• Informacje na temat:

    w staropolskiej kuchni przy polskim stole barszcz czerwony

Przepisy na temat: w staropolskiej kuchni przy polskim stole barszcz czerwony
  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    Wielkimi krokami zbliżają się najbardziej rodzinne i oczekiwane dni w naszym kalendarzu – Święta Bożego Narodzenia. Przygotowania do wigilijnej kolacji i czas spędzany z bliskimi przy wspólnym stole sprawiają, że jest to magiczny moment w roku. Smak wigilijnych dań tworzy niepowtarzalny charakter tego wyjątkowego wieczoru i jest nieodzownym elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta...

Artykuły na temat: w staropolskiej kuchni przy polskim stole barszcz czerwony
  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...czerwony. Barszcz - to staropolska polewka, w pełni zasługująca na miano polskiej zupy narodowej. Nie od razu jednak był on czerwony - dawniej przyrządzano go na aromatycznych liściach "ziela(...)) i przyprawiano zagranicznymi korzeniami, które niebawem zastąpiono suszonymi grzybami. Barszcz czerwony wyparł ze stołów polskich barszcz biały, który stał się skromnym, lecz nadal lubianym żurkiem...

  • Książka napisana przez kucharza Jakuba Kuronia (syna Macieja Kuronia) to zbiór anegdot i opowieści na temat członków jego rodziny i źródeł inspiracji kulinarnych Kuroniów. Autor pisze o przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji kulinarnej, która ukształtowała pokolenia Kuroniów i Liszkiewiczów, a którą sam jako kucharz odnajduje w gotowaniu.   Każdemu rozdziałowi towarzyszy dwanaście przepisów - sześć skojarzonych z bohaterem lub bohaterami danego rozdziału i sześć proponowanych przez...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    Można zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli celebrować święta, ale nie przejeść się i nie przytyć. Jakie patenty stosują specjalistki od diety i fitnessu? Pytamy Polki znane z propagowania zdrowego stylu życia.

  • Ryby, ser feta, a może sos tzatziki? Te i wiele innych wspaniałych smaków kryje w sobie grecka kuchnia, która nie bez powodu jest zaliczana do jednych z najsmaczniejszych w Europie. Odkryj ją razem z nami! Fot.123RF/Picsel Grecja przyciąga turystów nie tylko pysznym jedzeniem i wyjątkową kulturą, ale również zapierającymi dech w piersiach widokami. Nic więc dziwnego, że każdego roku coraz większa liczba naszych rodaków decyduje się spędzić urlop na pięknych, greckich plażach. Jednym z miejsc,...

  • Specjalnie dla Was wyruszyliśmy w poszukiwaniu najlepszych krakowskich restauracji. Nasz wysłannik Marcin J. przemierza Kraków wzdłuż i wszerz aby znaleźć najsmaczniejsze kulinarne miejsce.   Recenzje restauracji będziemy publikować w cyklu "Warszawiak przy krakowskim stole", dzięki temu mieszkańcy dawnej stolicy będą wiedzieć, jakie lokale warto jeszcze odwiedzić, a przyjezdni z obecnej stolicy lub z innych regionów Polski dowiedzą się co restauracyjno-knajpiany Kraków ma im do...

  • O tym jak odnaleźć szczęście, dlaczego warto znaleźć czas na rodzinne posiłki oraz o tym, dlaczego Polacy zawsze będą kochać mięso, rozmawiamy z Tomaszem Jakubiakiem. Fot. materiały prasowe Smaker: Uśmiech prawie nigdy nie schodzi panu z twarzy. Co sprawia panu w życiu najwięcej radości? Tomasz Jakubiak: Czym tu się smucić? Życie jest krótkie i marnowanie czasu na smutek nie ma sensu. Ze wszystkiego można czerpać pozytywną energię i dobre nastawienie. Wszystko leży w naszych głowach. Jednakże...

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...

  • Błyskotliwy wykład dobrych manier, anegdoty i ciekawostki z życia wyższych sfer. Skąd wzięła się tradycja określonych zachowań przy stole? Co trzeba wiedzieć, a o czym niekoniecznie należy pamiętać? Jak właściwie przygotować stół do posiłku? Jakie znaczenie mają sztućce? W jaki sposób ciekawie ułożyć serwetki? Jaka powinna być kolejność dań? Jak zachować się podczas posiłku poza domem? Upewnij się czy dobrze odczytujesz wszystkie sygnały zawarte w nakryciu stołu, zachowaniu kelnera, a także...