• Informacje na temat:

    warzywa na tacy z dipem

Przepisy na temat: warzywa na tacy z dipem
  • Chipsy z warzyw

    ...blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 20 minut w temp. 230 st. C. Sos pomidorowy zmiksuj. Przypraw do smaku bazylią i solą. Chipsy podawaj z sosem. Miks z groszkowym dipem Sposób przygotowania Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa (osobno marchewki, bataty i buraki) rozłóż na blachach. Każdą...

  • Warzywa z rosołu

    ...rewelacyjnie. Możesz serwować je z ulubionym dipem. Wytrawny torcik Warzywa z rosołu pokrój lub zblenduj, połącz z dowolnym sosem (ewentualnie z innymi dodatkami). Masą możesz przełożyć cienko(...) włoszczyzny można przygotować wspaniałą pastę do smarowania pieczywa! Warzywa wystarczy zblendować, doprawić do smaku np. przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, można...

  • Wegańskie spring rollsy

    ...15 min. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła...

  • Ranch dressing - najpopularniejszy sos Ameryki

    Podawany jest jako sos sałatkowy albo dodatek do warzyw, serwowanych jako przekąska. Ranch dressing stał się jednym z najpopularniejszych sosów Ameryki - w 2017 roku 40 proc. Amerykanów przyznało, że to ich ulubiony dressing.

  • Jarzynowe czipsy

    Miks z warzyw korzeniowych Sposób przygotowania 1. Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz, opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa osobno rozłóż na blachach. Każdą porcję czipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15-17 min w 190ºC. Studź ok. 20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  2. Dip: groszek...

  • Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

    ...1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie, lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.  Placki z ciecierzycy(...). Pieczone placki ze szpinaku i kapusty Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem...

  • 4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane

    Placki dyniowo-ziemniaczane z dipem śmietanowym Składniki: -30 g pestek dyni, - mała cytryna, - 150 g kwaśnej śmietany, - 150 g jogurtu naturalnego, - sól, - pieprz Cayenne, - 500g dyni (ok(...) grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoty kolor i osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z dipem...

  • Pomysły na letnie obiadki

    ...krótko gotowane w małej ilości wody. Jednak same warzywa zwykle nie są dla dzieci kuszące, proponujemy więc dania z dodatkiem jarzyn, które powinny przypaść najmłodszym do gustu. Zupa krem(...) i zielonymi liśćmi (dopilnuj, by nie były suche). Pod bieżącą wodą dokładnie umyj warzywo i podziel na różyczki. Przygotuj dwa ziemniaki, 2 marchewki i 1 małą pietruszkę. Wszystkie warzywa dokładnie umyj...

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Podróże to nie tylko zabytki, piesze wycieczki i piękne plaże. Podróże to przede wszystkim odkrywanie kultury i smaków regionu. Na takie kulinarne wędrówki dobra jest każda pora roku, ponieważ wszystkie, kolejno niosą ze sobą niezapomniane smaki i aromaty. Cypryjczycy gotują sercem, a do tworzenia swoich znakomitych potraw wybierają te składniki, którymi aktualnie obdarza ich natura. Dlatego, jeżeli tylko masz okazję daj się ponieść kulinarnej przygodzie, naprawdę warto!

  • 5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

    .... Przygotuj kilka różnych propozycji przekąsek do maczania: grissini, nachosy oraz pokrojone w paski warzywa takie jak marchew, seler, papryka czy nawet ogórek. Do tego zamiast zwykłego sosu czy dipu(...) posmakuje zaproszonym gościom. Grillowane warzywa Nie potrzebujesz wcale worka z węglem i rozpałki, by móc zaserwować gościom warzywa z grilla. Równie dobrze możesz przyrządzić je w domu na patelni...

Artykuły na temat: warzywa na tacy z dipem
  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    Najnowsza dieta, której działanie udowodniono naukowo, ma na celu wydłużenie życia. Chodzi nie tylko o to, by żyć 120 lat, ale także o to, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pełną sprawnością fizyczną oraz umysłową. Dieta ta, autorstwa Valtera Longo, jest dietą, w której dominują warzywa, z niewielkim dodatkiem ryb i nabiału. Teraz, gdy lato w pełni, możesz ją wypróbować.

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Owoce i warzywa – jak zachęcić do nich dzieci?

    ...smaku słodkiego, domaga się głównie słodyczy. Warto więc jak najdłużej zwlekać z podawaniem mu produktów zawierających cukier. Owoce też powinniśmy wprowadzić do diety później niż pierwsze warzywa(...) potraw, które jadła mama. Kolejnym czynnikiem jest naśladownictwo – małe dziecko podpatruje zachowania rodziców, również podczas jedzenia. Jeśli warzywa i owoce nie stanowią ważnej części naszej diety...

  • Liście, czerwona łodyga i niewielkie korzenie. Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Oczywiście chłodnik i barszcz ukraiński to nie jedyne zastosowania botwiny. Przedstawiamy nowe, zdrowe i niskokaloryczne zastosowań tego pysznego warzywa.   Przede wszystkim botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie...

  • Burgery z ciecierzycą i natką pietruszki

    ...świetnie smakują z warzywami i dipami. Zobacz także:

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    ...! Wielbicielom oryginalnych dań z piekarnika z pewnością posmakuje faszerowana ryżem, mięsem mielonym i warzywami czerwona papryka. Aby przygotować tą pyszną potrawę wystarczy odciąć górną część papryki od(...) w płynie MAGGI oraz odrobiną pieprzu do smaku. Papryki wypełniamy farszem, przykrywamy odkrojonymi częściami papryki i skrapiamy całość oliwą. Tak przygotowane warzywa zapiekamy w piekarniku...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Gotowanie na wakacjach

    Warzywa z dipem Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane zioła wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i, podobnie jak pozostałe warzywa, pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Warzywa i paluszki podawać z dipem. Pstrągi z grilla Przygotowanie: Żółtka wymieszać z musztardą, po kropli dodawać olej (125 ml...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF/Picsel Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć...