• Informacje na temat:

    uszka z grzybami czy gotować od razu

Przepisy na temat: uszka z grzybami czy gotować od razu
  • Uszka i pierogi

    Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

  • Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Są one tradycyjnie podawane z czerwonym barszczykiem. Uszka przygotowuję wcześniej np. 2 – 3 wcześniej i spokojnie są w stanie doleżeć do Wigilii. Można je przygotować o wiele wcześniej, np. tydzień bądź dwa tygodnie wcześnie i je zamrozić. Ciasto jest tak sprężyste, że po rozmrożeniu na pewno się z nimi nic nie stanie: nie rozpadną się, nie rozkleją… Tradycją u mnie w...

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Uszka z suszonymi grzybami i gotowaną soczewicą, idealne nie tylko do barszczyku.

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia(...) składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

  • U mnie uszka już gotowe. A jak u Was? Robicie wcześniej i zamrażacie, czy w wigilię? Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, to może skorzystacie z mojego :)

  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    Często zdarza nam się wspominać dzieciństwo – a te najwyraźniejsze wspomnienia często dotyczą świąt Bożego Narodzenia. Charakterystyczny zapach pomarańczy, niezapomniany smak barszczu z uszkami, wujek przebrany za Mikołaja… Nic więc dziwnego, że wszyscy chcielibyśmy, by i nasze dzieci mogły za kilkadziesiąt lat wracać pamięcią do takich wspomnień. Aby jednak święta z dziećmi przebiegły zdrowo...

  • Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

  • Warzywa i owoce na wigilijnym stole? Pamiętaj o nich!

    ...regularnie powtarzają specjaliści ds. żywienia. A jak to wygląda w święta? Czy w naszym menu uwzględniamy zdrowe i wartościowe produkty? Sprawdźmy, co kryją w sobie potrawy wigilijne. Miłośnikom buraków serwujemy przepis na przepyszny barszcz. Na dokładkę dorzucamy kilka wskazówek, jak przygotować Święta w duchu zero waste.

  • Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi dużo uszek. Podaję przepis wg którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a właściwie zazwyczaj jedynie na wigilię), to robię ich naprawdę wiele :)

Artykuły na temat: uszka z grzybami czy gotować od razu
  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    ...do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie(...) 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Uszka na trzy sposoby

    Minipierożki z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym, podawanym zwykle do barszczu. Ale to nie jedyny sposób na te małe pyszności.

  • Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat. Fot. 123RF/Picsel Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku,...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...kulinarnych. Zapach świąt jest niezmienny od lat. Żaden inny dzień nie pachnie tak jak polska Wigilia i święta... pieczonym pasztetem z dziczyzny, karpiem po żydowsku, kapustą z grzybami... Pachną(...) - nikt nie zrobi takiego, jak lubię. Farsz makowy Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • ... z czym ten smazony ...  karp wigilijny

    ...  ryby byly ... byly ... no czas na dodatek do ryb czyli wlasciwie karpia smazonego tradycyjnie ... SWIATECZNE  KROKIETY  ZIEMNIACZANE ... Ziemniaki gotujemy...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Świąteczna tradycja - co nam daje, w czym nas ogranicza

    ...goździkami piernik, ugotować kapustę z grzybami, której zapach pamiętacie jeszcze z dzieciństwa. Dla was wszystkich te przygotowania mogą stać się wspaniałą zabawą. Świątecznie, ale na luzie. No(...). Każde z was czuje się nieswojo. Mąż doszedł do wniosku, że odpoczynek to odpoczynek - i odgrodził się gazetą. Dzieci się ze sobą kłócą i zamiast barszczu z uszkami żądają zamówienia pizzy - bo co to za...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...