztardy Dijon.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

  • delikatny w smaku i aromatyczny,koniecznie spróbujcie

  • Marynaty i pikle z warzyw i owoców

    Kolorowy miks Sposób przygotowania: 1. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść lub umyj, obierz, pokrój na kawałki. Ułóż je w słoikach. Do każdego...

  • Przepis Nagelli Lawson. i koleżanki ze Smakera , hajduczek-naturalnie. Wg mnie pyszne danie.

Artykuły na temat: warzywa po francusku
  • Pieczarkowa po francusku

    ...  W głębokim garnku rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość chwilę podsmaż i dodaj warzywa. Smaż kolejne kilka minut i wlej bulion. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie rozlej do miseczek i udekoruj pokruszonym serem z pleśnią.

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...

  • Strudel z warzywami

    Kanapka to za mało! Zobacz, co pysznego przyrządzić wieczorem i wziąć rano w pudełku do pracy. Wypróbuj przepis na warzywny strudel i ciesz się domowym drugim śniadaniem w pracy.

  • Już po raz szósty w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) odbył się Aperitif po francusku. Licznie przybyli goście mieli szansę skosztowania typowych potraw francuskich, mogli także posmakować wspaniałych serów oraz win, czyli wszystkiego tego z czego słynie Francja. Wszyscy uczestnicy imprezy mieli również niepowtarzalną okazję obejrzeć pokazy kulinarne jednych z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce: Karola Okrasy oraz Pascala Brodnickiego, a także uczestniczyć w pokazie winiarskim...

  • Francuska zupa rybna

    Sposób przygotowania: 1. Przygotować bulion. Cebulę opalić nad ogniem. Pstrąga na bulion oczyścić, odfiletować, włożyć do garnka głowę i kręgosłup, dodać wszystkie warzywa, zioła, 5 ziaren pieprzu. Zalać 3 l wody, gotować na małym ogniu 30 min. Odcedzić przez sito, doprawić solą.  2. Warzywa oczyścić, pokroić. Na 1/2 oliwy zeszklić pokrojony czosnek i por. Dodać resztę warzyw, podsmażać przez...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Warzywa w cieście francuskim

    1. Pora oczyścić, pokroić w plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Szparagi cieście francuskim z serem

    Sezon szparagów trwa krótko, dlatego korzystaj na całego. Są wspaniałe!

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

Wideo na temat: warzywa po francusku
  • Na ostro i na słodko. Czas na piknik

    pokazała nie tylko świetne pomysły na piknikowe przekąski, ale również zaproponowała, jak je spakować. W menu pojawiła się sałatka tabbouleh z kuskusem ze świeżymi warzywami, paluchy z ciasta francuskiego z serem i ziołami oraz wrapy z tortilli z kurczakiem i warzywami. (DDTVN/x-news)