• Informacje na temat:

    warzywa na parze z udkami

Przepisy na temat: warzywa na parze z udkami
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...intensywniejszy. Zdaniem Chińczyków najsmaczniejsza jest podgotowana lekko na parze lub krótko i szybko obsmażona na oleju (przez ok. minutę). Francuzi najbardziej chwalą sobie zapiekanie młodej pak choi(...) ręką, by puściła sok. Jeśli kapusta jest sucha, wlewa się 1/5 szkl. wody. Można dodać warzywa twarde (np. marchew, kalarepę, cebulę) starte na tarce o dużych oczkach. Kapusta pak choi wzbogaci smak...

  • Przepis wart wypróbowania: "Warzywa gotowane na parze"

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...(w postaci surówek, sałatek), przyrządzać na parze, ewentualnie gotować jak najkrócej w małej ilości wody. Oto propozycje dań, które zaspokoją gusta nawet bardzo wymagającego małego smakosza. Chłodna zupa(...) i czterema łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej...

  • Warzywa gotowane na parze zachowują znacznie więcej swoich zdrowotnych właściwości niż gotowane w wodzie, nie tracą także smaku przez co znacznie można zredukować ilość soli przy podawaniu. Mogą być daniem głównym np. z ryżem lub kaszą lub dodatkiem do dania mięsnego.

  • Ważne zasady żywienia na wakacjach

    ...przygotowywania powinnaś wystrzegać się błędów, mogących spowodować problemy żołądkowe u smyka. Sprawdź, jak należy postępować. Myj owoce i warzywa Wydaje się to oczywiste, a jednak łatwo zaobserwować, jak mamy na spacerku z dzieckiem kupują owoc i tylko go wycierają, zanim podadzą taki przysmak szkrabowi. W domu również nie zawsze myjemy dokładnie owoce i warzywa. Tymczasem na ich skórce...

  • Szybki (pół godziny), letni obiad - warzywa ugotowane na parze i sadzone jajka.

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...(w postaci surówek, sałatek), przyrządzać na parze, ewentualnie gotować jak najkrócej w małej ilości wody. Oto propozycje dań, które zaspokoją gusta nawet bardzo wymagającego małego smakosza. Chłodna zupa(...) łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej...

  • Klopsiki z mielonej łopatki wieprzowej, przyrządzone na parze, w towarzystwie ziemniaków i mieszanki warzyw

  • Idealne menu malucha: Drugi rok życia

    ...z patelni. Zamiast smażyć, piecz je, duś lub gotuj - tradycyjnie lub na parze. Zredukuj także ilość soli w potrawach, bo obciąża ona nerki malucha. Jeśli trudno ci będzie przestawić rodzinę na łagodniejsze(...) mógł ćwiczyć gryzienie. Dania, które zaserwujesz mu tuż po 1. urodzinach, powinny być nadal miękkie, ale wymagające użycia ząbków. Na początek w sam raz będą nieduże kluseczki, gotowane warzywa...

  • Delikatne mięso ugotowane na parze. Smaczne danie na obiad.

Artykuły na temat: warzywa na parze z udkami
  • Dieta śródziemnomorska wzmocni twoje serce

    .... Poznaj zasady Produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej to: Owoce i warzywa: powinny znaleźć się w każdym z twoich pięciu posiłków. Są źródłem błonnika i witamin. Ryby: spożywaj je 3-4 razy w tygodniu. Są bogate w NNKT, które obniżają ciśnienie, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Ryby piecz w folii aluminiowej, gotuj na parze, grilluj z ziołami. A co z mięsem? Wystarczy...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • ...czystych smaków  z tradycyjne polskich przepisów!   ,,Od wielu lat obserwuje modę na tradycyjne, staropolskie potrawy. Do łask wracają znane wcześniej i później zapomniane warzywa, jak: jarmuż...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • ...kurczaka, kasza gryczana (3 łyżki) warzywa na parze. Kompot ze świeżych owoców bez dodatku cukru (1 jabłko na szklankę wody). • Podwieczorek: Surówka z utartej marchwi i jabłka posypana natką pietruszki i polana łyżeczką oliwy z oliwek. Serek twarogowy naturalny i 2-4 kromki chleba ryżowego. • Kolacja: Łosoś na parze, kasza jaglana (3-5 łyżek), pół szklanki fasolki szparagowej, bawarka...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Obiady z kurczakiem

    ...pieczenia często podlewamy mięso sosem z pieczeni. Przed podaniem kroimy roladę na grubsze plastry. Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 272 kalorii. Kurczak na szybko z warzywami Składniki dla(...) około 10 minut. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę, wrzucamy mieszankę z mięsem, mrożone warzywa, pokrojone pieczarki i wszystko to obsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i pod przykryciem dusimy...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Lekkie menu na upały

    ...układać jadłospis, by mniejsze porcje dań rekompensować ich jakością. Owoce i warzywa włączaj do każdego posiłku Właśnie teraz są najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze, więc nie przegap okazji. Te(...) kolejny dla odmiany zaproponuj brzoskwinię czy truskawki. Gdy tylko masz okazję, kupuj warzywa i owoce na bazarkach, na które przyjeżdżają gospodarze z okolicy lub prosto z gospodarstw. Często są...

  • Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, z pewnością ma świadomość, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu mają warzywa. To doskonałe źródło wielu witamin, jednak kilka niepozornych czynności może skutecznie pozbawić je wielu wartości odżywczych. Chcąc jeść zdrowo, nie możemy wykluczyć ich z diety. Świeże warzywa to podstawa do stworzenia odpowiednio zbilansowanego posiłku. Warto jednak pamiętać, że w przypadku odżywania liczy się nie tylko to, co zjadamy, ale również w jaki sposób jest to...