• Informacje na temat:

    udko w naczyniu

Przepisy na temat: udko w naczyniu
  • Czosnkowe udka

    Miłośnicy czosnku będą zachwyceni. Aromatyczne i chrupiące udka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

  • Pieczone gęsie udka

    Sposób przygotowania 1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki.  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni...

  • Udka są bardzo dobre, skórkę mają chrupiącą.. Danie nadaje się dla rodziny na obiad jako drugie danie, ale również dla gości. Podane z Ryżem Balbinki i z surówką z kiszonej kapusty smakują rewelacyjnie. Życzę wszystkim Smacznego!

  • Udka kurczaka pieczone w ziołach

    Sposób przygotowania Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż udka kurczaka skórą do góry w naczyniu do zapiekania (o boku 23 cm). Skrop oliwą i posyp ziołami, solą i pieprzem. Piecz przez 45 minut albo aż kurczak będzie miękki, a mięso straci różowy kolor. Co jakiś czas podlewaj udka sosem zbierającym się w naczyniu. 

  • rozpływa się w ustach :D

  • Orientalne udka na słodko-ostro

    .... Posmaruj nią podudzia, ułożone w żaroodpornym naczyniu. Mięso przykryj folią. Wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie podudzia 2-3 razy obróć.  4. Zamarynowane podudzia ponakłuwaj nożem. Wstaw do...

  • Idealny główny składnik obiadów. Wystarczy zrobić do tego jeszcze surówka i czy młode ziemniaczki.

  • Brokuły z udkami kurczaka

    Składniki: 4 udka kurczaka 30 dag brokułu mała puszka groszku konserwowego duży por 40 dag małych młodych ziemniaków 2 łyżki masła sól pieprz słodka papryka suszona bazylia olej kilka gałązek świeżej bazylii Przygotowanie: 1 Ziemniaki wyszoruj szczoteczką lub plastikowym druciakiem. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Udka umyj, osusz, ułóż na ziemniakach. Oprósz...

  • pyszne udko

Artykuły na temat: udko w naczyniu
  • Pikantne pieczone udka

    Sposób przygotowania: 1. Udka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.  2. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi mięso ze wszystkich stron. Wstaw na 2 godziny do lodówki. l Następnie wyjmij i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.  3. Obierz czosnek. Jabłko umyj i pokrój w ósemki. Obłóż nimi mięso.  4. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka w glazurze

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą oraz pieprzem. Natrzyj glazurą i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.  2. Udka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wlej 1/2 szklanki wody. Udka polej resztą marynaty...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Udka z kurczaka z jeżynami

    Dziko rosnące owoce są smaczniejsze, bardziej aromatyczne i mają więcej cennych składników niż te z upraw. Warto je dodać na przykład do obiadu.

  • O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Wychowaliście się w Afryce, jednak waszym miejscem na ziemi stała się Polska. W jaki sposób się poznaliście i jak zaczęła się wasza kulinarna działalność? Iza Buassa: Kiedy przyjechaliśmy do Polski, jeszcze się nie znaliśmy. Ja zaczęłam studiować dziennikarstwo, a Yuga...

  • Udka po diabelsku

    Przygotowanie: Podudzia opłucz, nakłuj widelcem i ułóż w głębokim naczyniu. Składniki marynaty wymieszaj i wlej do udek. Odstaw na 2 godziny. Piecz na naoliwionym ruszcie przez 15 minut, obracając co 3 minuty. Zobacz także:

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne...

  • Cytrynowe udka kurczaka pieczone w musztardzie

    Udka z kurczaka w musztardzie zasmakują każdemu. To dobra propozycja na przyjęcie.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...