• Informacje na temat:

    warzywa na patelnie w piekarniku

Przepisy na temat: warzywa na patelnie w piekarniku
  • Chipsy z warzyw

    ...przygotowania Trzy blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Warzywa obierz opłucz, pokrój krajalnicą w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa (osobno marchewki, bataty i buraki) rozłóż na blachach. Każdą porcję chipsów skrop 2 łyżkami oliwy. Posyp morską solą i ziołami. Piecz po 15 minut w 190 st. C. Chipsy studź ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku. Potem drzwiczki piekarnika lekko uchyl, chipsy studź...

  • ​Jagnięcina z warzywami

    Przygotowanie: Wszystkie składniki na aromatyczną mieszankę przypraw zmiksuj w blenderze. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy. Posól combry i smaż na oliwie. Obierz warzywa. Pasternak i marchewki pokrój na plastry. Posiekaj cebulę i burak, ząbki czosnku przekrój na pół. Piecz warzywa w piekarniku przez ok. 30-40 minut. Posmaruj mięso mieszanką, dodaj do warzyw i piecz w 200 stopniach...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...z niego jarzynkę do mięsa. Można go udusić na maśle, grillować lub upiec w piekarniku, skrapiając odrobiną oliwy. Fenkuł można przyrządzić jako samodzielne danie. Pokrojone na ćwiartki bulwy polewa się...

  • Frittata z warzywami i jogurtem greckim

    Jeśli chcecie zacząć idealny poranek, to koniecznie musicie przyrządzić coś wyjątkowego – Frittatę z warzywami i jogurtem greckim. To włosko-hiszpańskie połączenie jest pyszną alternatywą dla zwykłej jajecznicy. Świeże warzywa pokryte puszystą, jajeczną kołderką z dodatkiem jogurtu greckiego, a na górze zapiekany żółty ser – po prostu pycha!

  • Zapiekanka z kiełbasą i warzywami

    ...kawałki masła, wsyp ugotowany ryż i warzywa z mięsem. Delikatnie wymieszaj. Posyp zapiekankę parmezanem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe danie dekoruj natką pietruszki. Podawaj...

  • Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

    ...warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. I gotowe!

  • Szaszłyki z oscypkiem

    Przygotowane w piekarniku lub na patelni grillowej - są równie smacznie!

  • Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

    Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, i bez wysiłku, a smakuje jak wykwintne danie. Wystarczy zapiec wszystko w piekarniku. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...to zadziałało nazwa musi być atrakcyjna i pochodzić z jego świata np. księżniczka marchewka pomarańczowonosa albo brukselka z planety Z. Staraj się też dawać dziecku do spróbowania różne warzywa. Jeśli nie lubi np. buraczków, nie zmuszaj go do jedzenia, ale zastąp je np. kiszoną kapustą. Smaki się zmieniają, dlatego warto, byś po prostu po jakimś czasie wróciła do danego warzywa. Możesz też...

  • Grillowane szaszłyki z krewetkami

    Szaszłyki to prosty i smaczny sposób na próbowanie przeróżnych połączeń warzyw, mięs oraz warzyw. Danie to najczęściej składa się z drobiu, karkówki lub ryby nabitej na szpikulec w towarzystwie dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć się jak prawdziwi mistrzowie grillowania, warto wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu.

Artykuły na temat: warzywa na patelnie w piekarniku
  • Tajemnice patelni

    ...w każdym gospodarstwie domowym są dwie patelnie. Teflonowa i druga niepowlekana. Ale nie tylko takie patelnie mogą ubogacić nasze kuchenne wyposażenie i podnieść walory smakowe smażonych dań. Patelnia(...) rodzaj patelni jest dobry do smażenia różnego rodzaju potraw jednak, coraz rzadziej sięgamy po takie patelnie z uwagi an ich szybkie i łatwe zarysowanie (to prowadzi do twego przypalania potraw...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Warzywa faszerowane

    ..., oprószyć solą i pieprzem. Napełnić je przygotowanym farszem, zawinąć w folię aluminiową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po tym czasie zdjąć folię, przykryć ziemniaki plasterkami(...)), osolić. Pomidory i ser pokroić w kostkę. Zmieszać z ryżem, pieczarkami i warzywami z patelni. Nadziać tym bakłażana, ułożyć go na posmarowanej olejem blaszce, skropić z wierzchu oliwą. Piec w temp. 200

  • Wybór dopasowanej do naszych potrzeb patelni to gwarancja wygody codziennego użytkowania oraz pysznych i zdrowych dań. W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy modele już od 20-30 zł, ale ceny z najwyższej półki mogą sięgać nawet kilku tysięcy złotych! Jakie warianty należy wziąć pod uwagę, aby dokonać trafnego zakupu? Kształt i rozmiar Przed podjęciem decyzji, należy zastanowić się, jak dużej patelni właściwie potrzebujemy. Jeśli mieszkamy w pojedynkę, w parze lub nasza rodzina jest...

  • QUINOA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

    ...). Dynię oraz cukinię, pokrojone w plastry, oprószyć przyprawami i piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni teflonowej. Ciecierzycę wymieszać...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Zapiekanki z warzyw

    ...w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 min.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Młode warzywa

    ...mogą się rozpadać. Gdy już zaczną się rumienić, dorzuć pokrojone rzodkiewki. Warzywa chwilę smaż razem, po czym oprósz solą oraz pieprzem. Nie mieszaj! Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną dymkę(...), 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz. Ponadto:  1/2 szklanki jogurtu lub śmietany, 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku. Warzywa obierz, opłucz pod strumieniem bieżącej wody, a następnie pokrój w kostkę...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...