• Informacje na temat:

    ugotowani lody smażone

Przepisy na temat: ugotowani lody smażone
  • Olej z pestek dyni

    ...1. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno. Nie nadaje się ani do smażenia, ani do gotowania czy pieczenia. Podgrzany traci swoje właściwości. Dlatego najlepiej polać nim ugotowane warzywa, dodać do sosu sałatkowego, skropić nim chleb albo lody. 2. Aby w pełni cieszyć się smakiem, aromatem oraz nie utracić zawartych w nim cennych witamin, pierwiastków i kwasów tłuszczowych omega...

  • Jajka trzeba jeść

    ...układ krążenia. Nie zatyka żył, tętnic, nie sprzyja rozwojowi miażdżycy. Zwróćmy natomiast uwagę, jak przygotowujemy jajka. Na miękko gotujmy je 5 minut, na twardo - 10 minut. Niestety, jajka smażone(...). W szczególności trzeba uważać na jajka przepiórcze. Pamiętajmy, że wiele produktów żywnościowych może zawierać jajka. Są to m.in. makarony, pieczywo, majonez, ciasta, lody. Uwaga! Jajko po...

  • ABC letniej diety

    .... Nie zamawiaj smykowi pizzy, karkówki czy smażonej kiełbasy. Pytaj raczej o rybę, szaszłyki drobiowe, sałatki z surowych warzyw, zupy, pierogi z serem i dania "kuchni domowej". Przedszkolakowi możesz czasem kupić frytki czy skrzydełka kurczaka, ale upewnij się, że są smażone krótko, w świeżym tłuszczu. E jak egzotyczne owoce Zanim trafią do naszych sklepów, przebywają długą drogę, w której...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...życia. Jeśli przelejesz domowy napój do fajnego bidonu czy kolorowej butelki, brzdąc wypije go równie chętnie, jak przysmak ze sklepu. L jak lody Smyk po 1. roku może je jeść 3-4 razy w tygodniu(...) sorbety, świetne dla małych alergików) - są m.in. źródłem witaminy C. Kupując brzdącowi lody na patyku, sprawdź, czy nie były wcześniej rozmrożone (wskazuje na to nieforemny kształt i pogniecione...

  • 10 zasad gotowania dla alergika

    ...z alergią (np. na białko mleka krowiego) nie powinno jeść także innych pokarmów zawierających ten składnik (jak masło, niektóre ciasta, lody, czy twarożek i żółty ser). Dlatego koniecznie wpisz na...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

Artykuły na temat: ugotowani lody smażone
  • Wojciech Modest Amaro: Marzy mi się druga gwiazdka

    Gościom w swojej restauracji serwuje zupę z mchu i lody z podgrzybków. Nam najlepszy polski szef kuchni zdradził, jak omal nie został... taksówkarzem.

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Niezwykły olej  z pestek dyni

    Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno! Nie nadaje się on ani do smażenia, ani do gotowania czy pieczenia. Podgrzany bowiem traci swoje cenne właściwości. Dlatego najlepiej polać nim już ugotowane warzywa, dodać do sosu sałatkowego, skropić chleb albo lody waniliowe czy sernik. Aby w pełni cieszyć się smakiem, pięknym aromatem oraz nie utracić zawartych w tym tłuszczu witamin...

  • Jak wiadomo, dla ochłody najlepsze są lody. Po co jednak kupować je w sklepie, skoro można je szybko i łatwo zrobić w domu, bez zbędnej chemii i konserwantów? Jak zrobić sobie domowe lody?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Domowe lody to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię, a także dla przyszłych mam i dzieci. Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe...

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...i mielone można trzymać 3 miesiące, gotowe dania z drobiu - 4 miesiące, owoce - 3-6 miesięcy, warzywa - do 8 miesięcy, biały ser - tylko do 1 miesiąca, lody - 2 miesiące, ciasta, ciasteczka...

  • Najciekawsze przepisy kulinarne oraz pomysły na udany wieczór bohaterów programu Ugotowani! Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce. Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie, podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimi kokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniu z włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty. Kochająca styl pin up...

  • Jajka trzeba jeść

    ...produktów żywnościowych może zawierać jajka. Są to m.in. makarony, pieczywo, majonez, ciasta, lody. Uwaga! Jajko po ugotowaniu ma mniej właściwości alergizujących, bo wysoka temperatura neutralizuje(...) sprzyja rozwojowi miażdżycy. Zwróćmy natomiast uwagę, jak przygotowujemy jajka. Na miękko gotujmy je 5 minut, na twardo - 10 minut. Niestety, jajka smażone na maśle lub z dodatkiem tłustego boczku...

  • Jakiś czas temu wszystkich wielbicieli lodów zelektryzowała informacja o tym, iż deser ten rzekomo nie tuczy. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej tej ciekawej tezie. Fot. 123RF Jaki jest deser idealny? Taki, który doskonale smakuje, jest słodki i nie tuczy, a jeszcze lepiej jeśli odchudza. Czy to możliwe? Okazuje się, że tak! Co ciekawe, nie mówimy tutaj o wymyślnych słodkościach, zawierających w sobie wiele modnych i bardzo drogich składników. Według doniesień naukowców, tym cudownym deserem mają...