• Informacje na temat:

    wafle na gorąco

Przepisy na temat: wafle na gorąco
  • Co się je w najszczęśliwszych krajach na świecie?

    Jednym z ulubionych dań Finów, są pierogi karelskie. To rodzaj płaskiego, otwartego pieroga wypełnionego puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem. Podaje się je na gorąco, często z munavoi - rodzajem(...). To wafle wypełnione karmelem. Według legendy stroopwafel został wynaleziony w 1784 w Goudzie przez tamtejszego piekarza. Jeden z najstarszych zachowanych przepisów z 1840 podaje, że wafle upieczono...

Artykuły na temat: wafle na gorąco
  • Gofry gryź!

    ..., wymieszaj, odstaw na 15 minut. Rozgrzej posmarowaną masłem gofrownicę, piecz gofry po 4-5 minut. Podawaj na gorąco z kawałkami kurczaka, polane miodem, pikantnym sosem, posypane dymką i z cząstkami limonki(...). Wafle z marynowanym pstrągiem i sałatką z kopru włoskiego  (na 10 gofrów) Czas przygotowania: 1,5 godziny + noc Poziom trudności: 3 Na gofry: 270 g mąki pszennej, 2 łyżki posiekanego koperku...

  • Mogłoby się wydawać, że w kwestii kawy nie da się już wymyślić nic zaskakującego. A co powiecie na nową modę na serwowanie tego napoju w waflach do lodów? Fot. @belluxe via Instagram / screenshot Kawa serwowana nie w filiżankach, a w waflach do lodów? Nie, nie żartujemy. Oto najnowsza moda, która ogarnęła niemal cały świat. Tak zwane "coffee cone" stały się tam niezwykle popularne.   Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika 2FROGS&FOOD   Ten oryginalny trend zapoczątkowala pewna kawiarnia...

  • Odświętny obiad

    ...w malakserze. Pokruszone wafle wymieszać z masłem. Spód tortownicy przykryć krążkiem pergaminu i wylepić przygotowaną masą. Dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 2. Żelatynę(...) z pozostałym cukrem waniliowym. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Mocno schłodzić. Odłożone wafle pociąć na trójkąty. Gotowy torcik posypać resztą owoców. Udekorować rozetkami...

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....

  • Bieganie: Kiedy i co jeść?

    ...każdą godzinę biegu (więcej, gdy jest gorąco). Przy upalnej pogodzie zwracaj uwagę na minerały w płynie, który pijesz, i stawiaj raczej na nawodnienie zamiast na potężny zastrzyk energii. Niemniej...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Ciasta z budyniem

    ...orzechami. Udekorować plastrami pomarańczy (wcześniej sparzyć skórkę). Życie na gorąco 19/2012

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Pischinger to deser z wafli przekładanych masą. Dzięki swojej prostocie utkwił w wielu wspomnieniach z dzieciństwa, a także i dziś nadal gości na stołach. Lecz skąd się wziął pischinger? Z czego był wykonany oryginalnie? Fot. 123RF/Picsel W drugiej połowie XIX wieku, wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzył w swojej cukierni istne arcydzieła. Jednym z nich był oblany lukrem,torcik wykonany z wafli przełożonych kremem czekoladowo-orzechowym. Mimo że cukiernia już nie istnieje, przepis na...

  • Jeszcze nie zdążyliśmy się nacieszyć spóźnionym nadejściem wiosny, a meteorolodzy już zapowiadają blisko 30-stopniowy skwar. Taka szybka zmiana, to prawdziwy szok dla naszych organizmów. Proste rozwiązanie na skuteczną i szybką ochłodę pochodzi z kraju, w którym zmaganie się z gorącym klimatem to dla mieszkańców codzienność. Fot. 123RF/Picsel Słodkie, kwaśne, słone, ostre - różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się...