• Informacje na temat:

    w czym parzyć mak

Przepisy na temat: w czym parzyć mak
  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne...

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Śledzie z pietruszką

    Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

  • Tyle pysznych klusek i kluseczek!

    W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo:

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Zdrowie z warzyw kapustnych

    Kapustę, kalafior czy brukselkę wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych albo składnik sałatek. Doceniamy je głównie za walory smakowe i prawidłowo! Czas jednak, by znalazły nasze uznanie za ogrom właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza, że i możliwości ich wykorzystania w niebanalnych przepisach jest wiele.

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Już czas na ryby!

    Dzieci, które jedzą ich dużo, są zdrowsze, mają mocne kości i zęby, łatwiej też się koncentrują. Czy wiesz, że ten wartościowy przysmak można podać nawet niemowlęciu?

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

Artykuły na temat: w czym parzyć mak
  • Gotujemy na parze

    ...pozostaje aż 60 proc. witaminy C! Dania nie tracą przy tym naturalnego smaku. Poza tymi pozytywami jest jeszcze jeden - używamy tylko i wyłącznie wody - nie potrzebujemy więc już tłuszczu. Dodatkowo(...) również użyć sitek metalowych lub bambusowych i zwykłych garnków. A więc para buch, garnki w ruch! Jak i w czym gotować? Jest kilka zasad gotowania na parze, które warto znać. Po pierwsze zawsze...

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Wegetarianizm po 50. - tak czy nie?

    ...chleb, kasze, makarony z pełnego przemiału: Te produkty zbożowe powinny znaleźć się w 3 posiłkach. Łączymy warzywa z produktem z pełnego ziarna (np. grahamkę). Także jajko lubi towarzystwo warzyw, a to(...) codziennie warzywa strączkowe: soję, fasolę, soczewicę, cieciorkę. Są źródłem białka i witamin z grupy B. Przed gotowaniem moczymy strączkowe, by pozbyć się substancji drażniących i wzdymających...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Co oznacza typ mąki?

    ...składnikami odżywczymi.  W zależności do czego chcemy  ją wykorzystać, warto wiedzieć,  na jaki typ się zdecydować. Z czym to się je? Typ mąki pszennej to informacja, w jaki sposób jest ona mielona(...) można go stosować do naleśników, wyrobu makaronów, pierogów,  knedli czy kopytek.  Warto wiedzieć: ciasta  z dodatkiem mąki razowej  będą mniej wyrośnięte i nieco bardziej zbite...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Wielkanocne delicje

    ...sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej(...) i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami cynamonu. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 125 minut Porcja: 500 kilokalorii Serowo-makowy duet Składniki na 12-14

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...

  • Coś pysznego z indyka

    To delikatne, białe mięso nadaje się nie tylko na zwykłe kotlety czy pieczeń!

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...