• Informacje na temat:

    uszka farsz

Przepisy na temat: uszka farsz
  • Zielone uszka

    Świąteczne uszka to swoisty klasyk na wigilijnym stole. Jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Jeśli macie ochotę na ciekawą odmianę spróbujcie nietypowych, bo zielonych uszek.

  • Uszka i pierogi

    Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

  • Postny barszcz z domowymi uszkami

    Bez tego dania większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Zdradzamy, jak przygotować postny barszcz z uszkami, który będzie zachwycał smakiem.

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Zaskocz rodzinę nietypowymi uszkami...

  • Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi

    ...rozpuściło się w ciepłej cebuli. Całość dodać do grzybów, dodać również bułkę tartą, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz przełożyć do miseczki, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez...

  • Uszka wigilijne

    Ciasto: 25 dag mąki jajko 2 łyżki oliwy letnia woda z dodatkiem mleka sól, pieprz Farsz: 3 dag suszonych grzybów cebula łyżka masła bułka tarta sól, pieprz(...) grzyby i bułkę tartą. Doprawić do smaku. 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć grzybowy farsz, sklejać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Skleić dwa końce...

  • Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z grzybami oraz kapustą

    .... Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Na maśle zarumienić cebulę, dodać grzyby z kapustą i smażyć przez 10 minut na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i zlepić uszka. Gotować w osolonej wodzie przez 5 - 7 minut, aż do wypłynięcia. W międzyczasie podgrzać dowolną ilość barszczu w mikrofalówce lub na kuchence. Podawać z odcedzonymi uszkami. Smacznego!

  • Barszczyk z uszkami

    Składniki: Uszka: 30 dag filetów rybnych  włoszczyzna 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 cebule olej jajko sól pieprz Barszcz: 2 kg buraków garść suszonych grzybów(...) minut. Włóż rybę na 5 minut. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Rybę i cebulę zmiel, przypraw, dodaj jajko, wymieszaj. 2. Mąkę zalej wodą, zagnieć ciasto. Pokrój w kwadraty, układaj farsz, sklejaj...

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    Przygotowując wigilijne potrawy, czasem chcemy zabłysnąć przed rodziną i zaserwować potrawę, którą zwyczajowo przygotowywała mama lub babcia. Może więc to już pora samodzielnie wykonać uszka? Do dzieła!

  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

    ...środek każdego nałóż farsz. Zlep uszka. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Podawaj do gorącego barszczu.

Artykuły na temat: uszka farsz
  • Barszcz z uszkami

    Zaczynamy od nich uroczystą wieczerzę. Jedni przygotowują pyszny barszczyk z uszkami, inni pachnącą borowikami grzybową. A może zrobisz dwie zupy?

  • Uszka jak u mamy

    Wystarczy trzydzieści minut , aby przygotować pierogi z farszem grzybowym...

  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    ...30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min(...) doprowadzając do wrzenia. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i majeranek. Przygotuj farsz. Grzyby mocz w wodzie całą noc, a następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno...

  • Uszka z grzybami i orzechami

    Przygotowanie: Z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej...

  • Uszka z grzybami

    Z podanej ilości składników otrzymamy 117 maleńkich uszek. Do farsz można wykorzystać ugotowane grzyby suszone wyjęte z zupy grzybowej. Podane ciasto jest miękkie, idealne do sklejania. Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem...

  • Uszka na trzy sposoby

    Uszka to niewielkie pierogi, których różki zostały sklejone. Są wypełnione farszem np. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Zwykle używane są jako dodatek czystych zup, tj. takich, które nie(...). Ciasto rozwałkować, pokroić w niezbyt duże kwadraty, nakładać farsz, zlepiać uszka. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Uszka podawać z rosołem lub czystym barszczem...

  • Smaki zza miedzy

    ...aż trzy przepisy na pierogowe ciasto i wiele wariantów słonego i słodkiego farszu! Wisienką na torcie są słodkości - wypieki i desery - oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej można...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • ... bez barszczu nie mam Wigilii ...

    ...czas na barszcz z uszkami ... ile domow tyle smakow barszczu wigilijnego ... nie inaczej u mnie ... Barszcz kisze sama ... na tydzien przed Wigilia obieram...

  • Manti -   tureckie pierogi

    ...rozwałkować i pokroić na kwadraty  (5x5 cm), nakładać farsz, brzegi smarować białkiem, składać po przekątnej i sklejać. Następnie skleić rogi pierogów (jak uszka). Gotować 5 minut w osolonym wrzątku...