• Informacje na temat:

    udka z piekarnika z imbirem

Przepisy na temat: udka z piekarnika z imbirem
  • Aromatyczne udka drobiowe

    ...calvados, podgrzewaj, aż wyparuje połowa alkoholu. Dodaj do podudzi. Podlej cydrem. Posyp rozmarynem oraz boczkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 40 minut(...) 2-3 minuty. Dodaj do mięsa 5-7 minut przed końcem pieczenia.  Udka duszone w pomidorach Sposób przygotowania 1. Udka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Odłóż na bok...

  • Udka kurczaka w pachnących ziołach

    ....  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 minut. Obłóż resztą rozmarynu i ew. pomidorkami. Po francusku z szałwią 1. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, pokrój ją w cienkie plasterki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek i szalotki obierz, grubo posiekaj. Udka kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną. Odłóż na...

  • Orientalne udka na słodko-ostro

    ...piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 45-50 minut. Pod koniec pieczenia mięso posyp sezamem.  

  • Mięsa z nutką alkoholu

    Kruche, soczyste i kuszące aromatem przypraw oraz dodatków mięsa to prawdziwa gratka dla smakoszy. Bitki, żeberka, schabowe, a może udka? Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Przedstawiamy cztery sprawdzone przepisy na mięsa z nutką alkoholu.

  • Kurczak na letni obiad

    Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Pyszności na obiad

    ...głębokiego talerza wsyp starty ser, pokruszoną bułkę  z orzechami oraz skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszaj.     4. Udka panieruj kolejno w mieszance i układaj na blaszce  z piekarnika(...) oleju. Oprósz solą, podaj z udźcem. Posyp odłożonymi ziołami.  Panierowane udka ze skórką cytrynową Sposób przygotowania 1. Udka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i włóż do miski.  Wlej...

  • Rozgrzewające zupy

    .... 2. Orzechy posiekaj. Żółty ser pokrój na 8 kawałków. Kromki bułki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie i zrumień. 3. Potem na kromkach bułki połóż po kawałku sera(...) oraz imbirem, solą i pieprzem. Wrzuć odłożone brukselki. Podgrzej. Rozlej do miseczek. Posyp pestkami dyni. Podawaj np. z grzankami. Rada kucharza Brukselkę warto wcześniej zamrozić (najlepiej po...

  • Kurczak w cieście lub gęstym sosie

    Tymiankowe udka Sposób przygotowania 1. Listki tymianku oderwij od łodyżek. Wsyp do miseczki. Wlej 2 łyżki oleju, wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Cebule obierz, grubo posiekaj.  2. Udka umyj, osusz. Natrzyj połową przypraw. Przykryj folią i schowaj do lodówki na 30 min. Jabłka umyj, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Piekarnik...

Artykuły na temat: udka z piekarnika z imbirem
  • Udka w glazurze

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, alkoholem i miodem. Udka kurczaka umyj(...), przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. W tym czasie obróć udka 2-3 razy, a w razie konieczności podlej wodą. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i surówką...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Udka w glazurze z miodem i sosem sojowym

    Sposób przygotowania: 1 Przygotuj glazurę: cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj je ze startym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym, brandy i miodem. Udka kurczaka umyj i osusz(...) resztą marynaty, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. W tym czasie udka 2-3 razy obróć, a w razie konieczności podlej wodą. Podawaj np. z pieczonymi...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Uda i filety w imbirowej marynacie

    ...oleju i sokiem z limonki. Mięso umyj, osusz. Każde udko pokrój na 2 części. Pokrojone udka i filety włóż do miseczki. Polej marynatą imbirową, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane uda i filety wyjmij, oczyść z kawałeczków imbiru, czosnku i chili. Marynatę zachowaj. Mięso ułóż na blasze. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Ziołowa gęsina

    ... Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok i połącz z miodem. Mięso natrzyj pieprzem, solą i imbirem. Przełóż do miski i zalej marynatą z limonki i miodu. Odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmij i obsmaż na patelni na małym ogniu, aż udka ładnie się zrumienią. Przełóż je do naczynia...

  • Gotowanie tradycyjne i na parze, a do tego pieczenie – piekarniki parowe gwarantują nową jakość naszych potraw. Jak działa urządzenie, które stało się absolutnym must-have nie tylko dla pasjonatów gotowania? Potrawa przyrządzona w piekarniku parowym zachowuje aromat i soczysty smak / materiały prasowe Dziś zdrowe odżywianie nie jest już tylko teorią wykładaną przez lekarzy i dietetyków, stało się prawdziwym stylem życia. Moda na sprawne fizycznie ciało wypracowane w fitness klubach...

  • Partnerstwo wschodnie

    ...roślinnego; 30 g solonej ryby suszonej, np. dorsza (www.sklep.solera.pl); 100 g filetów z udka kurczaka pokrojonych na kawałki; 2 jajka; 400 g długoziarnistego ryżu ugotowanego na parze; 1/2 szklanki(...) imbirem i pieprzem, włóż do sporego garnka i posyp kolendrą oraz dymką. Dodaj 3/4 łyżeczki soli i zalej zimną wodą, aż tuszka zostanie przykryta. Nakryj garnek papierem do pieczenia i dużym talerzem...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...