• Informacje na temat:

    warzywa na parze przepisy

Przepisy na temat: warzywa na parze przepisy
  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...(w postaci surówek, sałatek), przyrządzać na parze, ewentualnie gotować jak najkrócej w małej ilości wody. Oto propozycje dań, które zaspokoją gusta nawet bardzo wymagającego małego smakosza. Chłodna zupa(...) i czterema łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej...

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Polacy pokochali gotowanie! Gotują w programach telewizyjnych i konkursach kulinarnych, babcie próbują swoich sił z wnukami, a gospodynie domowe z przedsiębiorcami. Przed tą sympatyczną skądinąd modą broniłam się długo, ale ile można jeść ryż z warzywami i makaron ze szpinakiem?

  • Przepis wart wypróbowania: "Warzywa gotowane na parze"

  • ​Makaron marchewkowy dla rodziców z nutą ostrości

    Okej, weź teraz wszystkie swoje uprzedzenia dotyczące "marchewkowego makaronu" i wyobraź sobie, że są zapisane na kartce. W myślach zgnieć ją i spal! Ten makaron jest jednym z najsmaczniejszych na świecie - piszą autorki książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase.

  • Warzywa gotowane na parze zachowują znacznie więcej swoich zdrowotnych właściwości niż gotowane w wodzie, nie tracą także smaku przez co znacznie można zredukować ilość soli przy podawaniu. Mogą być daniem głównym np. z ryżem lub kaszą lub dodatkiem do dania mięsnego.

  • Wiosenny hummus ze szparagami i czosnkiem

    ...książce "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento" Malwina Bareła. Autorka - również bloga "Filozofia smaku" - dodaje, że hummus zazwyczaj posypuje za'atarem, czarnuszką albo płatkami ostrej tureckiej papryki, a na wierzchu często układa oliwki albo grillowane lub marynowane w oliwie warzywa. I tak Bareła proponuje hummus ze szparagami, których tak wyczekujemy na wiosnę. Jego...

  • Szybki (pół godziny), letni obiad - warzywa ugotowane na parze i sadzone jajka.

  • Sambal Matah - balijska salsa

    ...pikantna marynata do mięs i ryb lub wyrazisty sos do świeżych lub lekko blanszowanych warzyw. Smak tej salsy doceniła również Maia Sobczak. W swojej książce "Przepisy na szczęście" proponuje własną...

  • Klopsiki z mielonej łopatki wieprzowej, przyrządzone na parze, w towarzystwie ziemniaków i mieszanki warzyw

Artykuły na temat: warzywa na parze przepisy
  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...wywarem umieszczamy ziemniaki oraz warzywa, których chcemy się pozbyć i gotujemy je na parze. Gdy wywar znacznie się zredukuje, przecedzamy go i dodajemy przecier pomidorowy, gotując aż sos się zagęści(...) mięsne resztki, dokładnie je mielimy i mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego rozdrobnione pieczarki i warzywa i mamy gotowy farsz, który możemy wykorzystać przy lepieniu pierogów, tworzeniu krokietów...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Przedwojenne przepisy na zdrowie dr. Breyera

    ..., liści można użyć na zieleninę zamiast szpinaku". Berberys i ska Berberys i ska W swoich terapiach lubił przepisywać to, co pacjenci mieli w domu pod ręką: wino do sporządzania naparów ziołowych(...) Dieta dla jelit. Warzywa, owoce, mleko, maślanka, chleb śrutowy z masłem i miodem przeciwdziałają zaparciom. Rano wypij szklankę zimnej wody z łyżeczką cukru, po południu - szklankę kompotu z suszonych...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    O tej porze roku mają więcej cennych witamin niż warzywa ze szklarni. Jedząc regularnie warzywa korzeniowe, nie przytyjemy w czasie zimowych miesięcy i zapewnimy sobie odporność.

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    Teraz jest na nie pora! Oparte na świeżych warzywach i kaszach, oczyszczą organizm i wzmocnią go. Sprawią, że poczujesz się lżejsza i piękniejsza przed latem.

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść mniszek

    ...starym obrusie. Liście przechowuj nieumyte: Myj je dopiero przed użyciem, bo suche będą lepiej się przechowywać. Owiń je w gazetę, włóż do plastikowej torby, zawiąż. Schowaj do pojemnika na warzywa(...) zielony kolor) i np. miksuj na pastę. Przepisy pełne witamin Zielony makaron Liście umyj, wrzuć do wrzątku, zamieszaj i natychmiast odcedź. Przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj pestki, orzechy...

  • Jesień rozgościła się u nas dobre. Podziel się z nami przepisem na wasze ulubione, sezonowe warzywa, a być może to właśnie do ciebie trafi nasz zestaw nagród. Przyszła do nas jesień, a wraz z nią pyszne korzenne warzywa, grzyby i dynie, z których można przygotować nie jedną znakomitą potrawę!  Znasz ciekawą potrawę, w którym główną rolę odgrywają jesienne warzywa? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam link do niego za pośrednictwem poniższego formularza....