• Informacje na temat:

    w czym wędzić

Przepisy na temat: w czym wędzić
  • Pasta z wędzonego pstrąga i serka

    Idealna do kanapek. W sam raz na śniadanie lub kolację.

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    O tym, że ryby są zdrowe i dlatego należy je jeść, nikomu nie trzeba przypominać. Podobnie jak mięso albo warzywa, można przygotować na wiele sposobów - upiec, ugotować na parze albo uwędzić. Tadeusz(...) ryzyko i korzyści płynące ze spożywania ryb wędzonych, w ocenie eksperta, przeważają korzyści. - Ryby wędzone warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Jedynie osoby z nadciśnieniem tętniczym...

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ​Wybierając się nad morze z lubością korzystamy z lokalnych smażalni i wędzarni ryb. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż zjeść świeżą rybkę w przytulnym lokalu. Do tego ryby są przecież zdrowe i polecane dla dzieci. Jak więc odmówić sobie takiej przyjemności?

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Mus z wędzonego pstrąga z grzybami leśnymi - Robert Sowa

    Składniki dla 10 osób: 700 g wędzonego pstrąga bez skóry i ości; 150 g masła; 250 g ugotowanych grzybów leśnych (tylko kapelusze); 50 ml białego wina; 2 ząbki czosnku; sok z cytryny; sól, biały pieprz; 100 g marynowanych szyjek rakowych

  • Wypróbowany przepis na "Granat - z czym go łączyć?"

Artykuły na temat: w czym wędzić
  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...schabu.  Inna propozycja na ciepło to tarta z boczkiem: formę wyłóż płatem ciasta, po czym wylej na nie jajka rozbełtane z tartym żółtym serem i pokrojonym boczkiem, po czym zapiekaj aż apetycznie się(...) czy dań na ciepło. Czym możesz zaskoczyć rodzinę? Zamiast klasycznych jajek na twardo podawanych z sosem tatarskim możesz zaserwować sałatkę. I to nie tylko tę warzywną! Postaw na coś bardziej...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni...

  • Wędzone niezdrowe?

    Polska słynie z wędzonych tradycyjnymi metodami kiełbas, szynek, a także serów, ryb lub owoców (słynne wędzone śliwki węgierki). Okazuje się jednak, że bardzo długie wędzenie mięsa i wędlin może być niezdrowe.

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Masz nadciśnienie? Uważaj na wędzone ryby

    Ryby należy jeść. Można je piec, gotować na parze bądź wędzić. Choć niektórzy uważają, że ostatni sposób nie należy do najzdrowszych, jak przekonuje Tadeusz Barowicz, wędzone ryby można jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu. Ograniczyć je powinny osoby z nadciśnieniem.

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami

    Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Czy mleko szkodzi?

    ...rzadziej zapadały na raka piersi, przy czym z jednej strony rzeczywiście mało spożywały mleka, ale też z drugiej - dieta chińska jest uboga w mięso, za to bogata w warzywa i owoce. Na dodatek na...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

Zdjęcia na temat: w czym wędzić
Wideo na temat: w czym wędzić
  • Z łososiem, jajeczne i pate. Przepisy na pyszne pasty kanapkowe

    Czym można zastąpić wędlinę na kanapce? Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła przepisy na pasty do pieczywa. Przygotowała pastę jajeczną z awokado, pastę rybną, pastę z ciecierzycy i wędzonego na zimno łososia, pate z kurzej wątróbki oraz kokosowy krem z białej czekolady. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Oscarowe menu. Szef kuchni Wolfgang Puck zdradził co przygotuje dla gwiazd gali

    Już w niedzielę 4 marca najważniejsze wydarzenie świata filmowego - rozdanie Oscarów. Zobaczmy przygotowania dosłownie „od kuchni”, w której szef Wolfgang Puck przygotowuje swoje specjalności na oficjalne after-party. - Możecie tu zobaczyć najpiękniejszą wołowinę. Mamy też trochę tradycyjnych potraw jak nasz kurczak w cieście, makaron z serem i czarnymi truflami, Oscary z wędzonym łososiem, miniburgery czy pizze Spago - zdradził. Kucharz celebrytów nie ukrywa, że lubią komfortowe jedzenie. Co...

  • Kuchnia na metabolizm typu B. Daria Ładocha zdradziła przepisy

    Nie możesz schudnąć pomimo ciągłego bycia na diecie i wielu godzin spędzonych na siłowni? Możliwe, że masz metabolizm typu B. Na czym polega jego mechanizm? Wyjaśniła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha. Blogerka kulinarna zdradziła też przepisy na: krem z pora ze szpinakiem, wędzonym serem i prażonym słonecznikiem, ricottę z cynamonem, orzechami włoskimi, migdałami i ekstraktem z wanilii