• Informacje na temat:

    udko w folii z masłem i czosnkiem

Przepisy na temat: udko w folii z masłem i czosnkiem
  • Drobiowe udka w wonnych ziołach

    Kawałki kurczaka to kulinarny pewniak, ale... mogą być jeszcze pyszniejsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.

  • Prosty sposób na pyszną i soczystą rybkę :) Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnia Polska".

  • Soczyste udka z kurczaka

    .... Oczyść pałki z cebuli. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i posiekanym czosnkiem. Marynatą skrop pałki, przemieszaj, by zalewa pokryła mięso. Odłóż na noc.  2. Miękkie masło utrzyj z ziołami...

  • Sprawdzony przepis na "Sandacz w folii"

  • Pyszności na obiad

    ...dokładnie wymieszaj miękkie masło z przygotowanym wcześniej czosnkiem, musztardą z ziołami oraz solą  i pieprzem do smaku.  3. Przygotowaną masą posmaruj udo, nałóż ją także pod skórkę. Mięso ułóż w naczyniu...

  • każdy potrafi je zrobić

  • Pyszny niedzielny obiad

    ...posmaruj masłem, wylep ciastem. Piecz 15 minut w temperaturze 200ºC. Wystudź. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, a potem wyciśnij sok. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, serkami i skórką(...) smażenia lekko oprósz je czosnkiem. Gotowe słupki cukiniowe w cieście wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je np. z dodatkiem sosu jogurtowo-paprykowego albo z pikantnym keczupem. 

  • Przyznam się bez bicia, że jakoś tak nie jestem wielkim smakoszem ryb, ale łososia od czasu do czasu lubię zjeść, jeśli akurat kupię na promocji ;-) Dzisiejszy przepis jest prosty, a obiad robi się w niecałe pół godziny. Łosoś pieczony w folii jest soczysty i aromatyczny.

  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    .... Naleśniki zapiekane Sposób przygotowania 1. Masło rozpuść i ostudź. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli. Mleko połącz z wodą i rozmąconymi jajkami. Zmiksuj z masłem i mąką. Odstaw na 30 min(...) i smaż je ok. 8 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron (nie mieszaj go zbyt często). Dołóż cebulę z czosnkiem, smaż 3 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.  4. Dwie tortille ułóż...

  • Smaczne i zdrowe

Artykuły na temat: udko w folii z masłem i czosnkiem
  • Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

    Przygotowanie: Udka natrzyj solą z połową pęczka majeranku, pieprzem i czosnkiem. Przełóż mięso do metalowej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 5 godz. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, następnie dokładnie osusz i obsmaż z każdej strony na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełóż udka wraz z tłuszczem do głębokiej blaszki, dodaj masło...

  • Tak, dobrze przeczytaliście. Kawa z dodatkiem masła to ostatni krzyk mody wśród miłośników zdrowego odżywiania. Być może jest to nieco niekonwencjonalny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak wiele osób zapewnia, że jest on zaskakująco skuteczny. Fot. 123RF/Picsel Wielu kawoszy uważa, że kawę powinniśmy pić czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Z pewnym niesmakiem spoglądają na osoby, które dodają do niej cukier i mleko. Ciekawe więc, co powiedzieliby o kawie serwowanej z masłem i...

  • Roladka drobiowa. Przepis Mariety Mareckiej

    ...4 listki bazylii i na każdym kawałek sera. Zwiń w roladkę, ściśle owijając ją folią spożywczą. Na końcach mocno ściśnij i roluj. Końce folii zawiń pod spód i owiń kolejnym kawałkiem folii. Pozostałe(...) zmiękną, dolej wino, dodaj miód i maliny. Gotuj aż część płynu odparuje. Wyławiaj z wody roladki, odcinaj końce folii i przesmażaj je na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Jednocześnie na...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    .... łyżeczka mąki Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Oliwę zmieszać z orzeszkami piniowymi, posiekanym czosnkiem, tartym parmezanem i zmiksować na pesto. Doprawić solą i pieprzem. Pistacje zmielić, dodać masło i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Paprykę i szalotki pokroić w kostkę. Udka wyfiletować, ułożyć na folii spożywczej na plastrach pancetty, doprawić solą...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • O, kurczę!

    ..., 1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry Wymieszaj 60 ml oliwy z sokiem z 1 limonki, przyprawami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Natrzyj kawałki kurczaka marynatą, włóż do miski, zakryj ją folią(...) kardamon i utrzyj przyprawy na proszek. Dodaj sumak, cynamon, curry, ziele angielskie, imbir, kozieradkę, czosnek, gałkę muszkatołową, wymieszaj. Natnij kurczaka w kilku miejscach, nasmaruj masłem...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Dobre, bo polskie

    ...wcześniej wyjąć ją z folii i pozostawić na noc do rozmrożenia. Gęś myjemy. Jeśli jest z podrobami, usuwamy je (umyte podroby - serce, żołądek i wątróbkę można dodać do farszu). Moczymy gęś w osolonej wodzie(...) zaszywamy. Wkładamy ją do brytfanki wysmarowanej masłem i polewamy bulionem. Pieczemy 3-4 godziny w temperaturze 200º C, często polewając sosem z pieczenia. Gęś będzie gotowa, gdy po jej nakłuciu ze środka...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...