• Informacje na temat:

    udko z miodem

Przepisy na temat: udko z miodem
  • Glazurowane udka z miodem

    Dla amatorów drobiu przyrządzonego na słodką nutę

  • Udka po grecku

    Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą i pieprzem. Skórkę z cytryny wymieszaj z oliwą oraz miodem. Dodaj sporą szczyptę suszonego rozmarynu oraz po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku. Mięso natrzyj marynatą. Włóż do miseczki. Przykryj folią i włóż na 4 godziny do lodówki.  2. Ziemniaki wyszoruj, ew. zeskrob skórkę. Potnij na spore kawałki. Posyp solą i skrop...

  • Aromatyczne udka drobiowe

    Delikatne soczyste mięso oraz wyraziste dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto spróbować naszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu.

  • Soczyste udka z kurczaka

    ...wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą oleju, piecz 20 minut w 180°C. Resztę coli dolej do keczupów z miodem, wymieszaj z cebulą, przyprawami, sosem sojowym i dużą szczyptą pieprzu. Zmiksuj, zalej mięso...

  • Udka kaczki w cytrusowym sosie

    Sposób przygotowania 1. Udka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Natłuść formę.  2. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Podsmaż na nim udka, po czym przełóż je do formy. Posmaruj udka miodem, podlej szklanką wody. Piecz 90 minut, odkryj trochę wcześniej, aby się zrumieniły.  3. Fasolkę ugotuj w osolonym wrzątku. Trzymaj w cieple. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kumkwaty...

  • Pieczone gęsie udka

    Kruche, a zarazem soczyste, słynne w Wielkopolsce

  • Udka kurczaka w pachnących ziołach

    Delikatne mięso oraz aromatyczne dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto wypróbować nasze sposoby na podkreślenie smaku drobiu.

  • Orientalne udka na słodko-ostro

    Sposób przygotowania 1. Podudzia kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj na tarce. Cytrynę polej wrzątkiem. Dobrze osusz.  2. Sparzoną cytrynę przetnij na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Połącz go z miodem, sosem sojowym oraz olejem. Wsyp curry, pieprz, słodką paprykę, rozmaryn i kmin.  3. Marynatę dobrze wymieszaj...

  • Udka w ziarnach słonecznika

    Zrób pyszny obiad: Udka w ziarnach słonecznika smakują doskonale!

  • Udka duszone w ziołach

    Wyjątkowo aromatyczne.

Artykuły na temat: udko z miodem
  • Udka w glazurze

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik. Biszkopt 100-150 g obranych orzechów włoskich 4 jajka (rozmiar L) 154 g cukru 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżki oleju 1½ łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki   Poncz 100 ml płynnego miodu gryczanego 70 ml wody   Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 500 g serka mascarpone 6 łyżek płynnego miodu gryczanego ziarenka z dwóch...

  • Miodowe udka z kurczaka

    Organizujesz Sylwestra? Na imprezowym stole świetnie sprawdzą się przekąski na ciepło!

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym

    Sposób przygotowania: 1 Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka wyjmij z glazury i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Karmelizowane udka z imbirową nutą

    Sposób przygotowania: 1. Podudzia umyj i osusz. Lekko oprósz je świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, a strączek potnij w plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i drobno zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty.  2. W misce wymieszaj sos sojowy z miodem, musztardą, imbirem, cebulą i czosnkiem. Na patelni...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów, jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głównie z fruktozy i glukozy,...

  • Miodowe udka

    Pyszne udka z grilla.

  • Promocja i sprzedaż produktów pszczelarskich i sprzętu pszczelarskiego, wystawa „Pszczoły i ludzie”, spotkanie pszczelarzy w Urzędzie Miasta Krakowa i konferencja poświęcona pszczelarstwu w środowisku krakowskim. Fot. 123RF/Picsel To tylko część wydarzeń, które znalazły się w programie „Krakowskiego Miodobrania", czyli Święta Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które rozpocznie się 30 sierpnia (piątek) i potrwa do 1 września (niedziela). Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Krakowa...