• Informacje na temat:

    udziec z indyka s

Przepisy na temat: udziec z indyka s
  • Pieczony indyk

    Pomarańczowy filet Sposób przygotowania Filet opłucz, włóż do garnka, wsyp 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. W drugim garnku zagotuj składniki marynaty. Wystudź ją. Indyka(...). w 180°C. Od czasu do czasu polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj np. z konfiturą żurawinową do mięs. Udziec czosnkowy Sposób przygotowania Udziec opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj...

  • Udziec z indyka z zapiekanką z ziemniaków

    Składniki: 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu gałązka lauru 1 udo z indyka (ok 1,2 kg) Sól, pieprz 2 łyżki oleju Skórka z cytryny ekologicznej 400 ml mleka 250 g śmietany 2 cebule 1 kg ziemniaków 75 g masła 25 g tartego parmezanu 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Czosnek obrać i posiekać. Zioła związać nitką. Mięso natrzeć solą i pieprzem...

  • Indyk w pomarańczach

    Sposób przygotowania 1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednego owocu wyciśnij sok. Udziec z indyka opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem pomarańczowym. Następnie posyp solą, pieprzem(...) zepnij wykałaczkami. Włóż do miseczki.Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. Pozostałą pomarańczę pokrój na kawałki.  2. Zamarynowany udziec przełóż do żaroodpornej formy. Podlej...

  • Gulasz z indyka

    Składniki: 1 kg udźca z indyka 3 cebule łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 liście laurowe cebula 4 ziela angielskie olej natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Udziec umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wsyp słodką paprykę i paprykę wędzoną...

  • Udziec z pieczonymi ziemniakami

    ...przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. W razie potrzeby skrop olejem, posyp chili i piecz, aż się zrumienią.Indyka włóż do garnka, dolej trochę wody i podduś. Miękkie mięso przełóż na półmisek...

  • Bakłażany z indykiem

    Składniki: 2 średnie bakłażany Do nadzienia: 1 cebula 2 pomidory 40 dag udźca  z indyka (bez kości) po 1/2 szklanki kukurydzy i zielonego groszku z puszki 4 łyżki oliwy 3–4 ząbki czosnku(...): Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż i posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz je i wytrzyj. Cebulę obierz, pomidory umyj, oczyść. Warzywa pokrój w kostkę. Udziec opłucz...

  • Indyk w rękawie - Wiwi

    ...udziec z indyka bez kości (może być też karkówka bez kości lub kurczak); przyprawa do kurczaka...

  • Jakie mięso na mielone?

    ...udziczki kurczaka lub udziec z indyka. Ważne: mięso drobiowe należy od razu przerobić, pozostałe mogą być przechowywane dłużej.

  • Szaszłyki

    ...przyprawy do grilla; 2 łyżki oleju; 2 kolorowe papryki; 2 większe cebule; 100 g boczku pokrojonego w plastry. 1. Udziec cielęcy czyścimy, myjemy i tniemy najpierw na plastry, a potem na mniejsze(...) g/Tłuszcz 61 g/Węglowodany 0,3 g Z indyka z porem Składniki na 4 porcje: 600 g piersi indyka; 1 cytryna; 4 łyżki miodu; 2 łyżki sosu sojowego; 100 ml oleju; 200 g pora; 2 cebulki; 1 zielona papryka...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...polędwiczek. Udekoruj zieleniną. Czas przygotowania 35 minut Polecamy: żurek Indyk w sosie żurawinowym Składniki na 4 porcje: - 80 dag piersi z indyka, - cebula, 1 jajko, - 30 dag(...) z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę...

Artykuły na temat: udziec z indyka s
  • Pieczony udziec

    Pieczony indyk zamiast kotleta to świetne rozwiązanie!

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Kurczak, indyk czy gęś?

    Za najzdrowsze i najbardziej odżywcze uznawane są mięso indyka i gęsina.

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Szaszłyki. To musisz o nich wiedzieć

    Najlepszy jest udziec indyka, łopatka wieprzowa, karkówka, a także baranina i jagnięcina. Marynowanie Marynatę do szaszłyków przyrządzam ze świeżych ziół: tymianku, majeranku, rozmarynu, a także czosnku, z dodatkiem oleju, pieprzu, soli, soku z cytryny oraz wina lub odrobiny wódki - dzięki dodatkowi soku i alkoholu mięso po upieczeniu będzie kruche i soczyste. Kawałki mięsa mieszam...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Sposoby na tańsze jedzenie latem

    ...zapłacić nawet 45–55 zł za kilogram. Upieczmy schab lub udziec indyka i jedzmy na ciepło albo na zimno, do chleba. Taka domowa wędlina jest bardzo smaczna, tania i nie zawiera konserwantów ani...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    ...: 24% | Węglowodany: 12% | Kaloryczność: 18% Udziec z indyka z sosem buraczano-malinowym (1 porcja) Składniki: - kawałek udźca z indyka (180 g), - 1/2 szklanki soku buraczanego (120 g), - szklanka malin (120 g), - sól, pieprz, - cukier brązowy lub ksylitol (6 g). W rondelku gotować sok z buraków z malinami aż zgęstnieje, doprawić do smaku. Udziec doprawić solą, pieprzem ziołowym...

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...