• Informacje na temat:

    ugotowane gruszki

Przepisy na temat: ugotowane gruszki
  • Gruszki na bezach

    Gruszki to owoce niedoceniane. Jako jedne z nielicznych zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Jedzmy je jak najczęściej, dla zdrowia i przyjemności.

  • Gruszka w karmelowej glazurze

    .... Przygotowanie nadzienia Obrane gruszki gotuj przez 10 minut w 1 litrze wody wymieszanej  nalewką pigwową. Po ugotowaniu wyjmij z wody i pozostaw do ostygnięcia. Nożykiem wydryluj dno gruszki, pozbywając się w ten sposób pestek i twardego środka. Jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na patelni razem z miodem. Wydrylowane gruszki napełnij farszem z jabłek. Wstaw gruszkę do zamrażarki na całą noc, by...

  • Pieczony rostbef z gruszką

    Danie mięsne z owocową nutką

  • Kaszka z gruszką

    Składniki: 1 i 1/2 łyżki kaszki kukurydzianej 150 ml mleka modyfikowanego 1/2 małej gruszki Przygotowanie: 1. Gruszkę umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne. 2. Pokrój owoc w kostkę, a następnie zagotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy gruszka lekko zmięknie, dokładnie ją przetrzyj lub zmiksuj, aby powstał idealnie gładki mus. 3. Kaszkę ugotuj do miękkości w ok. 50

  • Deser z gruszki

    Nie masz pomysłu na smaczny deser? Proponujemy gruszkę. Gruszka to owoc wspomagający trawienie i przeciwdziałający zaparciom. Obniża również ciśnienie krwi. Delektujmy się więc jej walorami i smakowymi, i zdrowotnymi.

  • Krem z kaszy jaglanej i gruszki

    ...możemy również ugotować w wodzie w normalnym garnku. Krok 2: W międzyczasie zalewamy morele wrzątkiem. Gruszki obieramy i kroimy. Krok 3: Po ugotowaniu wrzucamy kaszę z koszyczka na dno dzbanka...

  • Kaszka z gruszką (po 6. miesiącu)

    Kaszy kukurydziana jest źródłem błonnika, witaminy B1, PP i E, oraz beta-karotenu. Polecamy ją nie tylko dla dzieci, ale także dla osób będących na diecie. Tym razem na słodko, z dodatkiem gruszki. Mleko modyfikowane zastąp wtedy zwykłym.

  • Gruszki faszerowane śliwkami

    Składniki: - 75 dkg gruszek, - 25 dkg śliwek, - 50 dkg cukru, - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego, - sok z cytryny Przygotowanie: Gruszki i śliwki umyć, przekroić na połówki. Ze śliwek usunąć pestki. Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, nadziać połówkami śliwek i skropić sokiem z cytryny. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, do gorącego...

  • Składniki na 10 porcji: - paczka biszkoptów, - 10 łyżek dżemu np. malinowego, - gruszki w zalewie (40-50 dag owoców i 400 ml zalewy), - 100 ml czystej wódki, Krem budyniowy: - 2 szklanki mleka(...) biszkoptami. Dodać po łyżce dżemu. Polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką. Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki. Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową. Całość odstawić...

  • Gruszki w słodkiej marynacie

    Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod.

Artykuły na temat: ugotowane gruszki
  • Pieczona gruszka z pietruszką, pęczakiem i orzechami laskowymi

    Przygotowanie: Wypłucz na sicie pęczak, zalej świeżą wodą, posól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut, tak by ziarna były ugotowane, ale nierozpadające się. Odcedź i wymieszaj(...)). Umyj gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój owoce w ósemki. Obierz szalotki i pokrój na ćwiartki. Pietruszki, gruszki i szalotki wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, pieprzem...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Pyszna gruszka

    ...aromatu i słodkiego smaku. Z tego względu często staje się nadzieniem pieczonej kaczki, filetów z kurczaka, indyka lub karkówki. Gruszki rewelacyjnie sprawdzają się także w sałatkach oraz(...) plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, połóż na wierzchu gruszki i obsyp serem pleśniowym. Na każdym kawałku mięsa połóż kilka listków świeżego rozmarynu. Piecz w wysokiej temperaturze do...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty...

  • Trzy przepisy dzisiaj : Osso bucco z pigwą ; Cromesquis z emmentalerem i kapusta modra z gruszką.

    Pigwę jak do tej pory jadłam tylko w postaci konfitur i galaretek. Ale trafiłam na ten przepis w CVF numer z listopada i zrobiłam ją z osso  bucco, trochę...

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • Sałatka z cukinii, melona i gruszki

    Cukinię pokroić w cienkie plasterki i sparzyć je w osolonym wrzątku. Z melona wydrążyć kulki, gruszki obrać, pokroić w cząstki i ugotować je w posłodzonej...

  • Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...

  • Ryż na słodko

    Jabłka i gruszki królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w bardziej wytrawnych daniach.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....