• Informacje na temat:

    w jakiej temperaturze pasteryzować ogórki

Przepisy na temat: w jakiej temperaturze pasteryzować ogórki
  • Zachowaj dobry smak

    ...w temperaturze 10-13°C, a ogórki nie w niższej niż 8°C. Nie trzymaj ogórków razem z pomidorami: szybciej zżółkną. Aby warzywa długo zachowały świeżość, przed włożeniem do lodówki owiń je wilgotnym papierem(...) pojemnikach. Rozpoczęty produkt najlepiej zużyć w ciągu dwóch tygodni (dłużej przechowywana kaszka "złapie" wilgoć). Podobnie należy zadbać o herbatki granulowane dla dzieci. Należy trzymać je w temperaturze...

Artykuły na temat: w jakiej temperaturze pasteryzować ogórki
  • Zachowaj dobry smak

    ...w temperaturze 10-13°C, a ogórki nie w niższej niż 8°C. Nie trzymaj ogórków razem z pomidorami: szybciej zżółkną. Aby warzywa długo zachowały świeżość, przed włożeniem do lodówki owiń je wilgotnym papierem(...) pojemnikach. Rozpoczęty produkt najlepiej zużyć w ciągu dwóch tygodni (dłużej przechowywana kaszka "złapie" wilgoć). Podobnie należy zadbać o herbatki granulowane dla dzieci. Należy trzymać je w temperaturze...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Rozszerzamy dietę niemowlęcia

    ...skład dania i nie kupuj go, jeżeli zawiera cukier albo sól. Przygotuj właściwie danie Od tego, co i w jakiej formie zaproponujesz smykowi do jedzenia na początku, zależy powodzenie całego(...) w jakiej kolejności proponować smykowi. Po 4. miesiącu Na początku maluchowi zazwyczaj podaje się zmiksowaną ugotowaną marchewkę, dynię albo ziemniaka. Możesz też przyrządzić mus jabłkowy, jeśli...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • E.coli - czyste ręce i czyste sumienie

    ...przygotowywanie ich za pomocą oddzielnych sprzętów - desek do krojenia, noży, łyżek etc. - Dokładne gotowanie . Bakterie giną w temperaturze 70° C. Doprowadzanie potraw do wrzenia, również podczas ich odgrzewania, zabezpiecza nas więc przed zakażeniem bakteriami. - Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze . Ugotowaną potrawę można przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie przez...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...