• Informacje na temat:

    warzywa na rosol

Przepisy na temat: warzywa na rosol
  • Rosół domowy

    ...z łyżki cedzakowej, gotujemy przynajmniej około dwóch godzin na małym ogniu.  3. Dodajemy opaloną cebulkę, drobno pokrojone pozostałe warzywa (łącznie z rozgniecionymi ząbkami czosnku), grzybki, przyprawy. Gotujemy całość bardzo długo (min. kolejne dwie godziny), na małym ogniu. Mniej więcej po godzinie gotowania dodajemy pęczki zieleniny. 4. Przecedzamy (ulubione warzywa zostawiamy, inne możemy...

  • Klasyczna zupa na niedziele, bardzo smaczna i pozywna.

  • Idealny rosół na niedzielę

    .... Niektórzy radzą, by mięso wstępnie obgotować, po czym odlać wodę, wyczyścić garnek, ponownie wyłożyć w nim mięsa, dodać warzywa, przyprawy i dopiero zacząć właściwe gotowanie. W ten sposób uniknie się(...) warzywa (łącznie z rozgniecionymi ząbkami czosnku), grzybki, przyprawy. Gotujemy całość bardzo długo (min. kolejne dwie godziny), na małym ogniu. Mniej więcej po godzinie gotowania dodajemy pęczki...

  • Proponuję dziś przepis na moją wersję rosołu na golonce indyczej z mocą warzyw, pyszny, aromatyczny - król polskich zup. Serdecznie polecam :-)

  • Wiosenny rosół z groszkiem

    Sposób przygotowania: 1. Mięso opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w plasterki. Mięso i warzywa zalej bulionem. Dodaj gałązkę lubczyku, gotuj 10 min. 2. Pokrój łodygi selera naciowego. Dodaj do zupy. Gotuj kolejne 10 minut. 3. Wrzuć zamrożony groszek, gotuj jeszcze 5-8 minut. Usuń lubczyk. Ugotuj 10 dag makaronu. 4. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj...

  • Pyszny domowy rosół takie jak nasze babcie gotowały.

  • Domowy rosół

    Przygotowanie Mięso oczyścić, umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (ok. 6-7 szklanek) i zagotować. Gdy na powierzchni zbierze się szara piana, zebrać ją delikatnie i zmniejszyć ogień. Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem (wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym). Do gotującego się mięsa dodać warzywa...

  • Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie...

  • Wyjątkowy rosół

    Umyć starannie korpusy kurczaków. Następnie włożyć je do dużego garnka z wodą. Gotować około 15 minut. Zdjąć szumowiny, które powstaną na wierzchu. Następnie dokładnie umyć i pokroić warzywa. Posiekać także w drobną kostkę imbir oraz pieczarki. Warzywa, imbir, pieczarki, pieprz, sól i przyprawy wrzucić do garnka. Całość gotować około 20 minut. Na koniec wyjąć korpusy kurczaka i część...

  • Domowy rosół dobry na przeziębienie i na rozgrzanie w chłodne dni.

Artykuły na temat: warzywa na rosol
  • Wietnamski rosół

    Sposób przygotowania: 1. Mięso zalać 1 litrem osolonej wody, włożyć marchew, cebulę i czosnek, gotować 45 minut. Warzywa wyjąć, wołowinę gotować na małym ogniu 3 godz., miękką wyjąć, wystudzić.  2. Do wywaru dodać sos sojowy, starty imbir, doprawić.  3. Wołowinę pokroić w paski, zanurzyć w sosie teriyaki na 10 minut. Następnie smażyć 5 minut na 2 łyżkach oleju.  4. Na drugiej patelni rozgrzać...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Rosół według staropolskiego przepisu

    .... 2. Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem (wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym).  3. Do gotującego się mięsa dodać warzywa i przyprawy. Lekko przykryć pokrywką i gotować około dwie godziny. Im dłużej rosół będzie dochodzić, tym będzie bardziej aromatyczny. Następnie zupę przecedzić. Podawać z natką.    Aby...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Tradycyjny rosół

    ...1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i w razie potrzeby oczyść.  2. Obierz i umyj marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę obierz i opal nad płomieniem kuchenki. 3. Włóż mięso do garnka, dodaj przyprawy i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny. Potem dodaj warzywa  i dalej gotuj na małym ogniu - co najmniej godzinę. 4. Aby zrobić...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Magda Gessler zdradziła przepis na idealny rosół

    Gessler: Tajemny składnik, który nadaje zupie wyjątkowego smaku to pomidor. Znana restauratorka do rosołu dodaje również zieloną pietruszkę oraz lubczyk.  Magda Gessler nie oszczędza na warzywach...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Domowy rosół

    .... Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem (wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym). Do gotującego się mięsa dodać warzywa i przyprawy. Lekko przykryć pokrywką i gotować ok. 1-2 godziny. Im dłużej rosół będzie dochodzić, tym będzie bardziej aromatyczny. Następnie zupę przecedzić. Podawać z natką. Zobacz także:

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

Zdjęcia na temat: warzywa na rosol