• Informacje na temat:

    w czym zamarynować boczek

Przepisy na temat: w czym zamarynować boczek
  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    Mięso nie może być za chude, lepiej gdy będzie równomiernie poprzerastane tłuszczem. Dlaczego?  Ponieważ w wysokiej temperaturze tłuszcz wytapia się, po czym wsiąka w jego chudsze partie, które podczas pieczenia łatwo tracą wodę. Wtedy włókna mięśniowe nie wysychają podczas pieczenia, pozostają wilgotne i kruche.  Najlepsze mięso do przyrządzenia na grillu to chudy boczek i karkówka - zawierają...

  • Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

    ...ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. W tym czasie pomarańczę polej wrzątkiem, wytrzyj. Z owocu zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok pomarańczowy wymieszaj...

  • Grillujemy!

    ...w grube plastry i gotuj w osolonej wodzie 20 minut. Antrykot umyj, odkrój tłuszcz i ścięgna, pokrój w dużą kostkę, tak samo boczek. W moździerzu wymieszaj składniki marynaty i w misce połącz je z mięsem. Odstaw na godzinę. Cebulę i batata bez skóry pokrój w kostkę. Nadziewaj na szaszłyki wołowinę, boczek, cebulę i batata. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i wstaw szaszłyki na otwarty ruszt lub opiekaj...

  • Przygotowanie Umyte i osuszone udka z kurczaka posolić, popieprzyć i oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, zesmażyć boczek, włożyć udka z kurczaka i mocno przysmażyć z każdej strony. Dodać(...) zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem. Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić...

  • ..., pieprz, liść laurowy, kminek, sól. Przygotowanie : Pokrojony karczek posolić, popieprzyć, oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę zesmażyć boczek, włożyć pokrojoną wieprzowinę i przysmażyć. Dodać(...) wyrazisty prowansalski smak należy zamarynować je w ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem. Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz...

  • ...solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i kolendrą. W rondlu rozgrzewamy oliwę i zesmażamy na niej boczek. Wkładamy pokrojoną karkówkę, papryczkę chilli i mocno przysmażamy. Dodajemy czosnek, cebulę(...) miękkości. Aromatyczną wieprzowinę po meksykańsku podajemy z kwaśną śmietaną, chipsami nachos i siekaną świeżą kolendrą. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach...

Artykuły na temat: w czym zamarynować boczek
  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    Lekkie i zdrowe czy ciężkostrawne i pełne substancji rakotwórczych? Jakie są potrawy z grilla? Wszystko zależy od tego, co i na czym grillujemy, jak przygotowujemy potrawy i z jakimi jemy je dodatkami. Na ruszt trafiają zwykle karkówka, boczek, żeberka, kiełbasa wieprzowa, kaszanka. Mają sporo kalorii, zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Grillowane mięso uważa się za chudsze niż smażone, bo do...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Gofry gryź!

    ...głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć masę selerowo-cebulową i smaż ok. 6-8 minut, mieszając. Dodaj zmieloną papryczkę i smaż kolejne 6-8 minut. Dorzuć pokrojony w drobną kostkę boczek, przyprawy(...) do miksera. Oczyść patelnię papierowym ręcznikiem, postaw na ogniu. Wlej oliwę, wrzuć szalotki, czosnek, tymianek i boczek. Smaż 5 minut, mieszając, dodaj do wątróbek, wlej ocet, dopraw solą...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Najważniejsze zasady grillowania. Jesteś pewien, że je znasz?

    Mówi się, że grillowanie to nasz nowy sport narodowy. Okazuje się jednak, że nie wszyscy entuzjaści smażenia na ruszcie znają zasady, dzięki którym można przygotowywać potrawy nie tylko smaczne i aromatyczne, ale też apetycznie wyglądające. Postanowiliśmy wobec tego opisać najważniejsze z nich.

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Brazylia: Tu można dobrze zjeść

    ...się jeszcze tylko, by dorzucić do składników małże, lambretas, po czym z pogodną miną odpływa odprowadzana przez długi szereg pożądliwych spojrzeń. Obładowany krewetkami i krabami asystent depcze jej po(...) panuje cudowny galimatias. Jednocześnie sprzedaje tu i kupuje niewyobrażalna liczba ludzi. Dadá martwi się, że się zgubię, więc na wszelki wypadek chwyta mnie za rękę. Kluczymy w ten sposób po...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • W najbliższych latach pandan ma stać się najmodniejszym produktem w naszych kuchniach. Jakie są jego właściwości i jak powinniśmy go wykorzystywać? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach świat kulinariów został przebojem zdobyty przez awokado i matchę. W tych produktach zakochali się kucharze, blogerzy oraz miłośnicy zdrowego odżywiania. W internecie bez trudu można było odnaleźć przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery i napoje z ich wykorzystaniem. Jednak osoby specjalizujące...

Wideo na temat: w czym zamarynować boczek
  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    liściastych. Należy także przykładać wagę do tego co grillujemy. – Najczęściej na grillu pieczemy tłuste mięsa, takie jak karkówka, boczek, czy żeberka. Niestety, są to produkty, które zawierają duże ilości(...) soczystości powinniśmy je odpowiednio zamarynować lub przygotować z niego na przykład szaszłyki z dużą ilością warzyw – podkreśla Agnieszka Piskała.