• Informacje na temat:

    uszka z mi ę

Przepisy na temat: uszka z mi ę
  • Zielone uszka

    Świąteczne uszka to swoisty klasyk na wigilijnym stole. Jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Jeśli macie ochotę na ciekawą odmianę spróbujcie nietypowych, bo zielonych uszek.

  • Uszka i pierogi

    Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

  • Postny barszcz z domowymi uszkami

    Bez tego dania większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Zdradzamy, jak przygotować postny barszcz z uszkami, który będzie zachwycał smakiem.

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Zaskocz rodzinę nietypowymi uszkami...

  • Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi

    ...na pół godziny. Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię. Gorące wyłożyć na talerze. Barszcz czerwony wigilijny podgrzać w rondelku przez około 15 minut, a następnie zalać nim uszka. Gdyby uszka były...

  • Uszka wigilijne

    ...trójkąta i uformować kształt uszka. Uszka wrzucać do osolonej wrzącej wody, gotować 4 minuty od wypłynięcia. 4. Podawać z barszczem.

  • Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z grzybami oraz kapustą

    .... Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Na maśle zarumienić cebulę, dodać grzyby z kapustą i smażyć przez 10 minut na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i zlepić uszka. Gotować w osolonej wodzie przez 5 - 7 minut, aż do wypłynięcia. W międzyczasie podgrzać dowolną ilość barszczu w mikrofalówce lub na kuchence. Podawać z odcedzonymi uszkami. Smacznego!

  • Barszczyk z uszkami

    Składniki: Uszka: 30 dag filetów rybnych  włoszczyzna 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 cebule olej jajko sól pieprz Barszcz: 2 kg buraków garść suszonych grzybów 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ząbki czosnku sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie: 1. Pół włoszczyzny, ziele angielskie i liść laurowy zalej wodą, gotuj przez 20

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    Przygotowując wigilijne potrawy, czasem chcemy zabłysnąć przed rodziną i zaserwować potrawę, którą zwyczajowo przygotowywała mama lub babcia. Może więc to już pora samodzielnie wykonać uszka? Do dzieła!

  • Makaron uszka z kurkami i oscypkiem

    Oryginalne danie z grzybami

Artykuły na temat: uszka z mi ę
  • Barszcz z uszkami

    Zaczynamy od nich uroczystą wieczerzę. Jedni przygotowują pyszny barszczyk z uszkami, inni pachnącą borowikami grzybową. A może zrobisz dwie zupy?

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Uszka jak u mamy

    Przygotowanie Grzyby oczyścić i obgotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia posyp słodką papryką. Dodaj grzyby i masło. Po chwili wrzuć kapustę i całość dopraw do smaku. Podduś. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Wykrój kółka i ułóż na nich farsz. Uformuj uszka i zagotuj.  Zobacz także: 

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    ...30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min. Barszcz przed podaniem podgrzej, podawaj z uszkami. Zobacz także:

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Uszka z grzybami i orzechami

    Przygotowanie: Z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • W każdym domu robi się je nieco inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, iż wielu Polaków nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnych uszek. Fot. 123RF/Picsel Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem...

Zdjęcia na temat: uszka z mi ę
Wideo na temat: uszka z mi ę
  • Świąteczna ryba w roli głównej

    Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na świąteczne dania. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa z karmelem i lanymi kluskami, sum w maśle, majonez grzybowy, śliwka, karp, miód gryczany, kasza z suszonymi owocami, burak oraz uszka z makiem w wywarze z suszu.