• Informacje na temat:

    vegeta czy sól

Przepisy na temat: vegeta czy sól
  • Składniki: 30 dag papryki czerwonej, 30 dag kiełbasy zwyczajnej, 3 średnie cebule, 30 dag pomidorów, 4 łyżki oleju roślinnego, mała ostra zielona papryczka, sól, vegeta, świeżo zmielony czarny pieprz.

  • Kuskus z sosem pomidorowym

    Taki obiad zrobisz bardzo szybko. Kuskus dobrze komponuje się mięsem, sosem pomidorowym czy też warzywami.

  • Patisony nadziewane

    Oto świetne danie na gorącą kolację. Podaj do niego sałatkę pomidorową i ryż albo podpieczone kromki bagietki z czosnkiem. Patisony są jedyne w swoim rodzaju, ciekawe, czy posmakują twojemu dziecku. Polecamy je po 3. roku życia.

  • Kuskus z sosem pomidorowym

    To jest danie dla niecierpliwych.

  • Kotleciki rybne  i duszona jarzynka

    ...diety dziecka już w 6-7 miesiącu życia (upewnij się jednak, czy maluch nie ma na nie alergii). Wartościowe odżywczo będą zarówno gatunki słodkowodne jak i morskie. Unikaj jednak podawania maluchowi...

  • ...puszeczka koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki śmietany, - tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: 1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry Oprószyć przyprawami. 2. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Wyjąć, pokroić w paseczki. Razem z szynką, papryką i cząstkami jajka ułożyć na przygotowanym mięsie. Zwinąć...

  • Składniki: 10 dag chudego wędzonego boczku, 3 duże cebule, 2 czerwone papryki, 3 udka kurczaka, 1 duża pierś kurczaka, olej, 1/2 kg pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz, vegeta, ostra mielona papryka Na rozgrzanym oleju rumienimy boczek pokrojony w paseczki, przekładamy do miski. Na trzech łyżkach oleju należy delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Sparzoną gorącą...

  • ...kalmara, 2 cytryny do dekoracji Sos lemoniadowy: Miksujemy ząbek czosnku, sok wyciśnięty z jednej cytryny i oliwę z oliwek, z dodatkiem szczypty soli i pieprzu białego oraz dwóch gałązek świeżego(...) gwiazdami z cytryny. Półmisek podajemy na kamieniu podgrzanym w piecu. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ..., vegeta. • Żeberka umyj, osusz, a następnie podziel je na porcje. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. • Poporcjowane żeberka natrzyj przyprawami, oprósz delikatnie mąką. Na patelni mocno rozgrzej(...)Po lubusku z tymiankiem Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól...

Artykuły na temat: vegeta czy sól
  • Sód, przyjaciel czy wróg?

    ..., chociaż sól kuchenna to nie sód, a chlorek sodu. Jednak w praktyce to i tak informacja, która nie ma większego znaczenia, bo jeśli mówimy o szkodliwości i zastosowaniu sodu to nie myślimy o jego(...). Sprawne i właściwe funkcjonowanie organizmu, zależne jest od pracy i kondycji pojedynczych komórek. Jest niezastąpiony w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej oraz gospodarki kwasowo...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Do dziecięcego dania możesz też dodać odrobinę soli, ale zrób to dopiero pod koniec gotowania, gdy okaże się, że potrawa rzeczywiście wymaga doprawienia. Zrezygnuj z przypraw typu Vegeta i Jarzynka, a także kostek rosołowych. Zawierają one glutaminian sodu, który jest niewskazany w diecie dzieci. Dietetyk odpowiada dr inż. Anna Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Kuchnia pachnąca ziołami

    Niech zastąpią sól i poprawią smak twoich ulubionych dań.

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponad dwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie. W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia możemy znaleźć informację, że powinniśmy zjadać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Jest to mniej więcej tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Warto wziąć pod uwagę, iż liczba ta obejmuje nie tylko...

  • Jak solić, aby nie przesolić?

    Sól jest wszędzie. Nawet w takich produktach, w których nigdy byśmy się jej nie spodziewali. Np. w ciastkach i jogurtach, nie mówiąc już o pieczywie, wędlinach i chińskich zupkach. Często o tym(...) grudnia 2016 roku podawanie zawartości soli w produktach będzie jednak obowiązkowe. Słony smak lubczyku Zioło, które przypomina w smaku sól, to lubczyk. Jest podobny do glutaminianu sodu - smakowego...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Kuskus z sosem pomidorowym

    To jest danie dla niecierpliwych.

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...