• Informacje na temat:

    warzywa do gyrosa

Przepisy na temat: warzywa do gyrosa
  • Kurczak a'la gyros na talerzu

    ...1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju aż do zrumienienia. 2. Kroimy warzywa w plasterki (cebulę w piórka/w krążki). 3. Sos(...) i warzywa, które lekko solimy, dokładamy ulubione dodatki (frytki, pieczone ziemniaczki, etc.), zalewamy schłodzonym sosem.

  • Fantastyczny do gyrosa i dań z grilla

  • Gyros na talerzu

    ...1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju aż do zrumienienia. 2. Kroimy warzywa w plasterki (cebulę w piórka/w krążki). 3. Sos(...) i warzywa, które lekko solimy, dokładamy ulubione dodatki (frytki, pieczone ziemniaczki, etc.), zalewamy schłodzonym sosem.

  • Schab pieczony w przyprawach z dodatkiem czosnku idealnie nadaje się do podania na zimno lub na ciepło.

  • Gyros drobiowy z warzywami oraz fetą

    Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków 80 dag mięsa gulaszowego z indyka 2 łyżki gotowej przyprawy do gyrosa 5 łyżek oliwy 2 kolorowe papryki 40 dag kapusty włoskiej(...), osusz, ew. potnij na jeszcze mniejsze kawałki. Przyprawę do gyrosa wymieszaj z oliwą. Polej mięso, odstaw je na 2 godziny. Papryki i kapustę oczyść, pokrój na kawałeczki. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj...

  • sos jogurtowo -ogórkowy z kuchni greckiej idealny do potraw z gyrosa i grilla

  • Greckie wrapy

    Popularny wrap to zawinięty placek z nadzieniem w środku. Farszem najczęściej jest mięso, ser czy tofu z dodatkiem świeżych warzyw i sosu. Podpowiadamy, jak przygotować je w greckim stylu.

  • Pyszne, delikatne, puszyste, krucho - drożdżowe pierożki z nadzieniem o smaku gyros. Niezastąpione u nas na każdej większej imprezie. Idealnie nadają się jako przekąska do zabrania do szkoły lub pracy. U nas najczęściej podawane z sosem czosnkowym, ale z keczupem też dają radę. Z tego przepisu wychodzi ich ogromna ilość więc czasem mrożę je po upieczeniu, a potem wystarczy je tylko odgrzać w mikrofali lub podpiec w piekarniku i już goście mnie nie zaskoczą, zawsze jest co podać.

  • Naleśnikowe rożki

    Sposób przygotowania 1. Szpinak rozmroź, zmiksuj. Wymieszaj z mlekiem,150 ml wody, jajkiem oraz mąką. Ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 20 minut. Mięso posyp przyprawą do gyrosa, ew. lekko posól(...) patelnię posmaruj odrobiną oleju.Wylewaj po 1/6 porcji ciasta.Smaż cienkie naleśniki. Potem rozgrzej resztę oleju.Wrzuć cebulę i zamarynowane mięso. Smaż kilka minut. 4. Na naleśnikach rozłóż warzywa...

  • Przepis z czerwoną kapustą...

Artykuły na temat: warzywa do gyrosa
  • Gyros

    Kurczaka pokrój w paseczki, 3 łyżki oleju zostaw do smażenia, resztę wymieszaj z ziołami, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalej mięso, odstaw na 30 minut, aby przeszło smakiem marynaty. Warzywa umyj, pomidory i ogórki pokrój w plasterki, a paprykę i sałatę lub kapustę w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj. Z chlebków pita odkrój rożki, tak, by powstały "kieszonki". Pieczywo opiecz na...

  • Zapraszamy na drugi odcinek kulinarnego serialu, tworzonego wspólnie z marką Ambition. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowy przepis na zapiekankę gyros. Zapiekanka gyros na INTERIA.TV. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros lub domowa mieszanka przypraw 200g makaronu 1-2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe 250g żółtego sera Pasta pomidorowa majonez   Sposób przygotowania :Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miseczki i zasypujemy przyprawą...

  • Grillowana tortilla z kurczakiem

    Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Następnie oprósz go przyprawą Knorr, aby nadać mu charakterystyczny smak gyrosa, i skrop 2 łyżkami oliwy....

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Tortilla z kurczakiem

    Szukasz pomysłu na szybki, ale smaczny i ciekawy obiad? Polecamy przepis na domowe tortille z kurczakiem i warzywami.

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Diabelskie tortille

    Z 5 łyżek oliwy, przyprawy do gyrosa, 1 łyżki ostrej papryki, soli i pieprzu przygotować bejcę. Mięso opłukać, pokroić w grube paski i włożyć do bejcy,...

  • Jesień rozgościła się u nas dobre. Podziel się z nami przepisem na wasze ulubione, sezonowe warzywa, a być może to właśnie do ciebie trafi nasz zestaw nagród. Przyszła do nas jesień, a wraz z nią pyszne korzenne warzywa, grzyby i dynie, z których można przygotować nie jedną znakomitą potrawę!  Znasz ciekawą potrawę, w którym główną rolę odgrywają jesienne warzywa? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam link do niego za pośrednictwem poniższego formularza....

  • Gotowanie na wakacjach

    Warzywa z dipem Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane zioła wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i, podobnie jak pozostałe warzywa, pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Warzywa i paluszki podawać z dipem. Pstrągi z grilla Przygotowanie: Żółtka wymieszać z musztardą, po kropli dodawać olej (125 ml...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...