• Informacje na temat:

    warzywa na tłuszcz

Przepisy na temat: warzywa na tłuszcz
  • Halibut z warzywami

    Przygotowanie 1. Umyty filet posyp oregano i tymiankiem, a potem skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Warzywa umyj, obierz i ugotuj. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni tłuszcz i podduś drobno pokrojony por. Kiedy będzie miękki, dodaj pozostałe warzywa, pieprz, sól, majeranek oraz przecier pomidorowy. Całość...

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Cenne tłuszcze na talerzu

    Małe dziecko potrzebuje tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych. Są one źródłem energii oraz składnikiem budulcowym wszystkich komórek ciała - mają m.in. wpływ na pracę mózgu, układ krążenia oraz odporność dziecka. Tłuszcze z pożywienia są również naturalnym źródłem cennych witamin, m.in. A, D, E i K. Usprawniają one wiele ważnych procesów w organizmie. Mają m.in. wpływ na wzrok, stan kości oraz...

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Warzywa smażone w cieście

    .... W głębokim garnku albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, tak by były nim całkowicie pokryte. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor (4-5 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym. 

  • Sprawdzony przepis na "Warzywa na makaronie"

  • Halibut z warzywami

    Gdy twoje dziecko skończy 12. miesięcy, możesz podać mu halibuta z warzywami.

  • Szybki (pół godziny), letni obiad - warzywa ugotowane na parze i sadzone jajka.

  • Wytrawne tarty z warzywami

    ...francuskie rozwałkuj. Żaroodporną formę (16 na 30 cm) posmaruj tłuszczem (ew. wyłóż pergaminem).  Spód i brzegi formy wylep ciastem. Na cieście ułóż różyczki brokułów oraz pomidory. Warzywa zalej masą(...)°C. Na podpieczonym cieście ułóż pokrojone szalotki oraz pomidory. Obydwa sery wymieszaj z jogurtem i jajkami.  Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wylej na warzywa. Wierzch posyp oliwkami. Ponownie...

  • GOTUJMY TAK, ABY ZACHOWAĆ JAK NAJWIĘCEJ CENNYCH SUBSTANCJI:

Artykuły na temat: warzywa na tłuszcz
  • Tłuszcz - wróg czy sprzymierzeniec wegetarian?

    Choć kojarzy się z niezdrową, przetworzoną żywnością, jest w istocie niezbędnym elementem zbilansowanej diety - także tej roślinnej. Tłuszcz to składnik, którego nie warto pomijać w komponowaniu codziennego menu. Sięgajmy jednak wyłącznie po jego zdrowe odmiany.

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Zdrowe tłuszcze do smażenia

    Nie ma tłuszczu idealnego do wszystkich zastosowań, warto więc dobierać go do rodzaju potrawy, jaką chcemy zrobić.

  • Czy tłuszcze w każdej postaci szkodzą naszej sylwetce? Czy za wszelką cenę powinniśmy starać się wyeliminować go z naszej diety? Na te i wiele innych pytań odpowiada dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Często słyszymy, że tłuszcze są niezdrowe i powodują tycie, dlatego powinniśmy wyeliminować je z diety. Tymczasem to w nich rozpuszczają się ważne dla zdrowia witaminy, m.in. A,D,E i K. Z których tłuszczów należy zatem całkowicie zrezygnować, a które ograniczyć? Agata Ziemnicka - Łaska: -...

  • Przez co tyjemy? Cukier czy tłuszcz?

    Co jest gorsze: cukier czy tłuszcz? - nurtuje nas od lat. Kwestię tę postanowiło rozstrzygnąć dwóch braci, bliźniaków jednojajowych, Chris i Alexander (Xand) van Tullekenowie. Są oni lekarzami i prowadzą w telewizji BBC program "Trust Me, I’m A Doctor" (Uwierz mi, jestem lekarzem). Obaj podjęli się eksperymentu, który miał dowieść, co bardziej szkodzi - tłuszcz czy cukier. Eksperyment...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Podstępny tłuszcz w wątrobie

    Niealkoholowe stłuszczenie tego narządu to plaga naszych czasów. Szacuje się, że od 30 do 40 procent osób dorosłych ma ten problem. Jak go w porę wychwycić?

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Tartaletki z warzywami

    ...1. Do przesianej mąki dodaj sól, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut(...) dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na podpieczonym cieście rozłóż warzywa, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Posyp serem i orzeszkami piniowymi. Piecz 20-25

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

Zdjęcia na temat: warzywa na tłuszcz
Wideo na temat: warzywa na tłuszcz
  • Tłuszcze idealne dla wegan i wegetarian

    Niektóre tłuszcze usprawniają myślenie, chronią przed chorobami, a nawet leczą serce. Najbardziej wartościowe są te nienasycone - wzmacniają odporność i regulują poziom cholesterolu. Jakie rodzaje tłuszczu są najlepsze dla wegetarian? W kuchni "Dzień Dobry TVN" dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiedziała o zdrowych tłuszczach, a Andrzej Polan wykorzystał je w swoich przepisach. Na stole

  • Wygląd cery w dużej mierze zależy od diety

    Dieta bogata w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, włączanie do jadłospisu warzyw oraz odpowiednie nawodnienie organizmu są gwarancją dobrej kondycji cery. Skóra musi być też odpowiednio nawilżona, nie tylko dzięki odpowiednim kosmetykom, lecz także poprzez dostarczanie organizmowi wystarczającej ilości wody. Dietetycy radzą, by odstawić na bok przetworzone produkty z białej mąki, słodycze

  • Jak grillować bakłażana?

    Bakłażan coraz częściej pojawia się na naszych stołach - i dobrze! To źródło wielu potrzebnych witamin i innych mikroelementów, a także nie zawiera wielu szkodliwych tłuszczów nasyconych czy cholesterolu. Zwłaszcza podczas letniego grillowania warto o nim pamiętać - to idealne warzywo, które świetnie sprawdza się na każdą okazję! Może z powodzeniem zastąpić choćby pieczywo i być warzywnym