• Informacje na temat:

    udka z kurczaka z majerankiem

Przepisy na temat: udka z kurczaka z majerankiem
  • Udka z ziołami

    Składniki: ●2 duże udka z kurczaka ●duża szczypta soli, pieprzu, granulowanego czosnku, papryki słodkiej oraz ostrej ●1/2 łyżki pietruszki suszonej ●łyżka majeranku ●1/2 łyżki oleju ●1/3 szklanki chłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: 1. Udka umyj, oczyść i osusz. Do miseczki wsyp przyprawy, majeranek rozetrzyj i dosyp do reszty przypraw. Wymieszaj z 1/2 łyżki oleju. Natrzyj udka...

  • ...1 pierś z kurczaka; 2 jajka; 1/2 l mleka, 25 dag mąki; zioła (oregano, tymianek, majeranek); przyprawy (sól, pieprz).

  • Idealny rosół na niedzielę

    W wielu polskich domach nie ma niedzielnego obiadu bez rosołu. Ten tradycyjny przygotowuje się długo, ale cierpliwość popłaca. Nie ma on nic wspólnego z wywarem z jednego udka i przypadkowych warzyw, ani, tym bardziej, z tym z kostki.

  • Rosół prawie staropolski

    Gotowanie prawdziwie po staropolsku wydaje się dziś zupełnie nieekonomiczne i pracochłonne. Rzeczywiście, klasyczny rosół przygotowuje się długo, ale cierpliwość popłaca. Nie ma on nic wspólnego z wywarem z jednego udka i przypadkowych warzyw, ani, tym bardziej, z tym z kostki.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Świąteczne przysmaki

    ...obraną cebulę. Dodaj marchewki, por, seler i pietruszkę. Włóż umyte udka kurczaka, pokrojony boczek, zalej 2 litrami wody. Przypraw. Gotuj pod przykryciem 1,5 godziny.  2. Mięso wyjmij. Rosół przecedź przez gęste sitko. W wywarze namocz kajzerkę i odciśnij, a następnie dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotuj 20 minut. Mięso kurczaka obierz z kości. Dodaj boczek, odciśniętą bułkę, masło i ugotowaną...

  • Pyszne kartoflanki

    Kremowa z pieczonymi jabłkami Sposób przygotowania 1. Jabłka umyj, obierz, oczyść z pestek i potnij na cząstki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Oprósz solą i majerankiem(...). Gotową zupę przelej do talerzy. Posyp mięsem oraz natką. Drobiowa przyprawiona curry Sposób przygotowania 1. Udka umyj, włóż do garnka. Zalej je 6 szkl. wody. Posól i zagotuj, zbierając...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ..., pieprz, jedną cebulę pokrojoną w plastry i pozostały czosnek. Posyp koperkiem i duś 60 minut.   Kurczak z rozmarynem Sposób przygotowania 1. Umyte i osuszone udka natrzyj solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj ketchup, miód, olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Posmaruj kurczaka i schłodź. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż plastry cebuli...

  • Idealne menu dwulatka

    ...ząbki. Zamiast puree, zaserwuj ziemniaki w kawałkach, pulpet zastąp np. kawałkiem udka kurczaka, a w zupce przemycaj coraz większe kawałki warzyw. Na zachętę... Po 1. roku życia apetyt dziecka może...

  • Czas na wielkie grillowanie!

    Udka z kurczaka w sosie jogurtowym 1 - 2 udka z kurczaka na osobę. Bejca: sok z połowy cytryny; 50 - 70 ml jogurtu naturalnego; ćwierć łyżeczki kurkumy; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...) i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin). Układamy udka na rozgrzanym grillu i grillujemy po 6 - 7 minut z każdej strony. Na kilka minut przed zakończeniem grillowania dobrze jest...

Artykuły na temat: udka z kurczaka z majerankiem
  • Udka na 7 sposobów

    Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • Obiady z kurczakiem

    Udka z porami Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy solą. Posypujemy pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Następnie skrapiamy olejem, układamy na blaszce. Nastawiamy piekarnik na termoobiegu i opiekamy w nim kurczaka przez...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka kurczaka. Obie te propozycje świetnie sprawdzą się podczas jesiennego biwaku. Deser również powstanie z myślą o wyprawie w plener, bowiem Ewa Wachowicz upiecze drożdżówkę z konfiturą malinową...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Lekkim krokiem w Nowy Rok

    ...dużych posiłków, zjedz pięć niewielkich porcji. Dzięki temu przyspieszysz przemianę materii. Między głównymi posiłkami zaplanuj zdrowe przekąski, np. jabłka. Udka z porami Składniki: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka natrzyj solą. Oprósz pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Na patelni...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    .... udka lub piersi indycze lub piersi z kurczaka. To delikatne mięso trzeba jednak szczególnie mocno doprawiać, aby nabrało ostrzejszego smaku. Gulasze przyprawia się ostrą i słodką papryką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. Można też stosować imbir, curry, chili, rozmaryn, oregano czy estragon. Gulasz drobiowy z papryką i cukinią Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa...

  • Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią. Fot. 123RF Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest...